Advertisements

Grangurul

Origine

Grangurii (Icterus cucullatus) au habitatul la marginile padurilor de foioase si a padurilor mixte din America de Nord si Canada.

Exista doua specii de grangur care candva au fost confundate si datorita asemanarii s-a considerat ca ar exista doar o singura specie.

Ele migreaza din centrul Americii de Nord in sudul Mexicului si America de Sud. Unele raman aproape de cuib si peste iarna daca au destula hrana.

Advertisements

Hrana Grangur

Grangurii isi petrec timpul in copaci facand zboruri scurte si rapide dupa insecte.

Ei mananca si fructe sau nectar, sunt deseori vazute certandu-se cu pasarile colibri pentru unele flori.

Mai consuma flori, fructe si seminte din apropierea fermelor; sunt usor atrase de fermele de pasari.

Caracteristici Grangur

Grangurii sunt pasari relativ mici avand o lungime medie de 18cm si o greutate de aproximativ 34g. Sunt unele din cele mai viu colorate pasari care pot vizita curtile si gradinile din Statele unite si Canada.

Culorile predominante ale penajului sunt negru si galben. Femela are culoarea predominanta galben, in schimb masculul are culori mai vii.

In functie de specie aceste pasari pot avea pe langa negru un galben sters pana la un portocaliu foarte puternic.

Sunetele si cantecele grangurilor sunt variate, acestia fluierand frecvent pe cateva tonalitati. Cantecul masculilor este mai puternic si mai bogat, fata de cel al femelelor al caror sunete se aud mai incet, sau fata de tineri care canta subtire.

Advertisements

Reproducere Grangur

Cand vine vorba de curtare, masculul scoate sunete specifice, isi ridica penele de pe cap si coada pentru a parea impunator. Cuibul este facut de obicei la marginea padurii sau in apropierea apei.

El este construit in mare parte de femela in copaci la inaltimi cuprinse intre 5 si 15m, au fost vazute cuiburi de granguri si la inaltimi mai mari.

Cuibul este construit la intersectia crengilor in forma de para si este ridicat din nuiele, paie, scoarta de copac, etc. Dupa ce este ridicat, spre deosebire de alte pasari care-si captusesc cuibul cu pene, cuibul de grangur este captusit cu muschi, diferite plante si ierburi fine.

Femela incubeaza de regula 3 pana la 5 oua. Acestea sunt netede si lucioase de culoare gri, alb-albastrui sau cu tenta mov, in functie de specie.

Puii sunt hraniti de ambii parinti, ei se dezvolta destul de repede, putand zbura dupa numai doua saptamani.

Poze Grangur

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii