Lastun de mal

Lastun de mal

<<<< Inapoi la pasari
Origine

Lastun (Riparia riparia) este un termen care defineste o grupa de pasari formata din ca. 80 de specii care fac parte din familia Hirundinidae (randunicilor).

Lastunul (Riparia riparia) este o pasare migratoare care poate fi intalnita in America de Nord, Eurasia pana la altitudinea de 750 m deasupra nivelului marii.

Pasarea ramane din mai pana in august/septembrie in locul unde cuibareste, si migreaza in Africa Centrala, Africa Occidentala respectiv America de Sud.

Specia a fost descrisa prima data in anul 1758 de Linnaeus, aceasta s-a numit initial Hirundo riparia.




Hrana Lastun de mal

Lastunul prinde insectele zburand cu ciocul deschis deasupra oglindei apei cu o viteza de pana la 50 km/h.

Caracteristici Lastun de mal

Lastunul de mal este cea mai mica specie de randunici. Ele ating o lungime de 13 cm, au o coada putin bifurcata si un cioc lung in comparatie cu corpul.

Partea superioara a corpului este bruna, cu un guler de aceeasi culoare pe piept, partea inferioara este de culoare alba.

Lastunii sunt pasari galagioase care traiesc in colonii care au cuibul sapat in malul nisipos sau argilos al apelor curgatoare sau statatoare.

Pasarile se scalda sau beau apa in timpul zborului, fiind zburatoare excelente, multumita formei aerodinamice a corpului.

Picioarele sunt mai putin dezvoltate decat aripile, si servesc numai la catarat pe maluri abrupte.

Reproducere Lastun de mal

Lastunul de mal este o pasare care traieste in colonii. Masculul, dar si femela, sapa cu ciocul o galerie mica in malul abrupt, care va servi ca si cuib.

Femela si masculul clocesc ca. 4 – 6 oua o data sau de doua ori pe an. Puii vor ecloziona la circa 14 – 16 zile si vor parasi cuibul la 18 – 23 zile, dormind apoi in stuf.

Poze  Lastun de mal

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume