Tiparul

Tiparul (Electrophorus electricus)

<<<< Inapoi la animale marine
Origine

Tiparului i se mai spune si anghila si este singurul peste din genul Electrophorus.

Este capabil sa genereze socuri electrice.

Este un animal de prada care se gaseste atat in apele dulci ale lacurilor, cat si in mari si oceane, in zona Amazonului si Americii de Sud.
Hrana Tipar

Tiparul electric mananca nevertebrate si mici mamifere.

Se hraneste si cu crabi, moluste, caracatite, broaste testoase si diferiti pesti, oua, creveti, etc.

Aspect Tipar

Tiparul are o forma alungita, corpul ii este cilindric de aproximativ 2m si greutatea de 20 kg. Are o gura lunga, in care se ascund dinti foarte ascutiti si 2 perechi de branhii.

Este colorat in verde si galben, combinate cu alb, argintiu si negru. Masculii au o culoare mai inchisa pe abdomen.

Are lungimea cuprinsa intre 0,6 si 1,5 m la modul general, dar a fost gasit un tipar lung de 3 m, iar cel mai greu cantarea 34 de kg, insa greutatea normala a acestui peste este mai mica. Nu au solzi.

Tiparul electric are un organ respirator in cavitatea bucala. Acest lucru face ca tiparul sa iasa la suprafata apei la fiecare 10 minute pentru a respira. Acest mod de respiratie reprezinta 80% din exigenul respirat de acest peste, restul fiind luat din apa.

Tiparul are trei perechi de organe care produc electricitate: Hunter, Shachs si organul principal. Aceste organe alcatuiesc 4/5 din corpul sau si au capacitatea de a genera doua tipuri de descarcari electrice produse de organe, de joasa tensiune si inalta tensiune.

Cand localizeaza prada creierul trimite un semnal prin sistemul nervos la celulele electrice si provocandu-se o diferenta brusca de tensiune se genereaza curentul. Tiparul genereaza impulsuri electrice capabile sa produca un soc de peste 500 volti si 1 amper (peste 500W).

Un astfel de soc poate fi mortal pentru un adult. Tiparii tineri produc socuri de tensiuni mai mici, aproximativ 100v. Cand se simte amenintat poate produce timp de o ora fara sa dea semne de oboseala.

Comportament Tipar

Acesti pesti au fost intotdeauna la mare cautare de colectionatii de animale, dar capturarea lor este dificila, singura solutie folosita de obicei este descarcarea lor continua.

Reproducere Tipar

Procesul ce reproducere la tipari incepe cand cei doi isi unesc corpuripe pentru ca sperma mascului sa ajunga in contact cu ouale. Odata ce ovulul a fost fecundat de spermatozoid este eliberat in apa.

La scurt timp dupa ce ovulul a fost fecundat si este in contact cu apa acesta se transforma in larva. Curentii oceanului transporta larvele pana cand acestea raman pe fundul apei. La spargerea oului iese puiul de tipar.

Poze Tipar

Stiati ca ..
  • Tiparul este singurul animal care genereaza curent electric ?