Origine
Ciocanitoarea de munte (Picoides tridactylus) face parte din genul Picoides, familia Picidae. Este o ciocanitoare de marime medie specifica padurilor batrane de conifere. Poate fi intalnita in padurile mixte de conifere cu foioase.
In partea centrala si de nord a Europei. Este o specie sedentara. In Europa Ciocanitoarea de munte are o populatie de 350.000 – 1.100.000 de perechi. In Romania populatia este estimata la 15.000 – 20.000 de perechi.
Populatii mai mari ca la noi sunt numai in Rusia.
Reducerea locurilor de cuibarit prin taierea copacilor uscati reprezinta o amenintare pentru Ciocanitoarea de munte care duce la pierderea habitatului si scaderea populatiei.
Poate fi intalnita in strainatate sau in literatura de specialitate sub urmatoarele denumiri: Eurasian Three-toed Woodpecker, Dreizehenspecht, Pico Tridactilo Euroasiatico, Picchio tridattilo, Miyubigera, Drieteenspecht, Pic tridactyle, s.a.
Citeste si Zborul pasarilor
Hrana Ciocanitoare de munte
Ciocanitoarea de munte se hraneste cu insecte, gandaci, si larvele acestora. Prefera insectele xilofage (cele mancatoare de lemn).
Se hraneste la baza copacilor folosindu-si ciocul ascutit. Cand este in cautare de hrana se prinde de copac bine cu ghearele scurte si puternice in pozitie verticala. Se sprijina in coada si loveste puternic scoarta copacului.
Unealta sa de baza in cautarea hranei este ciocul ascutit. Acesta este folosit ca tarnacop sau ciocan. Se foloseste de el pentru a gasi larvele de sub scoarta copacilor. Auzul deosebit de fin o ajuta sa gaseasca si cele mai mici insecte cu precizie mare.
Caracteristici Ciocanitoare de munte
Ciocanitoarea de munte are lungimea corpului de 20-24cm si greutatea de 60-85 de grame. Deschiderea aripilor este de 30-35cm. Specific ciocanitorii de munte este ca are numai trei degete la picioare, fata de celelalate specii de ciocanitori care au cate patru.
Cele mai citite articole
Masculul are crestetul galbeniu si este mai mare decat femela. Penajul este compus din pene albe si negre.
Este o specie teritoriala care isi protejeaza teritoriul atat in perioada de reproducere cat si in afara acesteia. Cedeaza in fata ciocanitoarei mare sau ciocanitoarei cu spatele alb din cauza ca acestea sunt mai mari si mai puternice.
Masculii sunt cei care bat darabana mai mult si mai puternic cu secvente de 1,3 secunde cu 14-26 de lovituri.
Ciocanitoarea de munte este o pasare vioaie si usor sperioasa. Strigatul nu este tare dar ocazional este puternic si ascutit. Seamana ca darabana cu Ciocanitoare de munte.
Vezi si Imperecherea pasarilor
Reproducere Ciocanitoare de munte
Cand vine vorba de imperechere Ciocanitoarea de munte este destul de stricta cu semenii de acelasi sex. Masculii nu tolereaza alti masculi, iar femelele alte femele. In schimb sunt indiferenti daca este prezenta o pasare de celalalt sex.
Teritoriul de cuibarit al unei perechi se intinde pe suprafata de 70 de hectare. Se spune ca specia este monogama si perechile formate raman pe viata.
Ca si alte specii de ciocanitori si Ciocanitoarea de munte isi sapa un cuib nou in fiecare an, cel vechi fiind ocupat de alte pasari nevoiase. Scorburile sunt facute in copaci uscati, de preferat la o inaltime cat mai mare (intre 2 si 10 metri). Intrarea in scorbura este de obicei rotunda si are un diametri de 5cm.
Dupa imperechere, care are loc in luna mai, femela depune 4-6 oua de culoare alba. Incubatia este facuta de ambii parinti si dureaza doua saptamani. Puii hraniti de ambii parinti pot zbura dupa 22-25 de zile. Acestia se obisnuiesc cu natura si raman alaturi de parinti inca o luna dupa care isi iau zborul la casele lor.
Speranta de viata este de 6-7 ani.
Poze Ciocanitoare de munte
Stiati ca …
- Ciocanitoarea de munte isi sapa o scorbura noua in fiecare an.
- Fata de celelalte ciocanitori are numai trei degete.
- Ciocanitoarea de munte se hraneste la baza copacilor.
Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume