Advertisements

Albatrosul

Albatrosul calator sau Albatrosul urlator (Diomedea exulans, Thalassarche melanophris), este o pasare marina zburatoare, asemanatoare cu pescarusul, dar mult mai mare decat acesta, de culoare alba, cu aripile lungi, inguste si negre la varf.

Ea este cea mai raspandita pasare de mare din familia Diomedeianelor care locuieste in zona Oceanului Antarctic.

Albatrosul calator este cel mai raspandit membru al Diomedeanelor, si este una dintre cele mai cunoscute si mai mult studiate specie de pasare din lume.

Hrana Albatros

Se hranesc cu pesti mici, crusacee si resturi de animale care plutesc pe apa, mancand cateodata atata de mult ca devin incapabili sa mai zboare, odihnindu-se fara ajutor pe apa. Au obiceiul sa urmareasca vapoarele pentru resturi. Au capacitatea sa faca scufundari in apa la adancimi mici.

Advertisements

Caracteristici Albatros

Sunt pasari de grup si au o sumedenie de semne de recunoastere de la tipete si fluierat la grohaieli si batai de cioc. Cand curteaza isi deschid aripile, isi misca capul si bat din cioc in timp ce scot zgomote.

Albatrosul calator are cea mai mare deschidere a aripilor dintre toate pasarile existente, deschiderea aripilor fiind de 251-350 cm. Exemplarul cu cea mai mare deschidere a aripilor a masurat 3,7 m.

Datorita deschiderii mari a aripilor, pasarea este capabila sa stea in aer mai multe ore fara sa bata din aripi.

Lungimea corpului este de 107-135 cm, femelele fiind usor mai mici decat masculii. Penajul difera cu varsta, juvenilii avand o culoare ciocolatie.

Cu cat imbatranesc, cu atat culoarea penajului devine mai alba. Adultii au un corp alb cu aripi de nuanta alba si neagra. Masculii au penajul mai alb decat femelele.

Albatrosul calator este cel mai alb din complexul specilor albatrosului calator, celelalte specii avand mai multa nunata de maro si albastru pe aripi si pe corp, asemananduse cu Albatrosii calatori imaturi. Ciocul are o nuanta de roz, la fel ca si piciorele.

Au o durata de viata de aproximativ 23 de ani.

Advertisements

Reproducere Albatros

Albatrosul calator, in timpul imperecherii se retrag pe insule din oceanul antarctic si depun un singur ou de culoare alba cu pete si are o marime de aproximativ 10 cm lungime.

Depun aceste oua in perioada 10 Decembrie si 5 ianuarie in cuibul lor, care consta intr-o scobitura construita din vegetatie si turba ce are o latime de apoximativ 1 metru si o adancime de aproximativ o jumatate de metru.

Incubatia dureaza 11 saptamani si amandoi parintii sunt implicati. Sunt specii monogame, deobicei pe viata.

Adolescentii nu incep imperecherea pana la varsta de 11-15 ani.

Aproximativ 30% din juvenili supravietuiesc. Albatrosul calator, se imperecheaza in insulele Crozet, insulele Kergeulen, insulele Printului Edward si insulele Macquarie.

Poze Albatros

Stiati ca…

  • Albatrosul calator are cele mai mari aripi dintre toate pasarile
  • Albatrosul este cea mai puternică pasăre din lume.
  • Puii de albatros regal pot petrece pana la 243 de zile in cuib inainte de a se lansa in primul zbor

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii