Origine
Cioara (Corvus frugilegus) este una dintre cele 4 specii europene de pasari care fac parte din punct de vedere taxonomic din genul Corvus, familia Corvidae.
Varianta cea mai mare are un cioc puternic cu penajul negru, fiind raspandite din Europa de Vest pana in stepele din Asia, tinutul Altai. Cealalta varianta este mai mica cu penajul intunecat cu nuante purpurii, ajunge in Asia spre est pana la coasta Pacificului.
Cioara este o pasare care traieste in grupuri relativ mari, in regiunile de ses, de deal cu paduri, campuri si pe ogoare. Ea este raspandita din vest: Irlanda, Marea Britanie, Franta si Spania de Nord pana in stepele din Altai.
Nu traieste in Elvetia sau unele regiuni din Austria si Italia. Limita de raspandire spre nordul Europei este Danemarca, Suedia de Sud, si regiunea de sud-est a Marii Negre si Marii Caspice. In lunile de iarna se retrage in sudul Balcanilor: Grecia si Turcia.
A fost introdusa cu succes de om in Noua Zeelanda unde in prezent este energic decimata.
Hrana Cioara
Ca si celelalte pasari din aceasta familie, ciorile consuma hrana de natura vegetala si animala, de la viermi, melci, insecte, larve, mamifere mici, de exemplu rozatoare, sau ocazional pasarele sau ouale acestora, cadavre, fructe, diferite seminte vegetale ca si cele de pe semanatura pe care le scot cu ciocul din pamant.
Caracteristici Cioara
Cioara (45 cm) nu-si schimba in timpul anului coloritul negru cu nuante roscate al penajului, iar ca aspect nu se pot confunda cu alte specii.
Cele mai citite articole
Are un cioc putin incovoiat, ascutit si puternic. Este o zburatoare buna, putand fi usor recunoscuta dupa croncanit, care isi schimba tonul dupa situatiile cand pasarea este agresiva sau isi saluta perechea.
Sunt pasari active ziua, putand fi vazute pe ogoare de la rasaritul soarelui pana in amurg.
Reproducere Cioara
Cuibul il au in arbori si traiesc in colonii mari, zburand in stoluri, pe ogoare.
Ele pot fi sedentare sau pasari migratoare in functie de temperaturile scazute din regiunea unde traiesc. Ciorile sunt monogame, cuibul fiind asezat pe copaci, sub poduri, tufisuri.
Ponta maxima consta din 9 oua cenusii verzui, clocite 16-19 zile de femela, care e hranita in acest timp de mascul.
Puii stau in cuib pana la varsta de 1 luna, timp in care sunt hraniti de ambii parinti. La varsta de 1 an tineretul este apt pentru reproducere.
Poze Cioara
Stiati ca …
- cioara poate sa traiasca pana la 20 de ani ?
- cea mai mare densitate de ciori din Romania se intalneste in Campia Baraganului si in imprejurimile capitalei Bucuresti.
- Ciorile ocupa toate arealele si nisele ecologice, de la gheturile polare, paduri de toate tipurile, campii, zone agricole, delte, munti, deserturi, pana la zone locuite de om, unde ajung chiar sa prospere.
- Ciorile sunt omnivore. Mananca orice, fara mofturi, inclusiv hoituri si gunoaie.
- Primele ciori au aparut in Miocen, in urma cu circa 17 milioane ani, in zona Australiei si Oceaniei.
- B. P. Hasdeu nota in scrierile sale despre romanii care cred ca „Cioara este paserea tiganului, ca e obraznica ca el”.
- Oricat ar parea de bizar, cele mai apropiate rude ale ciorilor sunt frumoasele pasari ale paradisului.
- Ciorile sunt pasari foarte sociabile, deseori clocind in colonii care pot atinge mii de exemplare. In Scotia a fost indentificata o colonie de ciori unde traiau peste 65.000 de exemplare.
- Spre deosebire de marea majoritatea a pasarilor, ciorile nu se tem de om, ci au invatat se traiasca in apropierea oamenilor, profitand deseori de pe urma lor.
- Ciorile sunt cele mai inteligente pasari din lume. Mult mai inteligente decat bufnitele si pasarile de prada, si cu mult mai istete, smechere si descurcarete decat papagalii.
- Corpul unei ciori este de cel mult 2 ori mai mare decat cel al unui porumbel – creierul ciorii este, insa, de 4 ori mai voluminos decat cel al porumbelului.
Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume
Comentarii