Huhurezul Mic

Origine

Huhurezul mic (Strix aluco), familie: Strigidae, ordin: Strigiformes, este cunoscut in toata Europa; culoarea penajului variaza de la cenusiu la brun-roscat. Este un vanator iscusit, plonjeaza silentios asupra victimei; poate prinde liliacul si in zbor.

In Europa Centrala si de Est il intalnim in padurile mixte, dese, ce ii ofera suficienti copaci batrani si scorburosi. Apare si in parcuri, cimitire, chiar si in orase, uneori putand fi observat pe acoperisurile caselor.
Prefera marginea padurilor de brad, deoarece spre centrul acestora nu gaseste destula hrana si nici suficiente scorburi. Se pare ca apare mai frecvent in zonele cu surse de apa, unde lastarisul rareste padurea.

In Europa are doua rude apropiate: huhurezul mare (Strix uralensis) si huhurezul barbos (Strix nebulosa), ambele fiind mai mari decat el. Alte denumiri: The tawny owl, brown owl.

Hrana Huhurezul Mic

Huhurezul mic este o pasare nocturna, vaneaza exclusiv noaptea.

Asteapta linistit si rabdator in locul lui de observatie, iar daca vede ceva planeaza silentios datorita penajului moale.

Se hraneste cu multe specii de animale mici.

Natura prazii depinde de locul in care traieste, in padure mananca mai ales mamifere mici, pasari, rame si insecte, iar in apropierea asezarilor umane pasari mici.

Caracteristici Huhurezul Mic

Printre bufnite, se poate spune, ca este specia cea mai bine reprezentata si larg raspandita din tara noastra. Ciuhurezul, ciurlicul, tuvicul, buha-mica are o varianta larga de nume in functie de interpretarea data glasului sau „hu-hu” de catre om.

Deoarece ii lipsesc „cornitele”, dupa altii „urechile”, se spune pe alocuri ca ar avea capul „cat al mielului” ori altfel „cap de mata”, ca daca „fluiera” la margine de padure se strica vremea si iarasi „de canta in vai arunca vreme rea, cand canta la varf i-a vreme buna”.

Huhurezul are intr-adevar capul rotimd, ochii mari si negri, tot corpul fiindu-i invelit intr-o haina de pene brun-roscate sau cenusii in functie de apartenenta individului la una din cele doua varietati cromatice.

Pe spinare este stropit cu pete mai deschise la culocire, pe piept si burta marcat de dungi mai intunecate; aripile si coada sunt brazdate de striuri intunecate.

Lungimea: 37-39 cm. Greutatea corporala: 360-650 grame Anvergura aripilor: 94-104 cm.

Reproducere Huhurezul Mic

Maturitatea sexuala:la 1-2 ani Perioada de clocit: din luna martie pana in luna mai. Numarul oualor depuse: 2-5 oua albe.

Varsta parasirii cuibului: dupa 32-37 de zile.

Cea mai in varsta pasare din libertate a trait 18 ani.

Poze Huhurezul Mic

Stiati ca…
  • Globul ocular al bufnitei este tubular si nu poate fi rotit ? Astfel, pentru a putea privi in lateral, pasarea trebuie sa-si roteasca intregul cap.
  • Bufnita este cea mai mare pasare rapitoare de noapte.
  • Corpul bufnitei este rotund, acoperit de un penaj bogat, cu un cap mare la care se remarca 2 ochi rotunzi galbeni-portocalii ce ocupa jumatate din marimea capului.
  • Vaneaza intr-un an aproximativ 10 000 de soareci care, inmultindu-se, ar consuma cantitati uriase de hrana si ar duce la raspandirea multor boli.

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii