Origine
Lebada de vara (Cygnus olor) face parte din genul Cygnus, familia Anatidae si ordinul Anseriformes.
Este o pasare migratoare raspandita in mlastini, balti si lacuri cu vegetatie bogata (stuff, papura, etc.) din nordul si centrul Europei, Turcia, America de Nord si Bancani.
Prefera vegetatia inalta. Este o specie cu raspandire larga in Europa si un simbol al roialitatii si puritatii.
In Romania poate fi intalnita in Delta Dunarii in sezonul de vara si unele balti din sudul tarii. Iarna migreaza in sudul marii Caspice alaturi de celelalte berze din nordul continentului. In iernile mai blande multe exemplare raman la noi in tara.
Asta inseamna ca puteti vedea lebede in delta si iarna. Este ocrotita prin lege datorita frumusetii si raritatii sale.
Lebada de vara mai este cunoscuta si ca Lebada muta.
Citeste si Zborul pasarilor
Hrana Lebada de vara
Alimentatia lebedei de vara este alcatuita din plante, radacini, seminte de ierburi, viermi, insecte, moluste sau pesti mici. Aceasta, cel putin la noi in tara, se axeaza mai mult pe hrana din apa.
Cu ajutorul gatului lung se pot scufunda pana la adancimi de peste un metru. Putem spune ca in general lebada consuma vegetatie acvatica sau macrofite.
De obicei lebedele prefera apele adanci, acolo unde nu sunt rate sau alte pasari de apa. Avantajul este ca nu trebuie sa concureze cu ele cand se hranesc.
Iarna reprezinta un pericol pentru lebede. Malul ingheata si acestea „se incapataneaza” sa stea in apa.
Pe perioada iernii lebedele slabesc pentru ca nu mai au varietatea si cantitatea de hrana disponibile ca in sezonul cald.
Vezi si Imperecherea pasarilor
Caracteristici Lebada de vara
Lebada de vara este considerata cea mai frumoasa si mai raspandita dintre lebede. Poate fi recunoscuta usor dupa gatul lung in forma de S, culoarea alba, ciocul rosu-portocaliu, „cucuiul” de la imbinarea dintre frunte si cioc si picioarele negre.
Are o lungime de 140-160cm si cantareste 8-12 kg. Masculii sunt de obicei mai mari. Deschiderea aripilor este de 2 – 2.5 metri. Penele sunt albe, coada relativ lunga si ascutita la varf. Ciocul lebedei de vara la maturitate este rosu-portocaliu.
Cele mai citite articole
Puii au culoarea gri-cenusie pana la varsta de 2-3 ani. Acel bulb sau cucui cum l-am numit, este mai proeminent la masculi.
Este o pasare care vietuieste in grupuri mari. Masculii dominanti isi indeparteaza rivalii prin salturi, diverse „alunecari” pe apa sau batand din aripile lor lungi. In zbor pot atinge viteza de 85km/h.
Lebada de vara nu canta, insa aripile produc un falfait muzical in zbor care se aude de la distanta. Acel sunet este produs de aerul care trece prin penele de zbor.
Cand inoata gatul este tinut grandios in forma de S si ciocul in jos in timp ce aripile stau ridicate sub forma unui scut. In parcurile si gradinile zoologice ale marilor orase este printre cele mai apreciate pasari decorative fiind imblanzita relativ usor.
Zborul lebedei de vara si al lebedelor in general este spectaculos. Are nevoie de circa 10 metri pentru a alerga pur si simplu pe apa pentru a-si lua zborul.
Aterizarea se face cu aripile larg deschise planand usor deasupra apei, dupa care alunecand si in final poposind pe suprafata apei. Pentru aterizare are nevoie de un spatiu de 3-4m. lebada are un simt teritorial foarte dezvoltat.
Inamicii naturali ai lebedelor sunt vulpile si sacalii care le pandesc mai ales in perioada de naparlire si iarna. In general este o pasare agresiva cand se simte amenintata sau cand are pui. Aceasta rareori este prinsa cu exceptia cand este bolnava sau batrana.
Cele mai vulnerabile sunt ouale care ajung ca hrana pentru ratoni, nurci si alte mamifere. De obicei parintii stau aproape de cuib pentru a micsora sansele.
Reproducere Lebada de vara
Lebada de vara cuibareste si in lacurile si baltile din delta dunarii unde isi face cuibul in stuf cat mai departe de eventualii predatori in locuri virgine. Uneori mai cuibareste si pe raurile lente sau pe canale mai aproape de oameni daca are conditii bune (daca se simte in siguranta, isi procura hrana cu usurinta, etc.).
Cum am spus si mai sus prefera vegetatia inalta pentru ca este o pasare mare, isi face un cuib pe masura, de dimensiuni apreciabile.
S-a observat ca lebada de vara poate avea 4-5 masculi. Uneori „divorteaza” de unul pentru altul.
In timpul rutului isi umfla penele si isi curteaza partenerul cu gratie. Dupa imperechere pe la inceputul lunii mai femela depune 5-12 oua de culoare albe-gri.
Ouale sunt clocite de ambii parinti timp de 34-36 de zile. In aceasta perioada masculul isi apara cuibul cu indarjire. Este cunoscut comportamentul mai agresiv, al lebedei de vara, in perioada de reproducere. Are nevoie ca strainii sa stea cat mai departe sa poata clocii ouale in liniste.
Maturitatea sexuala este atinsa la vartsta de trei ani. Puii incep sa zboare dupa 60 de zile. Ambii parinti ingrijesc puii pana la varsta de 5 luni cand devin independenti.
In Delta Dunarii in momentul la care scriu articolul situatia speciei este stabila. Numarul lebedelor de vara este in jur de 1000 de perechi cuibaritoare.
Lebada de vara traieste aproape 20 de ani in salbaticie si 30-40 de ani in captivitate.
Poze Lebada de vara
Stiati ca …
- Masculii de lebada sunt singurele pasari cu penis
- Lebada canta o singura daca in viata, doar atunci cand moare.
- Lebedele sunt puternice. Cu o singura falfaire de aripa lebada poate fractura mana unui om adult.
Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume
Comentarii