Sepia

sepia-mov-in-acvariu-inoata

Origine

Sepia este un animal marin care face parte din ordinul Mollusca, clasa Cephalopoda. Poate fi intalnita in toate marile. Populatii mari de sepii sunt in zona coastei australiei.

Sepia este o molusca, multi o catalogheaza drept peste, ceea ce este gresit.

Sepia comuna europeana (Sepia officinalis) este cea mai mare si cea mai cunoscuta specie de sepie. Este nativa in marime Baltica, Nordica si Mediteraneana. Traieste pe fundurile oceanelor cu mâl si nisip la adancimi de pana la 200 de metri.

Sunt aproape 200 de  specii de sepii in marile si oceanele din toata lumea si in jur de 10 specii disparute.

Hrana Sepia

Avand in vedere ca nu pot atinge viteze mari precum caracatitele, nici macar pe distante scurte, sepiile prefera sa vaneze prin metoda ambuscadei.

Stau la panda pana cand prada ajunge la ele. Se hraneste cu creveti, pesti si crabi.

Dupa ce prinde hrana, aceasta este dusa la gura si tinuta pentru a fi consumata sau sparta cu ciocul carnos. Acest cioc cornos este atat de puternic incat poate sparge carapacele si oasele mai mari ale pestilor.

Un studiu din 2008 arata ca prefera in special anumit tip de mancare. Dupa nastere si in perioada urmatoare se hranesc cel mai mult cu creveti si crabi.

Prezenta unei prazi la o distanta de 5 m determina un reflex rapid de orientare spre aceasta, eliminarea brusca a apei din camera branhiala

printr-un jet puternic, care impinge astfel sepia spre prada. Bratele prind prada si animalul se intoarce deodata si cu alt jet de apa de indreapta acum spre adapostul din care a iesit.

Un experiment de un olandez arata cum pot distinge sepiile culorile si forma obiectelor. La exteriorul acvariului a pus un disc de hartie alb, cu un diametru de 10 cm si imediat la celalalt colt al acvariului a lasat un crab viu, hrana perfecta a sepiilor. Erau doua sepii in acvariu.

Au vazut discul, apoi crabul si repede s-au indreptat spre acesta,l-au prins cu bratele si una a izbutit sa-l duca la ciocul din mijlocul tentaculelor,sa-l sparga si repede sa-l inghita.

Dupa o jumatate de ora experienta s-a repetat, apoi inca o data si a patra oara cand discul alb a fost  aplicat pe peretele acvariului, ambele specii s-au indreptat spre coltul in care la acest semnal primeau cu regularitate hrana. Dar daca aparea discul alb, ele se repezeau cu mare viteza spre acest loc.

Alta experienta s-a facut cu un carton vertical lung de  20 cm si lat de 5 cm de culoare rosie, aparitia acestuia pe peretele acvariului era insotita de aruncarea unui crab viu in celalalt capat al vasului. Dupa cateva repetari sepia se indrepta spre coltul cu crabul de indata ce pe perete se aplica cartonul rosu.

Datorita vazului si simtului lor tactil dezvoltateste usor de inteles de ce pot recunoaste sub apa o persoana care inoata ca scafandru autohton si care le aduce zilnic intr-o sacosa de plastic, un anumit numar de crabi. Dupa cateva zile de astfel de incercari, caracatitele vin singure in intampinarea omului, de indata ce il recunosc de departe.Acesta poate sa le prinda cu mana, sa se joace cu ele si crabii pot fi luati direct din mana.

Aspect Sepia

Spre deosebire de caracatite, sepiile au un invelis de protectie. Au corpul alungit si 10 tentacule cu ventuze folosite pentru a prinde prada.

Ajung la greutatea de 5 kg si lumgimea de 60 de cm. Multe specii nu depasesc lungimea de 20-30 cm. Sangele este pompat de 3 inimi separate. Se spune ca ochii sepiei sunt cel mai dezvoltati din regnul animal.

Este un animal acvatic  care se deplaseaza prim propulsie. Pentru deplasarea intr-o anumita directie aduna apa si o elimina rapid in directia opusa.

Cele mai citite articole

In creierul adapostit intr-o capsula cartilaginoasa relativ solida se gasesc milioane de celule nervoase, fiecare cu functii bine determinate ( lobii optici sunt cei mai mari, caci si ochii lor sunt organele de simt cele mai bine dezvoltate).

Datorita vazului se realizeaza cele mai importante reflexe de comportament, de atac sau de aparare. Probabil tot sub impulsul culorilor percepute de ochi se comanda coloratia corpului care sa fie asemanatoare cu cea externa.

Ochii sunt situati de o parte si de alta a capului si ei se aseamana foarte mult cu cei ai mamiferelor si omului, sunt galbui si foarte expresivi. Irisul este pigmentat, iar marimea pupilei este reglata de cantitatea de lumina din mediu: cu cat e mai luminos, cu atat irisul e mai mic.

Au o foarte mare sensibilitate tactila. Pe intuneric ele disting dintre multe forme, un mulaj de crab aruncat printre pietre pe care il prind cu bratele, il scot,il duc spre adapost,unde il rotesc mereu in brate, ca si cand s-ar intreba: oare ce este cu crabul acesta?

Comportament Sepia

Datorita capacitatii de a-si schimba coloarea pentru a se camufla este denumita „cameleonul marii”. Isi schimba foarte usor coloritul in functie de unde se aseaza: intre alge, pe nisip, etc.

Cand este atacata elimina o substanta negricioasa dintr-o „glanda de cerneala” care reduce vizibilitatea in apa. Astfel se poate indeparta de pradatori.

Pradatorii naturali ai sepiei sunt delfinii, pestii spada, balenele rechinii si alte sepii sau pesti mai mari.

Miscarile bratelor sunt foarte complexe si se pot compara cu miscarile degetelor omului. Fiecare brat are de indeplinit sarcini generale si sarcini speciale: unele prind pietre si le duc la constructia adapostului, altele inhata prada ce a trecut prin apropiere.

Studii recente confirma ca sepia este cea mai desteapta nevertebrata.

Sepia este un aliment gustos care se poate consuma cuptor, gratar, prajit, marinat, umplut sau pane.

Au lasat o urma importanta in cultura omenirii deoarece inainte oamenii scriau cu cerneala de sepie. In afara de cerneala care se foloseste la prepararea vopselelor, sepia are un os, numit „osul de sepie” care este foarte bogat in calciu.

Osul de sepie era folosit si la slefuirea metalului sau a prafului de dinti (luciu).

Cercetatorii japonezi au descoperit ca grasimea de sepie are proprietati antibiotice.

Sepia este cunoscuta si ca unicul reprezentant organic al vopselelor maro.

Sepiile dorm atat ziua cat si noaptea. Ele raman linistite,culoarea lor se deschide, numarul respiratiilor scade de la 30 la 12 pe minut.

Reproducere Sepia

Primordial pentru supravietuirea unei sepii este temperatura, in functie de aceasta ea poate trai 1,5 ani, 2 sau mai mult.

Mare atentie la cei care au sepii in acvarii si vor sa le reproduca. Alegeti cu grija sexul pentru ca daca nimeriti doi masculi se vor bate. Sunt sanse mari ca si o femela cu mascul sa se certe pentru ca nu au conditii optime, dar doua sepii de acelasi sex se cearta aproape sigur.

Dupa imperechere femela va depune cate un ou timp de mai mult timp. Dupa depunere oualele vor incepe sa eclozeze dupa aproximativ 50 de zile, in functie de temperatura.

Se presupune ca masculul apuca cu tentaculele femela si o rasuceste astfel incat sa ajunga fata in fata. Apoi cu ajutorul unui tentacul introduce lichidul seminal intr-o deschizatura de langa gura femelei.

Poze Sepia

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii

  1. Scoica Margareta

    Ce frumoasa este sepia!!!!!!imi vine sa o pup dulce pe capuț.