
Origine
Papagalii perusi singura specie a genului Melopsittacus, sunt singurii papagali cu coada lunga. Aceste pasari au fost gasite pe tot teritoriul uscat al Australiei unde au supravietuit timp de 5 milioane de ani.
Numele genului melopsittacus provine din limba greaca si inseamna papagal melodios. Perusii sunt pasari nomade intalnite in habitate deschise in primul rand in tufisurile Australiene, paduri si pasuni deschise.
Ei sunt gasiti in mod normal in grupuri mici, dar pot forma si stoluri foarte mari in conditii favorabile. Specia este una activa si miscarea maselor de pasari este conditionata de disponibilitatea hranei si a apei.
Hrana Papagali Perusi
Papagalii din salbaticie prefera sa manance seminte din iarba, veterinarii recomanda diete pentru pasari tinute in captivitate care se complecteaza cu alimente ca: fructe si legume proaspete, seminte germinate, paste si paine integrala, oua fierte si alte alimente sanatoase umane.
Adaugarea acestor alimente furnizeaza nutrienti suplimentari care previn obezitarea.
Este bine sa retineti ca nu se adapteaza intotdeauna la adaosuri alimentare. Se stie ca ciocolata si avocado sunt toxice pentru papagali.
Majoritatea papagalilor prefera comunicarea non-verbala, ei tipa si comunica prin gesturi cand cer seminte.
Caracteristici Papagali Perusi
Perusii au aproximativ 18 cm lungime si circa 40 de grame. Toata lumea stie ca perusii sunt intalniti in majoritatea culorilor: alb, rosu, verde, albastru, alb, galben, gri, etc.
Din ce stiu eu sunt 8 tipuri de perusi (Alexandrine, Budgerians, Debyan, Estern, Indian Ringneck, Plum-headed, Quaker si Regent). Unii au dungi alb-negru subtiri pe cap si aripi.
Pe „barba” lor, mai exact in lateralele ciocului apar niste banuti odata cu inaintarea in varsta, banuti care indica aproximativ ce varsta are fiecare individ.
Dimorfismul sexual este foarte evident la perusi, diferenta intre sexe facandu-se practic dupa culoarea narilor, masculii au narile albastre, pe cand femelele au narile de culoare maronie. Ei pot fi diferentiati dupa o anumita perioada, la inceput amandoi vor avea narile roz.
Trebuie avut grija atunci cand se introduc mai multe femele perusi in aceeasi loc, deoarece isi pot face rani grave. Este cu atat mai usor cu cat spatiul este mai mare si in acel spatiu numarul de masculi este aproximativ egal cu numarul de femele.
Contrar convingerilor istorice literatura moderna este de acord ca papagalii nu trebuiesc tinuti singuri. Singuratatea ii afecteaza atat psihic cat si fizic, o specie de papagal isi smulge toate penele cand este stresata.
Cele mai citite articole
Perusii au propria personalitate si propriile idei unice despre cat de mult le place sa fie manipulati, care sunt jucariile lor preferate sau care este genul lor preferat de muzica daca aceasta nu le este indiferenta.
Papagalii in general se curata singuri si o fac foarte des eliminand praful si mizeria din penajul lor, lucru foarte important pentru zbor. Ei arata semne de afectiune pentru semenii lor si mai ales pentru partener, hranindu-se unul pe altul prin consum de seminte si regurgitare. Cand dorm adesea se fac confortabili si se umfla in pene, este un semn ca pasarea este linistita si doarme un somn fara griji.
Este una din cele doua specii de papagal considerate cu adevarat domesticite. Au fost crescuti in captivitate din anul 1850. Crescatorii au lucrat decenii intregi pentru a produce o gama larga de culori, modele si mutatii ale penelor, cum ar fi albastru, violet, masliniu, albinosi, cu paiete, crestati, etc.
Papagalii in general nu sunt scumpi, perusii sunt cel mai des intalniti pentru ca sunt mici si dragalasi si pretul lor este cel mai mic, in jur de 20-30 ron.
Alte specii pot ajunge la mii de lei, in functie de raritate, marime, etc. Perusii sunt animale, inteligente care interactioneaza cu oamenii, precum si cu alti papagali. Un comportament comun este acela sa mestece intalnit mai ales la femele, obicei care face parte din instinctul lor de a construi cuiburile.
Este bine sa aveti crengi de lemn natural daca aveti perusi ca sa poata sa-si ocupe timpul, de preferat nu mai gros ca un deget sa se poata agata de el.
Alte jucarii mai pot fi mingiute, cerculete, leagane, clopotei, etc. Masculii pot invata si reproduce usor zeci de cuvinte pana la 1000 sau mai mult.
Se spune ca un papagal poate atinge inteligenta unui copil de 5 ani. Un papagal numit Puck detine recordul mondial pentru cel mai mare vocabular de 1728 de cuvinte.
Reproducere Papagali Perusi
In timpul imperecherii masculul va sta deasupra si in multe cazuri o va trage de ciuf pe femela. In captivitate si nu numai sunt usor de crescut.
Toate speciile de papagali au nevoie de un cuib pentru a se inmultii. Femela depune oua ca si gaina, dar daca nu sunt fertilizate nu vor iesi pui. Ouale apar la diferenta de cateva zile si de regula nu mai mult de 2-3 in fiecare cuib.
Incubatia dureaza 18-20 de zile si la nastere puii sunt total neajutorati. Se nasc goi si ochii li se deschid abia dupa 10 zile.
Daca doriti sa le adaugati inele este bine sa o faceti undeva la doua saptamani, acestea ar trebui sa fie de aproximativ 4mm.
Poze Papagali Perusi
Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume