Acvila Coronata

Acvila Coronata

Origine

Acvila Coronata (Harpyhaliaetus coronatus) este o pasare rapitoare din America de Sud, in pericol de disparitie datorita braconajului si distrugerii mediului ei.

Nu trebuie sa se confunde cu acvila coronata Stephanoaetus coronatus, nici cu acvila Poma, Oroaetus isidori, in multe zone primeste acelasi nume cu Acvila Harpie.
Prefera campurile semideschise, savana, stepa sau zone semi-impadurite. Rareori traieste in dealuri joase sau zone mlastinoase.

Mai putin de 1000 exemplare care se estimeaza ca exista sunt raspandite pe o arie enorma de 3.200.000 km patrati, din San Salvador de Bahia pana Neuguen in sud si Santa Cruz de la Sierra prin vest. In Uruguay probabil a disparut.

Hrana Acvila Coronata

Este o pasare rapitoare care se hraneste cu mamifere, rozatoare si pesti.

Caracteristici Acvila Coronata

Este foarte mare (cea mai mare din acvilele de astazi), femela ajungand la 80-85 cm si masculul la 75-79 cm lungime.

Are aripi foarte lungi si late, iar coada foarte scurta. Capul este de o culoare cenusie, cu o creasta mare. Spatele cenusiu-gri si burta gri cu puncte cenusii.

Aripile sunt gri, mai inchise decat corpul si cu varful negru. Coada este inchisa, cu o dunga albicioasa pe mijloc si varful negru.

Ciocul este de culoare neagra si fata galbena, la fel ca picioarele. Penajul indivizilor tineri este mai cenusiu, cu spatele, capul, gatul mai inchise si burta albicioasa cu linii cenusii.

Reproducere Acvila Coronata

Traieste solitara sau in pereche. Construieste un cuib in arbori inalti cu ramuri mari, formand o baza solida, pe care o imbraca cu iarba si fulgi.

Femela depune doar un ou, de culoare alba, stropit cu puncte gri si ocru.

Este amenintata de braconaj, distrugerea zonelor in care traieste si folosirea pesticidelor. Nu se cunoaste populatia exacta, dar se crede ca este intre 250 si 1000 exemplare in scadere.

Este o specie protejata.

Poze Acvila Coronata

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii