Advertisements

Ciuvica

Origine

Ciuvica (Glaucidium passerinum), numita si bufnita pitica sau the Eurasian Pygmy Owl cum este intalnita in limba internationala, este cea mai mica specie de bufnite din europa.

Este intalnita din Europa centrala si de nord pana in Siberia.

Este o specie sedentara, adica adultii vietuiesc an de an in acelasi loc, mai putin in iernile foarte friguroase cand acestia pot migra spre sud.

Advertisements

Poate fi gasita in primul rand in padurile de conifere si regiunile montane cu paduri de conifere si paduri mixte. Prefera zonele cu cel putin o sursas de apa in apropiere.

Hrana Ciuvica

Aceasta pasare prefera sa vaneze ziua tarziu sau in amurg, decat noaptea pe intuneric.

Dieta bufnicei pitice este formata in cea mai mare parte din rozatoare si animale mici, cum ar fi soarecii. Ea poate prinde, de asemenea, pasari mici (sturzi, cinteze, etc). Uneori vaneaza si lilieci, soparle, peste sau insecte.

In perioada de iarna poate face stocuri de hrana in scorburile copacilor. Deoarece aceste bufnite mici nu pot zbura fara sa faca zgomot acestea sunt diurne.

Aceasta este o adaptare de care multa lume nu stie, majoritatea stiu ca toate bufnitele sunt nocturne. Acesta este un avantaj pentru ciuvica, deoarece majoritatea prazii ei este diurna.

Caracteristici Ciuvica

Ciuvica are penajul de culoare de la rosiatic la maroniu cu pete de culoare alba pe spate. Coada este de obicei mai incihsa la culoare din care ies cateva pene scurte si inguste. Pentru a putea sa care prada, care de obicei este mare, au picioare mari. Capul este mic si scurt cu sprancene gri si ochi galbeni.

Daca alte bufnite au mici smocuri de pene in dreptul urechilor, ciuvica nu are. Pieptul este predominant alb cu pete maronii. Ciocul este de un galben pal intors. Picioarele au culoarea galben-maronii, acestea se termina cu gheare negre.

Femelele sunt in general mai mari decat masculii. Masculii au o lungime de 15-17cm, iar femelele 17-19cm. Greutatea masculilor este de 50-65g, iar cea a femelelor 67-77g.

Advertisements

Sunetul scos de ciuvica este mai ascutit decat cel al unei bufnite obisnuite. Sunetul pe care-l scot femelele este similar cu cel al masculilor, dar mai strident. Inainte si dupa sezonul de imperechere masculii cat si femelele emit sunete mai puternice.

Reproducere Ciuvica

Ciuvica isi face cuib in scorburile parasite ale ciocanitoarelor. Prefera padurile de conifere. Ii puteti intalni cuibul si in mesteacani sau fagi.

Perechile se formeaza toamna tarziu si primavara devreme. Ca ritual de imperechere masculul conduce femela si ii arata teritoriul sau. Daca masculul foloseste acelasi cuib ca si anul trecut, atunci este singurul care il prezinta femelei. Pe perioada clocitului masculul va hrani femela.

Masculii sunt teritoriali si pot folosi acelasi cuib timp de 7 ani la rand. Femela depune in cuib 4 pana la 7 oua in prima jumatate a lunii aprilie. Perioada de incubatie este de patru saptamani si incepe cand al treilea ou este depus. In toata aceasta perioada masculul va aduce hrana in cuib pentru femela.

Dupa 3 saptamani tinerii incep sa scoata capul afara sa exploreze, atat cat pot vizual, lumea. In aceasta perioada femela intra in cuib doar pentru a-i hrani pe micuti si pentru a face curat. La aproximativ o luna de la nastere tinerii parasesc cuibul.

Dupa ce au parasit cuibul puii raman aproape pentru hrana si orientare, apoi pleaca sa-si stabileasca propriul teritoriu.

Traieste 6-7 ani in salbaticie si mai mult in captivitate.

Poze Ciuvica

Stiati ca…
  • Globul ocular al bufnitei este tubular si nu poate fi rotit ? Astfel, pentru a putea privi in lateral, pasarea trebuie sa-si roteasca intregul cap.
  • Bufnita este cea mai mare pasare rapitoare de noapte.
  • Corpul bufnitei este rotund, acoperit de un penaj bogat, cu un cap mare la care se remarca 2 ochi rotunzi galbeni-portocalii ce ocupa jumatate din marimea capului.
  • Vaneaza intr-un an aproximativ 10 000 de soareci care, inmultindu-se, ar consuma cantitati uriase de hrana si ar duce la raspandirea multor boli.
  • Ciuvica este cea mai mica bufnita din Europa.

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii