Huhurezul barbos

Origine

Huhurezul barbos (Strix nebulosa) sau huhurezul cu barba traieste in padurile dese de conifere, incepand cu Suedia, Finlanda si Polonia, pana in estul Siberiei. In plus specia poate fi intalnita si in Alaska, Canada si in regiunile nordice ale Statelor Unite ale Americii.

Migrarea huhurezilor barbosi nu este sezoniera, ci este influentata de efectivele de animale-prada, in special a sobolanilor de apa, ce prezinta variatii mari.Daca numarul sobolanilor de apa scade, intreaga populatie de pasari migreaza spre sud, in cautarea unor locuri de vanatoare mai bune.
Uneori ajung chiar pana in sudul Suediei. Cateva perechi raman pe loc, insa acestea de regula nu se reproduc in anul respectiv.

Huhurezul barbos este activ atat ziua cat si noaptea. Acesta este greu de observat ziua, deoarece este camuflat de coloritul cenusiu si desenul dungat asemanator cu scoarta arborilor. Pasarile sunt active in special pe inserat, cand datorita umbrelor sterse sunt aproape invizibile.

Hrana Huhurezul barbos

Huhurezul barbos vaneaza in special soareci de camp, sobolani de apa, chit-cani si pasari, dar prinde si veverite, lemingi, cartite, sobolani, iepuri polari, iar uneori chiar si nevastuici.

Teritoriul de vanatoare al pasarilor se intinde atat in campuri si mlastini, cat si in luminisurile silvatice. Pasarile isi observa frecvent prazile din varful unui arbore.

Acestea isi pot roti capul si in unghi de 180 de grade si „scaneaza” intreg teritoriul cu vazul excelent.

Auzul huhurezului barbos este surprinzator de bun, iar in timp ce sta la locul de observatie nu ii scapa nici cel mai subtil zgomot.

La cel mai fin sunet, ataca exact in locul de ascunzis al micului mamifer, isi localizeaza cu exactitate prazile, chiar daca sunt ascunse sub stratul de zapada si se arunca asupra acestora cu picioarele intinse, prevazute cu gheare recurbate si taioase.

Caracteristici Huhurezul barbos

Avand anvergura aripilor aproape cat lungimea bratelor unui om, huhurezul barbos este una din cele mai mari specii de strigiforme. In ciuda dimensiunilor considerabile, se hraneste in special cu sobolani de apa mici.

Multumita penajului moale si gros, huhurezul barbos supravietuieste iernilor grele din padurile nordice.

Pasarea planeaza silentios in timp ce scruteaza solul sau asculta si cele mai subtile sunete dintr-un loc de observatie inalt.

Are o lungime de 65-70cm si anvergura aripilor este de 134-158cm. Greutatea corporala variaza intre 850 si 1200g.

Reproducere Huhurezul barbos

Huhurezul barbos nu isi construieste un cuib propriu, ci foloseste cuibul uliului sau al uliului sorecar. Cuibul poate fi dispus si pe un trunchi cazut, la inaltimea de 1,5 m.

Daca au la dispozitie mai multe cuiburi parasite, mai multe perechi pot imparti un teritoriu relativ restrans. Perechile clocitoare nu sunt
agresive si respecta teritoriul celorlaltor perechi. Daca insa zona este deranjata de om, huhurezii barbosi recurg frecvent la atac.

In timp ce isi cloceste ouale, femela este aprovizionata cu hrana de mascul. Puii eclozioneaza la intervale de cateva zile. Intre aparitia celui mai tanar pui si a celui mai varstnic, pot trece chiar si doua saptamani. Pe spate penajul pufos al puilor este cenusiu-deschis, iar pe abdomen alb.

La aparitie puii au ochii si urechile inchise. Nu isi pot regla temperatura corporala, iar astfel depind in totalitate de mama lor.

Initial puii cer hrana piuind, insa in scurt timp emit tipete taioase. La inceput parintii ii hranesc cu fasii de carne, iar ulterior le dau
prazile intregi. Parintii hranesc puii pana cand acestia parasesc cuibul dupa 20-30 de zile si devin independenti.

Poze Huhurezul barbos

Stiati ca…
  • Globul ocular al bufnitei este tubular si nu poate fi rotit ? Astfel, pentru a putea privi in lateral, pasarea trebuie sa-si roteasca intregul cap.
  • Bufnita este cea mai mare pasare rapitoare de noapte.
  • Corpul bufnitei este rotund, acoperit de un penaj bogat, cu un cap mare la care se remarca 2 ochi rotunzi galbeni-portocalii ce ocupa jumatate din marimea capului.
  • Vaneaza intr-un an aproximativ 10 000 de soareci care, inmultindu-se, ar consuma cantitati uriase de hrana si ar duce la raspandirea multor boli.

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii