Lebada cu gatul netru

Origine

Lebada cu gatul netru (Cygnus melancoryphus) face parte din Cygnus, familia Anatidae si ordinul Anseriformes. Este cea mai mare pasare de apa nativa din America de Sud si cea mai mica dintre lebede. Poate fi intalnita in mlastinile de apa dulce, lagune, estuare si lacuri din America de Sud.

Cele mai cautate zone sunt cele apa putin adanca cu vegetatie la care poate ajunge. A fost observata la altitudini de la nivelul marii pana la 1200 de metri. Se imperecheaza in partea de sud a statului Chile, Patagonia, Tierra del Fuego si insulele Falkland. In anotimpul rece, adica iarna, migreaza in Brazilia si la nord de Paraguay.

Se mai numeste si lebada golasa. Am vazut ca unii romani o numesc lebada cu spatele negru. Nu stiu de unde vine aceasta denumire.

In Chile este un loc „Sanctuarul Natural Carlos Anwandter” denumit dupa politicianul german Carlos Anwandter. In acest sanctuar se aduna mii de lebede cu gatul negru de-a lungul timpului. Conditiile favorabile si habitatul a facut sa fie caminul a multe stoluri.

In anul 2004 si 2005 au murit mii de lebede contaminate, abia daca mai puteau fi observate 4 exemplare dintr-o populatie estimata la 5000 de lebede. Autopsiile au scos la iveala ca apa era contaminata cu fier si alte metale. In momentul acesta, la care este scris articolul, nu este clasificata ca fiind in pericol.

Cele mai apropiate rude ale lebedei cu gat negru sunt lebada neagrasi lebada de vara. Lebada cu gat negru traieste in stoluri mari care se intind pe suprafete de mai multi kilometri.

Lebada cu gat negru poate fi intalnita in literatura de specialitate sau in alte limbi sub denumirile: Labut cernokrka, Schwarzhalsschwan, Cygne a col noir, Cigno collonero, Cigno dal collo nero, Zwarthalszwaan, Svarthalssvane, cabeca-preta, capororoca, cisne, cisne-de-pescoco-negro, Cisne-de-pescoco-preto, Черношейный лебедь, Cisne cuellinegro, Cisne Cuello Negro, Cisne de cuello negro, Svarthalsad svan, Siyah-boyunlu Kugu, etc.

Citeste si Zborul pasarilor

Hrana Lebada cu gat negru

Lebada cu gatul negru se hraneste in principal cu vegetatie acvatica la care ajunge scufundandu-si capul.

Rupe vegetatia si plantele cu ciocul puternic. In afara de vegetatie mananca si nevertebrate ca insecte, broaste sau peste.

Cand hrana este putina iese rareori si pe uscat in cautare de plante. Adultii mai prefera plantatiile de cartofi, morcov, grau, si altele.

Puii se hranesc cu insecte acvatice si crustacee bogate in proteine, iar pe parcurs ce cresc dieta lor devine vegetariana.

Vezi si Imperecherea pasarilor

Caracteristici Lebada cu gat negru

Lebada cu gatul negru are lungimea cuprinsa intre 100 si 125cm. si greutatea de 3.5 pana la 7kg. Anvergura aripilor este de 135-180cm. Penajul este in totalitate de culoare alba mai putin gatul si capul care sunt de culoare neagra.

Ciocul gri-inchis are la baza o proeminenta carnoasa rosiatica. Femela este mai mica decat masculul. Picioarele scurte si de culoare rozalie sunt pozitionate putin atipic si fac deplasarea pe uscat mai greoaie.

Puii au penajul gri-deschis, iar ciocul si picioarele negre.

Lebada cu gat negru este o pasare sociala. Ea se separa in perechi doar in perioada imperecherii, in rest se aduna in grupuri mari. Stolul poate migra in functie de disponibilitatea hranei. Majoritatea timpului il petrec in apa pentru ca picioarele scurte face ca deplasarea pe uscat sa fie dificila.

Daca pe uscat merge greu, sau isi ia zborul mai greu, odata ajunsa in aer este un zburator foarte bun. Este una din cele mai rapide lebede. Poate ajunge la viteza de 80 de mile pe ora.

Cand isi apara teritoriul masculii isi lasa capul in jos intimidandu-si adversarii dupa care se intoarce batand din aripi la femela, mandu si cu ciocul sus. Desi comunica prin sunete sau atingeri lebada cu gat negru nu este o specie vorbareata.

Adultii au putini pradatori naturali. Pescarusii sunt cei mai periculori pentru oua. Nurcile si vulpile sunt cele mai periculoase pentru pui. Oamenii sunt cea mai mare amenintare. Acestia vaneaza lebeda pentru hrana, distractie pene sau cioc.

Reproducere Lebada cu gat negru

Lebada cu gat negru, spre deosebire de alte specii de lebada, isi cara puii in spate. Este o pasare monogama unde perechile se formeaza pe viata. Legatura dintre ele este foarte puternica. Se pot imperechea de trei ori pe sezon in care femela depune 4-8 oua intr-un cuib pe o movila de vegetatie, fiecare ou avand aproximativ 240 de grame.

Dupa 30-40 de zile ies puii. Acestia stau cu parintii intre 8 si 14 luni pana devin independenti. La varsta de doi ani atinge maturitatea si este apt de imperechere.

Pe perioada incubarii masculii devin foarte protectori si mai agresivi cu cei care se apropie. Acestia isi iau rolul de parinte in serios si pazesc cuibul de oameni sau inamici naturali (animale de prada care vaneaza atat ouale cat si puii).

Amandoi parintii cara puii pe spate. Tinerii de culoare cenusie ajung la culoare adultilor in al doilea an de viata. Cuibul destul de mare, peste un metru, este construit din plante, pene, crengi, ramurele, stuff, etc.

La apropierea oamenilor se retrag chiar si din cuib lasand ouale neprotejate. Este cea mai mica specie de lebada si probabil nu are curaj sa-si masoare fortele cu omul. Alte specii, cum sunt lebada neagra si lebada de vara nu renunta la cuib asa usor. Majoritatea lebedelor mor din cauza ca se imbolnavesc, pradatorilor care vaneaza puii si a hranei insuficienta.

Speranta de viata este de 10-20 de ani in salbaticie. Cea mai longeviva lebada cu gat negru a trait 30 de ani.

Poze Lebada cu gat negru

Stiati ca …
  • Este printre cele mai mici specii de lebada.
  • Poate atinge in zbor viteza de peste 80km/h.
  • Datorita picioarelor scurte si pozitionate putin ciudat se deplaseaza greu pe uscat.

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii