Capintors

Capintors

Origine

Capintors (Jynx torquilla) face parte din genul Jinx, familia Picidae. Este o pasare care face parte din familia ciocanitoarelor si poate fi intalnita sub denumirile de Vartecap, Sucitoare sau Capintortura.

Raspandita in toata europa are o populatie de aproape un milion de perechi. In ciuda numarului mare si a ariei de raspandire este foarte putin cunoscuta. La noi in tara vietuieste in zonele de padure cu copaci batrani.

Este o pasare migratoare care in sezonul rece coboara pana in Sudul Asiei si Nordul Africii. I se spune capintors datorita abilitatii de a-si intoarce capul la 180 de grade. A fost descrisa pentru prima data de Carl Linnaeus in anul 1758.

In acest moment pasarea capintors nu este o specie vulnerabila sau in pericol de disparitie, dar este protejata de Uniunea Europeana pentru importanta ei ca pasare migratoare. In Romania populatia este mai mare decat in alte tari ca: Germania, Polonia, Belarus, Ungaria sau Ucraina. In Rusia se estimeaza intre 300.000 si 800.000 de indivizi.

Citeste si Zborul pasarilor

Hrana Capintors

Pasarea capintors se hraneste cu omizi, molii, gandacei, paianjeni si alte insecte mici.

Cea mai mare parte a hranei este formata din furnici si larvele acestora.

Caracteristici Capintors

Capintortura este o pasare cu lungimea corpului de 17cm si greutatea de 30-50 de grame. Anvergura (deschiderea aripilor) este de 25 de cm. Penajul nu este unul comun, acesta este pestrit maroniu.

Datorita culorii atipice este deseori confundat cu sturzii. Totusi penele ii ofera un camuflaj bun cand sta nemiscata pe crengile copacilor. Aripile si coada sunt roscate cu linii negre.

Ochii sunt migi ca doua margele de culoare inchisa. Picioarele sunt scurte si robuste, degetele se termina cu gheare ascutite cu care se prinde cu usurinta de scoarta copacilor.

Este o pasare migratoare care zboara pana la altitudini de 2500 de metri. Zborul este usor ondulat. Uneori formeaza grupuri mici pe perioada migratiei. In perioada calda, adica vara, este vazuta de obicei in perechi.

Cele mai citite articole

Dupa migratie pasarile care ajung primele sunt privilegiate in alegerea teritoriului. Acestea aleg cele mai bune locuri si le delimiteaza.

Numele de capintors ii este dat pentru ca poate sa-si intoarca, la 180 de grade, capul cu miscari rapide.

Isi petrece o parte din timp pe sol si deplasarea se face prin sarituri. Cand este nervoasa sau energica isi misca capul ca un sarpe in toate partile.

Subspecii:

Jynx torquilla chinensis
Jynx torquilla sarudnyi
Jynx torquilla himalayana
Jynx torquilla tschusii
Jynx torquilla mauretanica
Jynx torquilla torquilla

Vezi si Imperecherea pasarilor

Reproducere Capintors

Cand vine vorba de cuibarit capintors foloseste cuiburi parasite de ciocanitori pe care le amenajeaza pentru anul respectiv. Daca nu gaseste nici un cuib liber isi face unul sub streasina caselor, sau in alte zone similare.

In perioada de imperechere masculii canta in continuu pentru a face curte femelelor. Cantecul poate fi auzit in perioada lunii mai.

Femela depune intre 5 si 15 oua, cel mai des 7-10 oua. Ouale sunt mici, albe si ovale. Incubatia este realizata de ambii parinti timp de doua saptamani.

De obicei scot o singura serie de pui pe an, dar sunt cazuri cand hrana este destula si scot si doua serii. Puii se nasc cu ochii inchisi, golasi si dependenti de parinti. Ambii parinti hranesc puii aproximativ trei saptamani pana isi iau zborul.

Capintors-ii sunt renumiti pentru mizeria pe care o lasa in cuib. In cateva saptamani scorbura devine un cos de gunoi plin.

Poze Capintors

Stiati ca…
  • Isi poate roti capul la 180 de grade cu rapiditate.
  • Se camufleaza usor datorita penajului.

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii