Bufnita De Hambar

Bufnita De Hambar

Origine

Bufnita de hambar, sau striga cum i se mai spune(barn owl in limba engleza), este o pasare salbatica ce poate fi intalnita in toata lumea. In credinta populara striga a devenit mesagerul vestilor rele din cauza strigatului specific.

Vaneaza in zonele in care traiesc multe rozatoare, in desert, in paduri, practic unde se gaseste cate un copac pe care sa se odihneasca.

Hrana Bufnita De Hambar

Striga este un animal mai nocturn decat bufnitele obisnuite. Asteapta sa se lase intunericul inainte de a pleca la vanatoare.

Insa daca are pui in cuib, pui care sunt infometati, striga iese la vanatoare la apusul soarelui. Inainte ca soarele sa rasara, se retrage intr-un loc intunecos, inchis, intr-o cladire veche sau scorbura unui copac.

Noaptea, cand vaneaza, striga zboara deasupra campiilor prinzandu-si prada din zbor, cu ghearele puternice.

Prefera mamiferele mici, dar cand nu gaseste soareci, se multumeste si cu pasari mici. Prada este sfasiata in bucati si inghitita cu oase cu tot. Partile care nu pot fi digerate sunt date afara.

Caracteristici Bufnita De Hambar

Se deosebeste de alte specii de bufnite prin forma sa unica, prin culoare si voce. Aceasta pasare deosebita, de dimensiuni medii, creste pana la 40-50 cm. Are picioare lungi, cu pene si scoate un sunet puternic ce seamana mai mult cu un scartait.

Cele mai citite articole

Penele acestei pasari sunt albe, cu nuante galbui si rosiatice. Are pete finute, de culoare inchisa. Ziua capata o nuanta speciala, motiv pentru care si-a primit porecla de „bufnita aurie”.

Are o fata impresionanta si ii lipsesc pamatufurile de pe urechi. Ochii si ciocul ii sunt inconjurate de pene albe si maro deschis.

Se uita drept inainte, nu-si poate misca ochii intr-o parte, ca oamenii. Ca sa vada, trebuie sa-si roteasca tot capul. Striga vede si aude foarte bine si noaptea. Poate prinde un soarece pe intuneric.

Reproducere Bufnita De Hambar

Isi face cuib aproape oriunde: in cladiri vechi, copaci sau chiar pe pamant. Nu depune niciun efort ca sa construiasca un cuib, ci se stabileste unde poate.

Femela striga depune intre 5 si 7 oua, la intervaluri de 2-3 zile. Incubarea lor incepe imediat ce a fost depus primul ou si dureaza intre 32 si 34 de zile. Asadar, intr-un cuib pot trai 4-5 pui, de marimi si varste diferite.

Puii sunt acoperiti cu puf alb, timp de 6 zile. Treptat, acesta este inlocuit cu un puf de culoarea pielii si, mai tarziu, cu un strat gros si lanos, care se vede inca dupa 50 de zile.

Puii sunt infometati tot timpul. Ambii parinti cauta mancare, ca sa ii hraneasca. Dupa aproximativ 7 saptamani, le creste penajul cu care raman si la maturitate. Tot in aceasta perioada, puii invata sa zboare si sa vaneze.

Poze Bufnita De Hambar

Stiati ca … 
  • Globul ocular al bufnitei este tubular si nu poate fi rotit ? Astfel, pentru a putea privi in lateral, pasarea trebuie sa-si roteasca intregul cap.
  • Bufnita este cea mai mare pasare rapitoare de noapte.
  • Corpul bufnitei este rotund, acoperit de un penaj bogat, cu un cap mare la care se remarca 2 ochi rotunzi galbeni-portocalii ce ocupa jumatate din marimea capului.
  • Vaneaza intr-un an aproximativ 10 000 de soareci care, inmultindu-se, ar consuma cantitati uriase de hrana si ar duce la raspandirea multor boli.

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole