Lebada neagra

Origine

Lebada neagra (Cygnus atratus) face parte din genul Cygnus, familia Anatidae si ordinul Anseriformes.

Este cea mai mare pasare mare de apa, originara din Australia, care traieste in zonele de sud-esti si sud-vest ale Australiei si in Tazmania. A trait si in Noua Zeelanda unde a fost vanata pana la disparitie. Mai tarziu a fost reintrodusa.

Lebada australiana neagra are o arie mare de raspandire. Se simte ca acasa in apropierea apei dulci. Cu cat mai mare cu atat mai bine pentru ea.

Poate fi intalnita in rauri, lagune, mlastuni, lacuri mari, iazuri, pajisti inundate cu apa sau mari.

Citeste si Zborul pasarilor

Hrana Lebada neagra

Lebada neagra se hraneste cu diferite plante, linte, rogoz, etc. Este o pasare vegetariana, isi procura hrana din apa si rareori de pe uscat. Se poate scufunda partial pana la adancimi de un metru jumate. Faptul ca are gatul mai lung decat corpul sau cel mai lung gat dintre toate lebedele ii ofera un avantaj. Poate ajunge la plante ceva mai jos decat celelalte lebede sau pasari de apa care nu se scufunda.

Cand hrana este putina are un comportament nomad, in rest este sedentara. Isi desfasoara activitatea pe timpul zilei dar in general se hraneste pe inserat. Uneori se hraneste si cu insecte. Hrana consta in cea mai mare parte dintr-un tip de frunza si o alge subacvatice pe care le prefera mai mult decat altele. In functie de zona cel mai mult se bazeaza pe alge.

Lebedele negre au fost descoperite in anul 1697 de Willem de Vlamingh. Astazi ele sunt protejate de legile din Australia, ele devenind pasarea oficiala a tarii. In prezent numarul lebedelor negre este undeva la 500.000.

Vezi si Imperecherea pasarilor

Caracteristici Lebada neagra

Lebada neagra are lungimea corpului de 110 – 135cm, anvergura aripilor de 160 – 200cm si greutatea pana la 8-9 kg. Inaltimea este de 120cm. Este singura specie de lebada aproape in intregime neagra.

Dintre toate lebedele, lebada neagra are cel mai lung gat, acesta reprezinta mai mult de jumatate din lungimea totala a pasarii. Penajul este complet negru mai putin cateva pene din varfurile aripilor care sunt albe. Ciocul este rosu.

Picioarele sunt de culoare neagra. Femelele sunt putin mai mici decat masculii si au ciocul putin mai lat. Puii au culoarea gri. Masculul este mult mai mare decat femela.

Lebada neagra este mult mai sociabila decat celelalte specii de lebede. Este intalnita ca pasare decorativa in gradinile zoologice. Aspectul ei specific cu gatul arcuit o face sa fie iubita si indragita. O alta trasatura este ciocul de culoare rosiatica ce iese in evidenta fata de penajul negru.

Pradatorii ii pune pe fuga cu zgomotul produs din bataia aripilor si prin arcuirea gatului pentru a parea mai impunatoare. Ouale ii sunt pradate de sobolani si alte pasari rapitoare. Si puii daca ii scapa de sub observatie sunt pradati de pasari rapitoare si unii pescarusi.

Lebada neagra australiana, pentru ca asa mai este numita, traieste in stoluri mai mari sau mai mici si este cea mai putin teritoriala dintre toate lebedele.

Spre deosebire de Lebada de vara sau Lebada muta cum se mai numeste, lebada neagra comunica. Sunetele sunt caracteristice cand comunica, isi apara teritoriul sau cele din perioada de imperechere. Si batutul din aripi este o comunicare cand se simt amenintate sau le incalca cineva teritoriul, da de inteles ca intrusii nu sunt bineveniti.

Reproducere Lebada neagra

La fel ca si alte specii de lebada si lebada neagra este monogama. Mascului si femela formeaza o legatura puternica, deseori pe viata si participa amandoi la construirea cuibului si cresterea puilor.

Maturitatea este atinsa la varsta de trei ani. In timpul ritualului nuptian partenerii se striga unul pe celalalt, isi intind gaturile cu ciocul in sus si bat din aripi, apoi inoata in cercuri tinand ciocul in jos. Se spune ca numai 6% din perechi nu raman impreuna, ceea ce este destul de bine, procentajul este destul de mic.

Cuibul este destul de mare avand in vedere marimea pasarii. Cuibaritul are loc in pereche sau in colonii mici, in functie de hrana si loc. De obicei femela construieste cuibul care este format din frunze, vegetatie din apropiere, noroi, crengi, etc.

Acesta este amplasat pe o insula sau in vegetatia din apropierea apei. Toate cuiburile sunt amplasate in apropierea apei.

Pe toata perioada reproducerii lebedele sunt mai agresive decat de obicei. Ele isi protejeaza astfel teritoriul si ouale sau puii. Lebedele din Australia se inmultesc in lunile februarie – septembrie. Femela depune 4-8 oua care sunt clocite de ambii parinti timp de 35-45 de zile.

Dupa eclozare puii raman tot in grija parintilor timp de 2-3 luni pana cand acestia parasesc cuibul. Familia ramane impreuna pana dupa prima iarna, timp de aproximativ noua luni de zile. Pot zbura de la varsta de sase luni. Avand in vedere ca ciclul dureaza destul de mult lebada neagra da nastere la un singur rand de pui pe an.

Dupa reproducere se aduna in stoluri de mii de pasari. Puii pot inota si se pot hrani imediat dupa ce iei din ou.

Speranta de viata este de 10 ani in salbaticie, poate chiar mai mult, spre 20 de ani. In captivitate traiesc mai mult deoarece conditiile sunt bune tot timpul si la batranete nu le asteapta nici un pradator. Am auzit ca pe unele site-uri scrie ca lebada neagra traieste 40 de ani. Nu este adevarat. Vorbim de o pasare nu de o broasca testoasa.

Poze Lebada neagra

Stiati ca …
  • Lebada neagra are cel mai lung gat dintre toate lebedele.
  • Lebada neagra a fost descoperita in anul 1697
  • Lebedele sunt puternice. Cu o singura falfaire de aripa de lebada poate fractura mana unui om adult.

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii