Brumarita de padure

Brumarita de padure

Origine 

Brumarita de padure (Prunella modularis) este o pasare partial migratoare care are drept biotop preferat padurile dese de conifere din muntii din Europa.

Poate fi intalnita si in paduri mixte si de foioase (dar in numar mai mic), la ses, in cranguri si regiuni cu arbusti, in parcuri si gradini. In lunile de iarna unele exemplare care traiesc la altitudini mari migreaza spre zonele cu clima favorabila, in Africa de Nord sau in sudul Spaniei.
La noi in tara cuibareste in regiunile inalte si impadurite ale Muntilor Carpati. In iernile blande, cand temperaturile sunt acceptabile, unele perechi raman aici.

Brumarita de padure face parte din ordinul Passeriformes, familia Prunellidae si in momentul de fata nu este o specie in pericol de disparitie.

Hrana Brumarita de padure

Hrana ei consta in special din omizi, larve de insecte, paianjeni, gandaci, dar si seminte.

Prefera in special semintele de arin, mac, troscot si alte ierburi.

Caracteristici Brumarita de padure

Este o pasare mica si vioaie, de 14-15 cm lungime si greutatea de 20 g. Are penajul de culoare neagra-cafenie sau roscat-cafenie pe partea dorsala si mai deschis pe partea ventrala, pe cap si piept este gri-ardezie, iar aripile sunt maronii cu dungi negre.

Masculul si femela au coloritul penajului asemanator. Ciocul este mic, drept si subtire, de culoare inchisa. Picioarele sunt portocalii, au cate patru degete, trei degete sunt indreptate inainte, iar unul inapoi, la spate.

Cele mai citite articole

Toate degetele sunt prevazute cu gheare ascutite si incovoiate, adaptate pentru a apuca aproape orice suprafata, chiar si ramurile cele mai subtiri. Ochii sunt mici, au irisul de culoare maronie si sunt pozitionati pe partile laterale ale capului.

Aceasta pasare zvelta si sprintena are obiceiul sa zboare drept, pe distante scurte si la inaltimi joase. Se ascunde mereu prin tufisuri ca un soricel tinandu-si mereu corpul orizontal, pentru a se strecura cu usurinta printre ramurele. Este mereu ocupata, de dimineata pana seara, isi aranjeaza penajul, canta sau umbla prin tufisuri.

Deseori poate fi auzita cantand, desi trilurile sale nu sunt foarte atragatoare. Cand tace sta in cele mai dese tufisuri, in schimb cand scoate sunete zboara sau sta libera pe ramura unui copac. Masculul canta nu doar pentru a-si impresiona partenera in perioada de imperechere, ci pur si simplu fara un scop anume, ca si cum viata ar fi numai bucurie si fericire.

Reproducere Brumarita de padure

La aceasta specie in perioada clocitului masculul are doua sau trei femele, sunt poligami, dar si femelele se pot imperechea cu doi masculi.

Femela isi construieste cuibul intr-un tufis sau pe un arbust la inaltime mica fata de sol. Acesta este realizat din fire de iarba uscata si captusit cu pene si puf.

Femela depune in cuib un numar de 3-6 oua albastrui-verzui-deschis, care sunt clocite timp de 14 zile doar de ea.

Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de parinti timp de 2 saptamani, apoi acestia reusesc sa zboare si sa-si caute hrana singuri.

Poze Brumarita de padure

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole