Emu

Origine

Pasarea emu (Dromaius novaehollandiae) este cea mai mare pasare nativa pentru Australia si singura din genul Dromaius. Este a doua cea mai inalta pasare din lume ca inaltime dupa strut.

Prima intalnire cu exploratorii europeni a avut loc in anul 1696 pe coasta Australiei de Vest si apoi in 1788 cand a avut loc prima asezare europeana.
Prima descriere a fost publicata de Arthur Philip in 1789. In latina pasarea emu a fost numita „picior-iute”. Provenienta cuvantului Emu este incerta, se crede ca provine din araba, cuvant asociat pasarilor mari.

O alta teorie este ca acesta vine de la cuvantul portughez „ema” folosit pentru a descrie o pasare asemanatoare. Pasare emu a fost cunoscuta si sub numele de „murawung” sau „birabayin”, nume date de locuitorii Australieni.

Hrana Pasarea Emu

Emu este o pasare furajera. Mananca o varietate de specii de plante, multe din ele depinzand de sezon. Se mai hraneste cu lacuste, greieri, pasari mai mici, omizi, larve, furnici, etc.

Acest lucru confirma ca organismul are nevoie de o cantitate mai mare de proteine.

Pasarile din Australia de vest, au fost studiate in amanunt si s-a observat ca prefera semintele de salcam pana ploua, apoi mananca iarba proaspata si omizi, iar in timpul iernii se hranesc cu frunze si pastai.

Primavara isi potolesc foamea cu lacuste si fructe. Sunt cunoscute pentru vizitele in culturile de grau sau alte culturi accesibile.

Caracteristici Pasarea Emu

Emu sunt pasari mari care pot ajunge la inaltimea de 1,5 pana la 2m. Cantareste intre 18 si 55kg. Femelele sunt de obicei mai mari decat masculii, mai ales in partea posterioara.

Acestea au o gheara mica in varful aripii. Gatul este lung, la fel si picioarele cu mentiunea ca cele din urma sunt puternice si se termina cu 3 gheare.

Picioarele lungi si puternice ajuta pasarea sa se deplaseze cu viteze de pana la 50km/h. Picioarele sunt lipsite de pene.

Cele 3 gheare au un rol major in aparare, ele provoaca rani serioase adversarilor. Ghearele ating 15cm. Ciocul moale este adaptat pentru hranire.

Penajul variaza in culoare din cauza factorilor de mediu oferind pasarii un camuflaj natural. Ochii pasarii emu sunt protejati de niste pleoape transparente care tine departe praful mai ales in zonele de desert aride sau cu vant.

Emu are si o gusa care devine proeminenta in timpul imperecherii. In zilele foarte calde gafaie pentru a mentine temperatura corpului constanta.

Emu au fost folosite ca sursa de hrana de catre indigenii australieni si de primii colonisti europeni. Acestia au folosit o varietate de tehnici pentru a vanatoare: au otravit apa, au folosit plase, au imitat apelurile pasarii.

Pasarile au fost crescute pentru carne, piele, si grasime. Carnea are un continut scazut de grasini si de colesterol. Grasimea este folosita in producerea cosmeticelor, suplimentelor alimentare sau produse terapeutice.

Reproducere Pasarea Emu

Pasarile emu incep reproducerea in lunile de vara. Perechea ramane impreuna timp de 5 luni. Pe perioada imperecherii nu depasesc o zona de cativa km in diametru.

In timpul incubatiei masculii pierd pana la 10kg din greutatea lor, in schimb nivelul de hormoni si testosteroni creste, testiculele lor avand o dimensiune dubla.

Femelele sunt cele care curteaza masculii. In perioada de reproducere acestia devin mai atractivi din punct de vedere fizic. In cazul in care masculii sunt interesati de femele, acestia se apropie de ele si intra in joc, intr-un dans specific oarecum ritmat.

Pe perioada reproducerii femelele sunt mai agresive decat masculii. Ele castiga majoritatea luptelor 1-1 pentru a profita de mascul. Curtarea poate dura pana la 5 ore, mai ales cand masculul vizat este singur.

In aceste cazuri daca masculul nu doreste femela, acesta o alearga si loveste pentru a renunta.

Dupa curtare si formarea perechilor, masculii isi pierd pofta de mancare si se apuca sa construiasca cuibul din iarba, bete, frunze, si altele. Cuibul este asezat pe o suprafat plana.

In conditii mai reci cuibul poate avea o inaltime de pana la 7cm. Cuibul se plaseaza in zone in care pasarile au posibilitatea sa vada cat mai bine in jur, putand astfel sa se fereasca de pericole mai usor.

Perechea se imperecheaza zilnic sau la doua zile.

Femelele depun ouale la fiecare 2-3 zile. Media este de 11 oua, dar s-au intalnit si cuiburi cu 20 de oua sau mai multe. ouale sunt mari, au coaja groasa si culoarea verde inchis.

Coaja este groasa de 1mm. Lungimea oului este de aproximativ 6cm si greutatea de 700-900g. Un ou de pasare emu este echivalent a 10-12 oua de gaina. Dupa ce toate ouale sunt in cuib masculul incepe incubatie, timp in care nu bea si nu mananca.

Acesta intoarce ouale de cel putin 10 ori pe zi. Dupa 8 saptamani de incubatie masculul pierde o trime din greutate, practic din depozitele de grasime. Infidelitatea este cunoscuta la pasarile emu. Femelele se imperecheaza cu mai multi masculi si depune oua in mai multe cuiburi.

Puii, care apar unul la doua zile, se nasc activi, ei putand pasari cuibul in cateva zile. La nastere au 12cm inaltime si greutatea de 5kg. Ei sunt vanati de cateva animale ca vulturi, soimi sau cainii dingo.

Ei au pe corp dungi distincte maro care ii ajuta sa se camufleze pentru o perioada de trei luni.

Dupa ce se nasc toti puii acestia raman sub aripa masculului timp de 7 luni, perioada in care invata sa se apere si sa se hraneasca. Acestia cresc foarte repede, in numai 5-6 luni vor fi cat un adult.

Acestia mai raman cu grupul timp de 6 luni inainte sa isi vada de drumul lor. Noaptea se lasa la nivelul solului pentru a oferi protectie puilor cand acestia sunt mici.

Poze Pasarea Emu

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume