Flamingo roz

Pasarea Flamingo

Flamingo roz

Origine

Flamingo (Genul Phoenicopterus) sunt pasari care fac parte din genul Phoenicopterus si familia Phoenicopteridae. In prezent sunt cunoscute sase specii de flamingo, toate apartinand unui singur gen.

Prima pasare flamingo care s-a inmultit in captivitate a fost un flamingo chilian la gradina zoologica din Basel. De atunci peste 389 de pasari flamingo s-au inmultit si au fost distribuite la alte gradini zoologice din intreaga lume.

In Roma antica limbile de flamingo erau considerate o delicatesa. De asemenea, minerii au vanat pasarile flamingo pentru grasimea lor care era considerata un remediu pentru tuberculoza.

Egiptenii antici credeau ca flamingo era reprezentarea vie a zeului Ra.

Hrana Flamingo roz

Stau cu picioarele lungi in apa putin adanca. Baga ciocu in apa si practic matura cu, si anume, capul dintr-o parte in alta apa in cautare de hrana.

Algele verzi-albastre si cele rosii, larvele, insectele, crustaceele, molustele si pestii mici alcatuiesc dieta principala a pasarilor flamingo.

Culoarea rozalie si rosiatica provine de la carotenoide alfa si beta. Cele mai bogate surse de carotenoizi se gasesc in alge si diferite nevertebrate care alcatuiesc cea mai mare parte din dieta.

Caracteristici Flamingo roz

Pasarile flamingo stau mult timp intr-un picior, celalalt stand ridicat lipit de corp. Motivul nu este inteles pe deplin, unii sugereaza ca flamingo, ca si alte animale, are capacitatea de a tine jumatate de corp intr-o stare de somnolena, si atunci cand aceasta este odihnita pasarea se sprijina pe celalalt picior pentru a-si odihni si cealalta jumatate a corpului.

Acest lucru nu este inca dovedit. Cercetarile recente au indicat ca pasarea isi tine un picior lipit de corp pentru a-si conserva caldura corpului datorita faptului ca petrec mult timp in apa rece cautandu-si hrana.

Cele mai citite articole

Puii de flamingo se nasc cu penaj gri, dar culoarea adultilor variaza de la roz deschis la rosu aprins din cauza bacteriilor apoase si a beta-carote-ului obtinut prin hranire.

Un flamingo sanatos are o culoare vie, pe cand un exemplar bolnav va avea culoarea alba stearsa. Ciocurile lor cu forma cuidata sunt special adaptate pentru a se para namolul si aluviunile de mancare.

Reproducere Flamingo roz

Aceasta pasare atinge maturitatea sexuala la cativa ani de la incubatie si de obicei incepe sa se imperecheze la varsta de 6 ani.

Coloniile de flamingo se imperecheaza in perioade diferite ale anului in functie de rasa. Imperecherile in cadrul coloniei au loc in aceeasi perioada pentru ca puii sa eclozeze intr-o perioada cat mai scurta.

Masculii recurg la ritualuri cand incep curtarea. Tin ciocurile spre cer si gatul intins laudandu-se care mai de care.

Odata alesi pertenerii au o relatie puternica si fidela, cu toate acestea s-au observat si exceptii in care unele exemlare care sa se imperecheze cu mai mult de un partener.

Cuibul este contruit din pamant, pietre mici, paie si pene. Acesta poate ajunge ca marime pana la 30cm; protejeaza impotriva caldurii si a inundatiilor. La ridicarea cuibului participa ambii parteneri.

Pasarea Flamingo isi hraneste puii cu lapte produs datorita actiunii unui hormon numit prolactina, asemenea porumberilor si gugustucilor.

Acesta contine mai multe grasimi si mai putine proteine si este produs de glandele aflate de-a lungul tubului digestiv.

Ambii parinti au grija de puii care de mici sunt hraniti cu acest lapte care contine celule albe si rosii. Dupa aproximativ doua luni de la nastere incep sa se hraneasca singuri.

Poze Flamingo roz

Stiati ca …

  • Pasarea flamingo este o pasare cunoscuta pentru frumusetea si eleganta ei.
  • Egiptenii antici credeau ca flamingo era reprezentarea vie a zeului Ra.
  • Din pacate exista mai multe pasari flamingo de plastic decat adevarate.
  • Pasarile flamingo au culoarea roz pentru ca mananca foarte multe multe alge vrezi-albastre.

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole