Kookaburra

kookaburra cu aripi albastre

Kookaburra

Cum face Kookaburra

Kookaburra este originara din Australia. Face parte din genul Dacelo, familia Alcedinidae.

Kookaburra traieste intro vegetatie specifica continentului Australian care se numeste „bush”. Aceasta vegetatie care acopera campia este formata din diverse tufisuri si arbori mici.

Locuitorii sunt obisnuiti cu sunetele parca batjocoritoare ale pasarii. Daca insistati putin puteti vedea pasarea care zici ca se distreaza de una singura.

Este intalnita si sub denumirea de Pasarea clovn Kookaburra datorita comportamentului haios si a culorii penajului.

Kookaburra, cangurul si koala sunt cele mai indragite animale din Australia.

Aborigenii (bastinasii) i-au atribuit mai multe legende de-a lungul timpului si peste 40 de nume. A fost descrisa pentru prima data in anul 1776 de francezul Pierre Sonnerat.

In prezent populatia de kookabura nu este in pericol de disparitie. Legile Australiene protejeaza aceste pasari frumoase.

Citeste si Zborul pasarilor

Hrana Kookaburra

Puterea extraordinara de adaptare a speciilor face ca aceste pasari extraordinare sa traiasca si sa se hraneasca in cele mai diversificate medii.

Sunt aproape exclusiv carnivore.

Le puteti vedea in cautare de hrana in zone precum rauri, mlastini, paduri sau deserturi. Se hranesc cu insecte, soareci, peste, reptile, paienjeni, broaste, alte pasari mici, etc.

Daca nimeresc in apropierea locuintelor umane fura carnea de pe gratar, ataca puii de gaina, bobocii de rata si chiar pestisorii de aur din curte sau din acvarii.

Cele mai citite articole

Nu se recomanda hranirea lor cu mancare.

Vezi si Imperecherea pasarilor

Caracteristici Kookaburra

Kookaburra este o pasare de marime medie care are lungimea de 28-45 cm. Ciocul este foarte mare in comparatie cu capul, acesta avand marimea de 8-10 cm.

Penajul difera de la o specie la alta. Cele mai des intalnite culori sunt cenusiu, rosu si albastru.

Kookabura este o pasare relativ sociala care nu se sperie de oameni. Dimpotriva daca ai ceva de mancare sau este curioasa este posibil sa te intalnesti cu o pasare sau chiar cateva in preajma.

Singura specie care este mai timida si mai retrasa este Kookabura cu aripi albastre. Cei care vor sa o vada trebuie sa o caute cu atentie printre crengile copacilor.

Specii

Specia Dacelo novaeguineae care inseamna Kookaburra-care-rade este numita si Nataraul-care-rade sau Porumbelul ha-ha.  Acesta scoate o serie de chicoteli, sunete si tipete care se pot auzi in crescendo.

Si mai amuzant este cand mai multe pasari (5-6) canta impreuna.

Stiati ca …
  • o specie de kokaburra a fost mascota jocurilor olimpice de la Sydney in anul 2000.
  • Sunetul specific al pasarii este folosit in filmele Disney si nu numai, in parcuri, jocuri(Lineage2, WoW), muzica, etc.

Reproducere Kookaburra

Pasarea kookabura este teritoriala. Isi protejeaza teritoriul de intrusi. Cuibul este de obicei facut in scorbura copacilor.

Dupa imperechere si depunerea oualelor ambii parinti participa la clocit.

Interesant este ca nu numai familia hranesc puii, ci si alte pasari. Mediul Australian uscat si arid pe alocuri face ca hrana sa fie greu de gasit si parintii au nevoie de ajutor in hranirea puilor.

Astfel uneori se intampla ca unii pui sa fie adoptati de alte pasari vecine din aceeasi specie care ii hranesc mai bine.

Poze Kookaburra

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole