Origine
Papagalul Gri African (Psittacus erithacus), cunoscut si ca Papagalul gri, este un papagal de talie mijlocie intalnit in padurile tropicale din vestul si centrul africii(Guineea de est, Etiopia, Somalia, Namibia).
Cercetatorii spun ca este una din cele mai inteligente pasari. Caracterul prietenos si abilitatea de a reproduce atat de bine sunetele le-au facut animale de companie foarte populare.
Papagalul gri african este in pericol daca nu se renunta la capturarea lui din salbaticie pentru comert.
Ca animal de companie ii trebuie atentie, in caz contrar incepe sa-si smulga penele. Cu hrana si atentia cuvenita aceste animale pot trai pana la 70 de ani in captivitate.
Hrana Papagalul Gri African
Papagalul gri african necesita un regim allimentar variat care include alimente proaspete. In salbaticie se hraneste in primul rand cu nuci de palmier, seminte, fructe, frunze pe care le procura adesea din pomi.
Sunt zvonuri ca ar fi fost vazut consumand si melci. De-a lungul timpului au dobandit o inclintie pentru cereale, astfel incat fac pagube culturilor de porumb.
Este aproape imposibil sa le alungi deoarece revin de fiecare data. Alimente toxice: ciocolata, avocado, cofeina, alcool, produse chimice, si altele.
Caracteristici Papagalul Gri African
Exista doua subspecii acceptate. Prima specie este Papagalul Gri African Congo. Are o lungime de aproximativ 33 cm, penele gri deschis, coada rosu ca ciresele si ciocul negru. Pana la atingerea maturitatii culoarea cozii este mai inchisa, acest lucru dureaza pana la varsta de aproximativ 18 luni. Aceste pasari au, de asemenea, irisul gri pana la varsta de un an cand culoarea devine un galben palid.
Cele mai citite articole
A doua specie, Papagalul gri African Timneh este de dimensiuni mai mici, au o culoare gri carbune si coada maro inchisa. Poate fi intalnit in padurile din Guineea, Africa de vest, Sierra Leone si Mali. Desi mai mici, acesti papagali incep sa vorbeasca mai devreme decat cei din subspecia Congo si de multe ori sunt mai putin nervosi fata de straini.
Spre deosebire de alti papagali, Papagalul gri african imita sunetele mai multor specii, acesta a fost supus unor teste riguroase de catre oamenii stiintifici. Sunt printre cele mai inteligente specii de animale.
Dr. Irene Pepperberg a facut cercetari si a demonstrat ca aceste pasari pot asocia cuvintele astfel incat sa aibe inteles si ca inteleg conceptul de forma, culoare, numar, etc. In anul 2004 s-a notat ca un papagal avea un vocabular de cel putin 950 de cuvinte. Se spune ca pot ajunge cu inteligenta la varsta unui copil de 5 ani.
Papagalul gri african scoate in general urmatoarele sunete: fluiera, rade, chitaie, caraie, etc. In captivitate imita orice: telefon, ceasuri de alarma, scurgeri de apa, pasari salbatice, jocuri video, sunete electronice si orice alt sunet pe care il aude.
Reproducere Papagalul Gri African
In captivitate. Imperecherea in captivitate a papagalilor gri africani se face dupa aproximativ 5 ani, dupa maturizare.
Se recomanda ca perechea sa stea impreuna cel putin 6 luni pentu a se cunoaste si pentru a socializa. In salbaticie sezonul de imperechere variaza.
Reproducerea, care are loc in colonii, este precedata de dansuri de imperechere. Intre unu si patru oua sunt depuse la intervale de 3 zile in cuib.
Ambii parinti au grija de pui pana la varsta de 3-4 luni.
Poze Papagalul Gri African
Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume
o scurta intrebare as avea….acest papagal poate trai si singur ? sau doar in pereche ?