Corbul

Corbul pasare neagra

Origine

Intalnit inca din vechime in Europa, Africa, Asia si America, iar dupa unele atestari mai recente si in Australia, corbul se reamrca prin faptul ca supravietuieste in zone nefavorabile, din cele desertice pana in cele polare.

Aceasta capacitate este explicata prin inteligenta sa, corbul avand cel mai mare indice de inteligenta intre toate zburatoarele.

Hrana Corb

Alimentatia corbului este omnivora. Consuma la nevoie si seminte sau paine, nu dispretuieste nici alte produse alimentare umane (cascavalul, de pilda), dar vaneaza si insecte, amfibii, chiar si pesti, in apele mici, reptile, mamifere mici (soareci, hamsteri, chitcani etc) si, la nevoie, chiar si pasari mici sau pui de pasare.

De asemenea nu se da in laturi nici de la cadavre, fiind in mod normal un sanitar natural.

Caracteristici Corb

Lungimea sa este in jur de 65-70 cm, depasind cu mult ciorile, cu care nestiutorii il confunda adesea.

De asemenea, este in general de un negru uniform, lucios si accentuat, cu vagi nuante de albastru-metalic.

Are coada rombica, aripi puternice, cu anvergura medie si profunzime. Zboara foarte bine, ajungand la inaltimi de peste 2000 metri; la nevoie planeaza vreme indelungata.

In zonele de munte, atunci cand este in zbor planat, turistii neexperimentati confunda corbul cu acvilele sau vulturii, desi are anvergura evident mai mica si coloritul mult mai inchis (negru). Ciocul este lung, usor incovoiat si puternic, iar ghearele de pasare de prada.

Strigatul sau tipic este „corr-corr”, cel putin in Romania (a nu se confunda cu „cra-cra” al ciorilor). Spunem „cel putin in Romania” pentru ca in functie de zona nu doar strigatul tipic ci si vocabularul corbilor poate varia.

Trebuie precizat ca aceasta pasare are un vocabular bogat si, datorita raspandirii, cunoaste o fragmentare a limbajului care a permis ornitologilor sa detecteze mai multe dialecte. Mai mult, s-a putut constata ca, de pilda, un corb din America adus in Spania, a fost la inceput izolat de ceilalti corbi, din pricina necunoasterii dialectului local, pentru ca dupa o vreme sa il invete si sa se integreze.

Inteligenta exceptionala de care corbul a dat dovada de-a lungul istoriei, dar si rapacitatea sa deosebita, au creat in jurul sau nenumarate legende si mituri.

Acestea au fost sporite si de capacitatea corbului de a fi imblanzit cu usurinta, ca si de a invata un numar limitat de cuvinte (intre 9 si 20, dupa sursa), pe care le foloseste, se pare, in mod intentionat, nu reflex (ca papagalul).

Inteligenta sa a atras insa nu doar respectul, ci si ura oamenilor, care in multe situatii, stapaniti de superstitii distrugatoare, au incercat sa extermine aceasta pasare.

Desigur, o influenta a avut-o si lacomia corbului, care a creat o impresie neplacuta multora, mai ales in timpul molimelor sau razboailor cand, asemenea ciorilor si altor pasari sanitari naturali, consuma trupurile celor cazuti. Ca urmare, in Romania este o pasare rara, ocrotita de lege.

Reproducere Corb

Cuibul corbului este mare si construit fie in varful unor copaci batrani, fie pe stanci cat mai greu accesibile.

Este realizat din mai multe straturi de crengi impletite, acoperite apoi cu namol, apoi cu par, lana si alte materiale moi. Talentul de constructor, amplitudinea ecologica si inteligenta corbului determina o serie de variatii in tipologia construirii cuiburilor.

Corbul depune ouale in luna februarie, incepand chiar din aceasta luna clocitul. Femela se bazeaza in aceasta perioada – pentru hranire – pe ajutorul masculului, fara de care ouale ar ingheta.

Clocitul dureaza cca. 21 de zile.

Masculul, atunci cand nu cauta mancare pentru femela, sta in apropierea cuibului, pazindu-l cu multa grija.

Dupa eclozare puii mai stau in cuib cca. 40 de zile, fiind hraniti pe rand de parinti.

Poze Corb

Stiati ca …

  • Inima de corb se foloseste in magia neagra tiganeasca, unde este considerata buna pentru boli grele, penele sale fiind folosite la descantat.
  • Corbii sunt cele mai inteligente corvide
  • Corbii pot fi invatati usor sa numere pana la 30.
  • Corbii sunt singurele pasari care se joaca si fac glume.
  • Corbul este prezent in heraldica veche romaneasca (corbul corvinestilor, corbul valah).
  • Ciorile au o zi rezervata in calendarul popular romanesc. Martea Ciorilor este una din zilele de marti din carnelegi, ultima saptamana inaintea lasatului de carne, tinuta „pentru ca ciorile sa nu strice semanaturile”
  • In Coran, corbii sunt prezentati drept fapturile care i-au invatat pe oameni sa isi ingroape mortii
  • La samanii din intreaga Asie, corbul era unul dintre cei mai importanti tovarasi de drum in cadrul calatoriilor in celelalte lumi.
  • In Africa, corbul are rol de calauza si spirit protector, fiind considerat o pasare care previne oamenii de pericolele care-i pandesc

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume