Cazuarul

Cazuarul

<<<< Inapoi la pasari
Origine

Cazuarul (Casuarius) face parte din grupa pasarilor mari alergatoare, care nu pot sa zboare, din ordinul Struthioniformes (strutului), familia Casuariidae. Aria lor de raspandire este in special insula Noua Guinee, dar unele specii de cazuar traiesc si pe peninsula Kap-York din Australia.

Numele pasarii provine din malaieza “kesuari”. Pasarile cele mai inrudite cu ele sunt pasarile emu. Prefera zonele deschise, evitand desisurile si portiunile mlastinoase.




Denumirea pasarii vine din limba indoneziana – kasu weri, care inseamna “cap cu coarne”. Cazuarul este una dintre cele mai remarcabile pasari mari, puternice, care nu zboara.

Cele trei subspecii de cazuari existente sunt:

  • Casuarius bennetti
  • Casuarius casuarius
  • Casuarius unappendiculatus.

De multe ori cazuarul a dat dovada de o agresivitate iesita din comun, capatand faima a cel mai periculos atac din lume. Ghearele sale lungi si ascutite au produs numeroase victime.

Hrana Cazuar

Se hraneste, in general, cu fructe coapte, cazute din copaci insa nu refuza nici insecte, melci sau serpi. Odata ce gaseste un copac din care cad fructe va ramane cateva zile pentru a-l pazi de alti indivizi.

Fructele sunt inghitite intregi indiferent de marimea lor. Datoritita alimentatiei, cazuarul reprezinta o specie cheie in mentinerea dezvoltarea padurilor tropicale.

Prin excrementele sale, semintele fructelor consumate se imprasitie pe toata intinderea junglei, rolul pasarii in ecosistem fiind foarte important.

Caracteristici Cazuar

Cazuarii au pe cap o creasta cornoasa ca un coif, prin care se deosebesc usor de alte pasari alergatoare.

Functia acestei creste n-a fost pana in prezent elucidata, se presupune ca ar juca un rol de protectie al craniului cand pasarea alearga prin padure sau serveste la indepartarea stratului superficial de pamant in cautarea hranei, iar marimea crestei ar preciza rangul ocupat in ierarhia grupului de pasari.

Capul cazuarului este lipsit de pene, la doua specii si gatul este lipsit de pene, la aceste doua specii pielea capului si gatului sunt cutate si de culoare albastruie-rosiatica. Culoarea pielii se poate schimba dupa starea nervoasa a pasarii.

Culoarea penajului este peste tot neagra, lipsind coada stufoasa ca la ceilalti struti, aripile sunt atrofiate. Picioarele pasarii sunt deosebit de punternice, avand trei degete (Tridactylie), ceea ce le permite sa atinga o viteza de 50 km/h.

Degetele sunt prevazute cu gheare puternice ce ating o lungime de 10 cm, acestea pot deveni arme periculoase. Un cazuar adult poate atinge o inaltime de 1,7 – 2m si o greutate de peste 60 kg. Nu exista un dimorfism sexual, femele fiind putin mai mari si au creasta de un colorit mai viu ca masculii.

Desi sunt recunoscute animale timide, cazuarii nu vor ezita sa atace atunci cand se simt amenintati. Pot sari 1,5 metri in inaltime si sunt foarte buni inotatori. Aceste pasari se ascund in adancimea padurii si este foarte greu sa le vezi sau sa le prinzi.

De regula un observator poate constata urmele lasate sau poate auzi zgomotul pe care il fac cand se refugiaza sau se ascund prin tufaris. Este una din cele mai periculoase pasari din lume si doar cateva gradine zoologice din lume au obtinut dreptul sa o intretina si sa o arate vizitatorilor.

Reproducere Cazuar

Imperecherea are loc intre lunile mai si noiembrie, femela depunund intre 3 si 6 oua.

Masculul este cel ce incubeaza ouale, timp de 2 luni de zile. Ulterior se va ocupa si de ingrijirea puilor, pana la varsta de 9 luni, cand acestia devin independenti.

Puiul de cazuar prezinta un penaj un penaj total diferit fata de adulti, culoarea predominanta fiind maroniu spre galben cu dungi longitudinale, negre. Capul este maroniu si nu prezinta creasta. Caracteristicile se schimba odata cu cresterea puilor in varsta.

In perioada de imperechere masculii scot sunete joase si puternice pentru a atrage femelele. In restul anului adultii traiesc solitari. Isi fac cuiburile in tufisuri, in apropierea copacilor, din ierburi si frunze.

Femela depune 3-5 oua mari, de culoare verde ca jadul, apoi paraseste cuibul. Cazuarul mascul ramane sa cloceasca ouale o perioada de 49-56 zile, apoi de cresterea si hranirea puilor se ocupa tot el. Puii au penajul de culoare bej-cafenie cu dungi maronii. Ajung la maturitate abia dupa trei ani si jumatate.

Poze Cazuarul

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Bibliografie: