Origine
Lebada cu glas de trompeta (Cygnus buccinator) face parte din genul Cygnus, familia Anatidae si ordinul Anseriformes. Este cea mai mare si mai grea pasare din America de nord dintre pasarile de apa.
Poate fi intalnita in Alaska, Canada si nordul S.U.A. Variaza intre clima temperata si cea polara in functie de temperatura, habitat si hrana. Este una dintre cele mai grele pasari care pot sa zboare.
Prefera iazurile care se intind pe zuprafete cat mai mari dar putin adanci cu apa limpede, zonele umede cu rauri, mlastinile din nordul si centrul Americii de nord.
In secolele 19 si 20 lebada a fost vanata mult atat pentru placere cat si pentru pene. Din fericire specia s-a mentinut pe linia de plutire. Au fost facute eforturi pentru a reintroduce specia in teritoriile originale.
Citeste si Zborul pasarilor
Hrana Lebada trompeta
Lebada trompeta se hraneste cea mai mare parte a timpului in apa, iar hrana principala este alcatuita din plante dupa care isi scufunda doar capul. In zonele unde ajunge sapa cu ciocul dupa tuberculi si radacini.
Puii se hranesc cu insecte, pestisori mici, icre de peste, crustacee mici bogate in proteine.
Se mai hranesc si cu plante. Pe masura ce cresc, in cateva luni de zile, isi schimba alimentatia pe vegetatie.
Rutina zilnica variaza de la sezon la sezon. Iarna se odihnesc mai mult si mananca mai putin, in timp ce primavara consuma cantitati mari de hrana si sunt foarte active ziua.
Vezi si Imperecherea pasarilor
Caracteristici Lebada trompeta
Lebada trompeta este cea mai mare lebada in viata dintre pasarile de apa. Adultii au de obicei lungimea de 140-165cm, dar masculii pot avea lungimi de 180cm. Greutatea este cuprinsa intre 8 si 14kg. Sunt posibile variatii de greutate sezoniere in functie de disponibilitatea hranei.
Cele mai citite articole
Deschiderea aripilor (anvergura) atinge lungimi impresionante de 185 pana la 250cm. Cel mai mare mascul a avut lungimea de 183cm, anvergura aripilor de 310cm si greutatea de 17kg. Puii lebedei trompeta au penele gri-cenusii si coicul roz.
Adultii lebada trompeta au penajul de culoare alba. Cand inoata gatul este tinut drept. Ciocul este negru, acesta masoara 10-12cm. Si acesta este cel mai lung fata de alte specii de lebada. Puii si tinerii au culoarea penelor gri timp de 12-15 luni de la nastere. Se distinge usor de celelalte specii de lebada dupa culoarea si forma ciocului.
Pradatorii naturali sunt Corbul, ratonul, lupul, ursul negru american, coiotele, broasca testoasa, pescarusul, bufnita, vulprea linxul si vidra de rau. Acesti pradatori ataca adultii, ouale sau puii. Cand familia este amenintata parintii isi misca capul in sus si in jos, deschid aripile.
Cand inamicul se apropie este lovit cu aripile si cu ciocul. Lebedele au aripi foarte puternice, ele pot fractura mana unui om adult. Daca in general este o pasare pasnica, timida si gratioasa, cand vine vorba de familie ucide pradatorii cu care se poate confrunta.
Se aduna in grupuri si zboara in V. Lebedele cele mi batrane cu experienta cea mai mare stau in fata si restul in spate. Ultimii sunt tinerii cu experienta cea mai mica. Primavara grupurile sunt aproape jumatate decat sunt toamne pentru ca puii au devenit independenti. Se apropie un nou sezon de imperechere pentru ca toamne care vine sa creasca iar grupul.
Spre deosebire de lebada muta, lebada trompeta scoate diverse sunete diferite pentru diverse actiuni: cand se simte amenintata scoate un sunet diferit de cel care il scoate in grup sau cel cu care „vorbeste” cu puii. In afara de sunete foloseste si comunicarea tactila, cea prin atingere. Este o pasare foarte sociala si gratioasa.
Reproducere Lebada trompeta
Lebada trompeta isi cauta locurile de cuibarit aproape de zone deschise. Au nevoie de spatiu pentru a-si lua zborul. Locul trebuie sa fie destul de mare pentru a incapea un cuib cu diametrul de 2m sau mai mare, trebuie sa fie cat mai departe de oameni, in locuri neumblate.
Cuibul este facut din noroi, plante, crengute, frunze, pene, etc. Acesta poate fi folosit mai multi ani la rand, iar in fiecare an este consolidat de ambii parinti. In functie de marimea pasarilor sau de habitat marimea cuibului poate avea de la 1.5m la 3.5m in diametru dupa folosiri repetate.
De obicei lebada trompeta, la fel ca si alte specii de lebada, formeaza legaturi puternice si isi aleg partenerul pe viata. Sunt foarte rare cazurile cand perechea schimba partenerul. Daca se intampla ca unul dintre parteneri sa moara, din diverse motive, este posibil ca partenerul ramas in viata sa nu mai formeze pereche cu altcineva. Amandoi parintii participa la cresterea puilor si la incubare, dar femela este cea care sta cel mai mult pe oua.
Depunerile de oua au loc in lunile aprile-mai. Femela poate depune intre 3 si 12 oua, dar de obicei depune 4-6 oua. Ouale sunt lungi de 11-12cm si cantaresc aproximativ 33o de grame. Incubatia dureaza 30-37 de zile. Puii pot inota in doua zile si se pot hrani in doua saptamani.
In perioada imperecherii lebada trompeta poate fi agresiva si teritoriala. Dupa imperechere adultii pot naparli atat de mult incat o scurta perioada exista sansa sa nu mai poata zbura. Puii au 40% sansa de supravietuire in sabaticie datorita pradatorilor, inundarii cuibului, foametei si a omului. Sunt zone unde conditiile sunt mai bune si toti puii au sanse sa ajunga la maturitate.
Poze Lebada trompeta
Stiati ca …
- Este cea mai mare si mai grea pasare de apa din America de nord
- Anvergura aripilor au deseori peste 2m, dar au fost cazuri cand au depasit si 3m.
- Lebedele sunt puternice. Cu o singura falfaire de aripa lebada poate fractura mana unui om adult.
- Cuibul in cativa ani poate ajunge la peste 3m diametru.
Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume
Comentarii