Advertisements

Acvila de stepa

Origine

Acvila de stepa face parte din familia Accipitridae. Este o pasare rapitoare care poate fi intalnita din estul Romaniei pana in sudul Rusiei si centrul Asiei in zona Mongoliei. Pasarile care vietuiesc in Europa si Asia isi petrec iarna in Africa, iar pasarile din est in India.

Acvila de stepa este o pasare migratoare care parcurge distante mari trans-ecuatoriale. Exista unele indicatii ca adultii ierneaza in Africa de nord, iar subadultii se duc in partile de sud ale Africii.Intr-o zi au fost numarati 29.000 de acvile de stepa trecand peste localitatea Eiliat (Israel). Au fost si cifre mai mari, mai putin de 100.000 de indivizi, dar adunati pe mai multe zile.

In 2001 erau 1.000.000 de indivizi. Nu stiu exact sa va spun numarul exemplarelor din ziua de astazi(in 2010 erau in jur de 10.000 de exemplate la nivel mondial), dar ca majoritatea speciilor din lumea animala si aceasta este in scadere in principal din cauza distrugerii mediului.

Advertisements

Chiar daca nu este inca pe lista speciilor amenintate cu disparitia mediul acvilei de stepa trebuie protejat.

Hrana Acvila de stepa

Acvila de stepa se hraneste in principal cu animale mici, pasari si reptile. Aceasta specie ataca prada cand aceasta este pe sol.

Uneori pandeste in apropierea vizuinilor sau a cuiburilor. Iarna dieta acvilei de stepa include si insecte.

In afara de prada se mai hraneste cu mortaciuni (hoit) proaspat de orice fel. Daca considera ca poate va fura sau cel putin va incerca sa fure hrana altor pasari rapitoare.

Ca si alte rapitoare are o zona care-i permita sa tina mancarea in gat pana la cateva ore pana aceasta sa ajunga in stomac.

Caracteristici Acvila de stepa

Are o lungime de 62 pana la 81 cm si o deschidere a aripilor de 1.65 pana la 2.15m. Femelele cantaresc 2.3 – 5kg, ele sunt cu mult mai mari decat masculii care au greutatea de 2 – 3.5kg.

Acvila de stepa este un pasare de talie mare cu coada si varful aripilor negricioase. Puii care inca n-au atins maturitatea au un colorit mai sters.

Advertisements

Cel mai mare numar de acvile poate fi vazut in perioada migratiei in Nepal in lunile octombrie si noiembrie.

Reproducere Acvila de stepa

Perioada de reproducere variaza in functie de zona din aprilie pana in august.

Pasarea contruieste un cuib din bete si nuieluse captusit cu resturi si puf situat undeva la inaltimi mari pe o zona plana.

Cuibul are un diametru de 0.8 – 1m.

In cuib apar pe rand 1-4 oua, media este de doua oua.

Poze  Acvila de stepa

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii