Ghionoaia sura

Ghionoaia sura

Origine

Ghionoaia sura (Picus canus) sau Ciocanitoarea sura este foarte asemanatoare ca aspect si dimensiuni cu ghionoaia verde insa este mai rara si mai greu de observat deoarece este mai retrasa si ajunge foarte rar in localitati.

Desi este mai des intalnita in padurile de foioase de la deal, ghioanoaia sura poate fi vazuta si in delta sau in vaile raurilor de la munte.

Citeste si Zborul pasarilor

Hrana Ghionoaie Sura

Hrana este alcatuita in special din larve si viermi pe care i cauta in copaci.

Rar coboara si pe sol pentru a cauta furnici si alte insecte.

Caracteristici Ghionoaie Sura

Ghionoaia sura este verde galbui pe spate, cu extremitatile aripilor si coada in nuante brune-verzui iar gusa si burta de culoare gri. Masculul are pe frunte o pata rosie iar crestetul capului este gri. La femela lipseste pata rosie.

De sub cioc pleaca spre cap o linie subtire neagra. Coloritul este mai putin intens decat cel al ghionaiei verzi. Lungimea corpului este de 27-30 cm iar anvergura aripilor de 45-50 cm.

Conformatia corpului este specifica familiei ciocanitoarelor, cu coada din pene tare pe care se sprijina, cu picioare prevazute cu gheare cu ajutorul carora se agata de scoarta copacilor iar ciocul este ascutit si puternic.

Tinerii au un aspect pestrit in primul an si cu o coloratie foarte stearsa.

Cele mai citite articole

Sperioasa si prudenta. Primavara isi semnaleaza prezenta cu strigatul sau, dar vara este greu de gasit.

Strigatul de primavara se aseamana cu cel al ghionoaiei verzi, dar e mai slab, mai moale, aproape ca de flaut (usor de imitat printr-un fluierat); notele au pauze mai lungi intre ele si sunt usor incetinite spre sfarsit, iar scaderea in tonalitate este evidenta: „chi-chi-chi-chi-cu-cu”.

Strigatul de alarma este repetitiv: „chia”, intens si agitat. Mai are un strigat: „chic” asemanator cu al ciocanitoarei pestrite mari. Spre deosebire de ghionoaia verde, bate darabana in mod frecvent: ciocanituri bruste care dureaza in jur de o secunda, mult mai puternice decat cele ale ghionoaiei verzi.

Vezi si Imperecherea pasarilor

Reproducere Ghionoaie Sura

In luna mai femela depune 6-7 oua in cuibul facut in scorburile copacilor.

Clocitul este realizat de ambii parteneri prin rotatie.

Perioada de incubatie este de 17 zile.

Este o pasare sedentara.

Ghionoaia sura este o pasare amenintata cu disparitia si protejata prin lege.

Poze Ghionoaie Sura

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole