Macaleandrul (Erithacus rubecula) este o pasare insectivora din familia Muscicapidae. Este intalita in Romania in tot timpul anului si este una din multele specii descrise de Linnaeus in secolul 18.
Mai este numita si „gusa rosie”. Mai poate fi intalnita in aproape toata Europa, din vestul Siberiei pana in sudul Algeriei si in insulele din oceanul Atlantic.
Incercarile de a introduce macaleandrul in Australia si Noua zeelanda au avut un succes neasteptat. Dupa incercarea de a popupa America de Nord (New York, Oregon, Peninsula Saanich) nereusita nu erau mari sperante ca o sa se reuseasca.
Hrana Macaleandrul
Macaleandrul este o pasare diurna a fost observat la vanatoare de insecte in noaptea la lumina lunii.
Gradinarii il recunosc si se bucura cand le viziteaza gradina in cautare de rame, viermi si alte tipuri de hrana.
Desi s-a constatat ca macaleandrul are o dieta variata, hrana sa consta in principal din nevertebrate, fructe si seminte.
Marea majoriate este culeasa de la sol.
Caracteristici Macaleandrul
Macaleandrul adult are lungimea de 12-14cm si greutatea de 15-22g. Anvergura aripilor este de 20-22cm. Diferenta dintre mascul si femela abia daca se observa. Ciocul si ochii sunt de culoare neagra. Semnul ditinct la macaleandru este pata portocalie de pe piept care este pana deasupra ochilor. Din acest motiv i se mai spune si „gusa rosie”. Picioarele sunt lungi si subtiri, asemanatoare cu cele ale vrabiei.
Are un ciripit frumos care se aude cel mai mult in sezonul de imperechere, canta de cele mai multe ori seara si uneori noaptea. Sunt perioade cand canta si masculul si femela. Se intalnesc si in mediul urban.
Cele mai citite articole
Masculii s-au remarcat prin agresivitatea de care dau dovada in apararea teritoriului. Sunt pasari teritoriale extrem de agresive.
Au fost observati atacand alti masculi care le invadeaza teritoriul, cat si alte pasari mai mici de pe teritoriu. Din cauza mortalitatii ridcate in primul an de viata, speranta de viata al Macaleandrului este de de un 12 pana la 24 de luni.
In ciuda sperantei de viata atat de mica se cunoaste un macaleandru care a trait 12 ani, de aici rezulta ca nu factorii biologici le limiteaza viata, ci natura.
Reproducere Macaleandrul
Macaleandrii isi fac cuiburi in foarte multe locuri. Orice zona mica ce seamana unde se poate pune un cuib si indeplineste cerintele nu foarte mari este buna pentru a cuibari.
Au fost gasite cuiburi in ceainice, muschi, matura, cutii, ghivece, palarii, si altele. Cuibul este facut cu iarba, muschi, frunze si este captusit cu par si pene.
Femela depunde de 2-3 ori cate 5-6 oua in fiecare sezon. Sezonul de imperechere incepe in luna martie.
Ouale au aproximativ 2cm si au culoarea albicioasa cu pete rosii. Dupa 2-3 luni puii au marimea si aspectul unui adult incepete sa se definitiveze, pata portocalie se extinde treptat pentru a complecta aspectul unui adult.
Stiati ca …
- Daca este hranit o singura data de catre om acesta se intoarce fregvent inapoi pentru a fi hranit.
Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume