Advertisements

Lebada de Iarna

Origine

Lebada de iarna Cygnus cygnus) face parte din genul Cygnus, familia Anatidae si ordinul Anseriformes. Este o pasare migratoare de talie foarte mare intalnita in regiunile nordice (Scandinavia, Rusia, Islanda). Ea migreaza iarna spre zonele temperate din sudul Europei si Asiei. Toamna vine in Romania din nord, iar primara se intoarce inapoi pentru reproducere.

La noi in tara poate fi intalnita in Delta Dunarii, in zona lacului Razem, din apropiere, si in Lagune numai iarna, de aici si numele de Lebada de iarna. Migratia incepe in primele zile ale toamnei cand in nord ingheaza apele curgatoare. Populatia prezenta in Romania in timpul iernii este estimata la 2000 – 4500 de lebede.

Daca nu este amenintata lebada este o pasare sfioasa si retrasa. In partea de nord se imparte in trei grupuri distincte: occidental (16.000 de pasari), central (60.000 de pasari) si oriental (16.000 pasari).

Advertisements

Pot fi vazute in zonele deschise cu ape putin adanci precum canale, lacuri de acumulare, lacuri sau mlastini. Suprafata intinsa de apa este importanta pentru ca are nevoie de aproximaiv 10 metri in care alearga pe apa pentru a-si lua zborul.

Amenintarea principala a lebedelor este omul. Modificarea habitatului, vanatoarea ilegala sau poluarea apei cu substante chimice duc la declinul si amenintarea speciei. Plumbul pescarilor ramas in apa afecteaza lantul trofic si duce la intoxicarea si imbolnavirea lebedelor.

In mitologia greaca Zeus s-a deghizat in Lebada pentru a o seduce pe Leda, sotia regelui Tyndareus. Este pasarea nationala a finlandei, imprimata pe moneda de un euro. Talia mare, tinuta eleganta si penajul pur de culoare alba au determinat includerea speciei in basme si folclor.

Poate fi intalnita in literatura straina sub numele de: The whooper swan.

Citeste si Zborul pasarilor

Hrana Lebada de Iarna

Lebada de iarna se hraneste in principal cu vegetatie din zona apei, mai exact cu iarba, plante acvatice, seminte de ierburi. In afara de vegetatie se mai hraneste cu insecte, viermi, moluste, broaste, pesti mici etc.

De la plante se hraneste cu muguri, frunze, tulpina si radacini. Pot fi vazute si pe pamant pe campiile din apropierea apelor pascand ca niste rate. O lebada matura se hraneste cu 4kg de hrana zilnic.

Sunt pasari sociabile si se hranesc in grupuri mari. Nu se pot scufunda, iar adancimea la care ajung este limitata de lungimea gatului. Dimineata parcurge distante considerabile de km pentru a ajunge la locurile de hranire.

Prefera si zonele din apropierea Deltei Dunarii, mai exact lanurile de grau, orz si rapita.

Vezi si Imperecherea pasarilor

Caracteristici Lebada de Iarna

Lebada de iarna are lungimea de 125cm, anvergura aripilor 200-240cm si greutatea cuprinsa intre 8 si 12kg. Femela are greutate de 8-10kg, iar masculul 10-12kg. Penajul, alcatuit din aproximativ 25.000 de pene, este de culoare alba si picioarele sunt negre. Ciocul are culoarea galbena mai putin partea din fata care este neagra. Picioarele sunt negre. Gatul este pozitionat vertical, iar coada este scurta si boanta.

Vocea lebedei de iarna este puternica. Obisnuieste sa vocalizeze destul de puternic. Cand isi ia zborul scoate un sunt caracteristic „clo-clo-clo”, de aici si numele de lebada cantatoare. Cum spuneam mai sus are nevoie de spatiu pentru a-si lua zborul. Efortul cel mai mare este cand se ridica din apa.

Advertisements

Atunci se aude cantecul lebedei. Dupa incepe sa se inalte si zborul devine silentios. Cand stau in grupuri mari corul care se aude per ansamblu este impresionant. Cantecul acestei pasari este declarat, simbolic, cantecul iernii in Delta Dunarii. Chemarile ei se aud de la distante de km.

Zborul se face in forma de „V”, iar in timpul zborului aripile produc un fosnet usor. Intotdeauna lebedele cele mai batrane cu experienta cea mai mare stau in fata, iar cele care au experienta mai putina sau mai in spate. In ciuda greutatii sale, lebada de iarna este un bun zburator.

Lebada de iarna este atat de mare si puternica incat nu are nici un pradator natural. Cel putin nu la noi in tara.

Reproducere Lebada de Iarna

Lebada de iarna prefera zonele linistite in perioada de reproducere. Ea cauta locurile adapostite fara inamici naturali, oameni sau barci cu motor. Isi face cuibul langa lacurile putin adanci. In timpul perioade de imperechere au loc lupte intre masculi. De obicei perechea formeaza o legatura puternica si traiesc impreuna pe viata.

Imperecherea incepe in luna aprilie. Ambii parteneri construiesc cuibul si clocesc ouale. Cuibul, care este mare, pe marimea pasarii, este construit din frunze, plante, pene, crengute si noroi. Cuibul poate fi folosit mai multi ani daca hrana si conditiile s indeplinesc, dar chiar si asa el este reparat si consolidat de fiecare data. Acesta poate avea pana la 2m diametru.

Dupa construirea cuibului femela depune intre 4 si 8 oua, aproximativ un ou pe zi, pe care le cloceste 30-40 de zile. Ouale au o greutate de aproximativ 330 de grame. Dupa ce puii ies din ou acestia pot inota si manca imediat. In 3 luni pot zbura. Stau alaturi de parinti pana la urmatorul sezon de reproducere, aproximativ noua luni de zile.

Culoarea penajului puilor la nastere este gri. Penajul devine alb dupa ce acestia ating maturitatea, adica incepand cu varsta de 3 ani. In perioada de reproducere lebedele sunt mai agresive. Ele nu doresc pe nimeni in preajma. Probabil si datorita pradatorilor care vin sa atace ouale sau puii (ratoni, vulpi, etc.)

Speranta de viata in salbaticie este de 8-10 ani, iar in captivitate mult mai mare. In salbaticie daca se imbolnaveste sau imbatraneste poate cadea cu usurinta in ghearele pradatorilor.

Cea mai longeviva lebada a trait 26 de ani si 6 luni. Unii spun ca lebada traieste 40 de ani, nu este adevarat. Vorbim de pasarea lebada de iarna nu de o broasca testoasa.

Poze Lebada de Iarna

Stiati ca …
  • Masculii de lebada sunt singurele pasari cu penis
  • Cantecul lebedei de iarna se aude de la km distanta
  • Lebedele sunt puternice. Cu o singura falfaire de aripa lebada poate fractura mana unui om adult.

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii