Brumarita de stanca

Origine 

Brumarita de stanca  (Prunella collaris) poate fi intalnita in muntii cu clima temperata din Europa si Asia la inaltimi de peste 2000m.

Iarna coboara la inaltimi mai mici.

In Romania traieste pe varfurile dezgolite ale Carpatilor.

Hrana Brumarita de stanca

Se hraneste cu insecte, melcisori, seminte pe care le aduna din zonele de munte in care traieste.

Caracteristici Brumarita de stanca

De dimensiunile unei ciocarlii. De la distanta pare a avea un colorit sters gri-maroniu, aproape ca al unei vrabii. Caracterele vizibile de la distanta sunt: dunga inchisa de-a curmezisul aripii si petele maro-ruginii de pe flancuri.

Coloritul gatului este vizibil doar de aproape. Sexe asemanatoare. Strigate destul de puternice, continue, ca cele de ciocarlie: „trui-trui” (mai ales in zbor) si ca cele de sturz: „cep-cep”.

Cantecul este un ciripit melodios, care aminteste de glasul ciocarliei. Canta de pe sol sau intr-un zbor nuptial scurt.

Este o pasare cu lungimea de 18 cm, femela este mai mica decat masculul. Coloritul corpului este cenusiu cu barbia albicioasa striata, cu flancurile corpului cu pete roscate. Ciocul este negricios. Picioarele sunt brun-roscate.

Reproducere Brumarita de stanca

Ponta incepe la sfarsitul lunii mai. Cele 4 – 5 oua depuse sunt fusiforme, netede, lucitoare, de culoare albastru-deschis. Incubatia dureaza 15 zile, clocesc ambii parteneri, au loc doua clociri pe an.

Puii sunt acoperiti cu puf lung, rar, de culoare gri deschis; prezinta doua puncte negre, ovale la baza limbii.

Sunt ingrijiti de ambii parinti si parasesc cuibul la aproximativ 16 zile, fara sa fie capabili sa zboare.

Poze Brumarita de stanca

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume