Califarul alb

Rata Califarul alb

Origine

Aceasta specie de pasari face parte din ordinul Anseriformes si familia Anatidae.

Califarul alb ( Tadorna tadorna ) este una din cele mai frumoase specii de rate care traiesc si se inmultesc la noi in tara. Din pacate sunt si foarte rare si din acest motiv este o pasare protejata prin lege.

Faptul ca suporta greu prezenta omului si schimbarile de habitat dar si datorita specificitatii locurilor pentru cuibarit o fac sa fie una din speciile de pasari puternic amenintate cu disparitia si necesita masuri urgente pentru conservare.
In cazul califarului rosu situatia este mult mai grava. Califarul alb este raspandit in aproape toata Europa de-a lungul zonelor de coasta dar neaparat cu surse de apa dulce in apropiere. Populatiile cele mai numeroase se afla in Marea Britanie.

In Romania traieste atat pe litoral cat si in Delta Dunarii si in cateva portiuni ale cursului Dunarii. Sporadic pot aparea califari albi pe diferite lacuri si balti din interiorul tarii, mai ales in perioada de iarna.

Hrana Califarul alb

Califarul alb se hraneste cu insecte acvatice, viermi, melci, scoici, alge, diferite plante acvatice, uneori si seminte.

Pasarile isi scufunda intreaga parte superioara a corpului in apa, si cauta cu ciocul pe fundul apei pentru a gasi scoicile ascunse.

Prefera sa manance crabi, midii si melci.

Caracteristici Califarul alb

Coloritul penajului este deosebit de frumos si din acest motiv sunt crescute ca pasari ornamentale. Capul si oglinzile de pe aripi sunt de culoare verde inchis metalizat iar varfurile aripilor sunt negre. Gusa este alba si se continua cu un guler caramiziu.

Cele mai citite articole

Ciocul este de culoare rosu-portocaliu iar picioarele rozalii. Masculul are o protuberanta pe frunte, o prelungire a ciocului, datorita careia i se mai spune si rata cucuiata. Dimensiunile sunt mari pentru o rata motiv pentru care seamana mai mult cu o gasca.

Lungimea este de 60-65 cm, anvergura aripilor de 1,1-1,3 m iar greutatea de 0,9 – 1,5 kg.

Califarul alb este o pasare semi-migratoare. In general ramane la noi si peste iarna si doar in iernile foarte grele se retrage spre coastele Marii Negre sau ale Marii Mediterane. Vanatoarea la califar alb si califar rosu este interzisa.

Sunetele scoase de cele doua pasari difera destul de mult. Strigatul femelelor este sonor si profund, un fel de „gaga-gaga”, cele ale masculului sunt inalte, suieratoare, de tipul „tiju-tiju-tirrr-tiju-tiju”.

Reproducere Califarul alb

Pentru cuibarit, califarul alb cauta locuri izolate si bine protejate.

In zonele de coasta se foloseste de malurile abrupte si isi face cuibul in crapaturi, vizuini, printre stanci in asa fel incat cuibul sa fie cat mai bine mascat.

In delta cauta pentru cuibarit insulele linistite sau malurile lacurilor cu vizuini, crapaturi si chiar copaci batrani cu scorburi.

In cuib femela depune 8-10 oua intr-o singura serie pe care le cloceste timp de 28 de zile.

Poze  Califarul alb

Stiati ca…

  • Rata da din coada.
  • Rata mare a fost domesticita inaintea gainii.
  • Pana de curand se stia ca macanitul ratei nu produce ecou. S-a dovedit ca acesta exista, dar este foarte mic.

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Bibliografie:

Cele mai citite articole