Advertisements

Carstelul de camp

Origine

Carstelul de camp (Crex crex) face parte din Familia Rallidae, Ordinul Ralliformes.

Carstelul de camp este raspandit in Europa si Asia central; iarna, Africa si partea de sud a Asiei.

Locurile lor favorite de poposire sunt: fanetele umede, marginile lacurilor acoperite cu rogoz, de asemenea si viile cu locuri tufoase si ierboase.

Advertisements

Cristelul de camp apartine speciilor de pasari incluse in Directiva Pasari – anexa I si care necesita protectie la nivel mondial, fiind categorisita ca „aproape amenintata”.

Hrana Carstel de camp

Sunt pasari folositoare, caci se nutresc cu insect si larvele lor, melcisori,viermi, rame, si crustacee mai mici, muguri de plante acvatice si mai rar cu seminte si bobite.

Caracteristici Carstel de camp

Este o pasare de 26 cm, cu un aspect asemanator prepelitelor. Are aripile rotunjite si picioare relativ lungi. Adultul prezinta un colorit general brun cu pete mai inchise pe spate, aripile roscate, abdomenul galbui cu dungi mai inchise transversale.

Pieptul si gatul sunt cenusii – albastrui. Exemplarele tinere au penajul uniform brun, cu aripile roscate si abdomenul albicios. Puii sunt acoperiti de un puf negru.

Zboara pe distante scurte, cu picioarele atarnand. Cantecul teritorial al masculului este foarte caracteristic si se aude primavara si vara, indeosebi seara si noaptea (crrre – crre, bisilabic si puternic).

Habitatul tipic al cristelului de camp il reprezinta terenurile deschise, formate din fanete, pasuni, alte terenuri ierboase umede, culturile de grau, orz, ovaz, lucerna etc.

Timpul lor de sosire este mijlocul lunii aprilie. Locurile lor favorite de poposire sunt: fanetele umede, marginile lacurilor acoperite cu rogoz, de asemenea si viile cu locuri tufoase si ierboase. In unele locuri de la poalele Carpatilor este de asemenea frecvent.

Advertisements

Dupa ce s-au cosit fanetele si s-a secerat campul, aceste pasari merg in balti, porumbiste, trifoaie sip e locuri coplesite de buruieni. Cei mai multi pleaca in septembrie; singuratici se mai intalnesc si pana la sfarsitul lunii octombrie.

Reproducere Carstel de camp

Cuibarul constand din 8 – 12 oua, se gaseste de la sfarsitul lunii mai pana la sfarsitul lunii iunie.

Prezenta cristeiului intr-un loc oarecare si-o tradeaza el insusi prin vocea lui, care este un scartait, asemanator cu sunetul ce s-ar produce cand am trece cu o scobitoare peste lamele unei spete in cercuri de cate doua ori.

Aceste sunete se aud primavara dupa sosirea cristeilor, mai ales dis de dimineata sau spre seara, uneori chiar si noaptea.

Este o pasare migratoare, care ne paraseste toamna si revine primavara pentru a se reproduce. Cuibareste pe sol, in ierburi.

Poze Carstel de camp

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii