Becatina

Becatina pasare

Becatina

Origine

Becatina (Gallinago gallinago) este raspandita in regiunea palearctica si in America de Nord. Populeaza in special regiunile cu mlastini, lunci, zone umede.

Apare frecvent in tara noastra, ca pasare de trecere. Poate fi vazuta pe timpul verii, iar unele raman si ierneaza la noi.
Cateva exemplare au fost vazute clocind in Campia Tisei si in Bulgaria. In Germania este numita capra cerului, deoarece in perioada de imperechere, executa zboruri in zig-zag, iar zgomotul facut de vibrarea penelor mari ale aripilor se aseamana cu glasul caprei.

Face parte din ordinul Charadriiformes, familia Scolopacidae si nu este o specie pe cale de disparitie. I se mai spune snipe bird.

Hrana Becatina

Se hraneste cu moluste, plante, viermi, crustacee, seminte, insecte si larve de insecte. Merge in cautarea hranei mai ales in amurg si mai putin ziua.

Caracteristici Becatina

Are ciocul subtire si lung, capul putin turtit lateral, ochii maronii, picioarele destul de lungi si verzui.

Cele mai citite articole

Ochii situati pe partile laterale ale capului ii permit un camp vizual foarte larg. Penajul este maro cu dungi longitudinale si nuante variate de ruginiu, cafeniu si crem.

Abdomenul este de culoare alba, iar pe laterale are nuante de maro, galben si brun. Coada este formata din 14-16 pene si are o forma neregulata cu benzi albe, cafenii si maronii. Pasarea adulta ajunge la o lungime de 25-28 cm, o greutate de 240-250 g si deschiderea aripilor de 48 cm.

Reproducere Becatina

Isi face cuibul in iarba inalta sau in stufaris. Femela cloceste singura un numar de patru oua, ovale, de culoare gri, pe care le depune in perioada aprilie-mai.

Masculul sta in apropierea cuibului. Dupa o perioada de 20 de zile, ies puii care la inceput sunt dependenti de pasarea mama. Abia dupa patru sau cinci saptamani ei reusesc sa zboare.

Traieste aproximativ 12 ani. Deseori pot fi vazute zburand in grupuri mici. Cand se simte in pericol, se ghemuieste pe sol, pitita in vegetatie, sau zboara foarte rapid.

Poze Becatina

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole