Origine
Rechinul Tigru (Galeocerdo cuvier) face parte din familia Carcharhinidae, ordinul Carcharhiniformes. Poate fi intalnit in apele marilor temperate, tropicale si subtropicale. Populeaza apele marilor, golfurilor, sau estuarelor in cautare de hrana.
Inoata in Golful Mexic, America de Sud, Africa, China, Honk Kong, India, Australia si Indonezia.
Este cunoscut mai mult sub numele de Tigrul de mare (Sea tiger) pentru ca mai este o specie de rechin care se numeste rechinul de nisip. Daca la noi diferenta este evidenta in limba engleza cele doua nume sunt aproape identice (shark tiger – sand sark tiger).
Rechinul tigru a fost descris pentru prima data de Peron si Lessueur in anul 1822. Acestia i-au dat denumirea stiintifica Squalus cuvier, dar aceasta a fost schimbata mai tarziu in Galeocerdo tigrinus. Astazi denumirea stiintifica este Galeocerdo cuvier. Este cel mai mare mebru al familiei din care face parte.
Numarul populatiei de rechini tigru este in scadere datorita pescuitului de catre oameni. In unele zone populatia de rechini este in pericol de disparitie datorita pescuitului excesiv. In 2010 Greenpeace International a adaugat rechinul tigru pe lista alimentelor interzise, care nu mai trebuie comercializate.
Hrana Rechinul Tigru
Rechinul tigru parcurge distante mari in cautarea hranei atat in ape mai adanci cat si in ape mai mai putin adanci cum sunt cele din aprpierea litoralurilor. Este un peste de dimensiuni mari, activ care trebuie sa consume o cantitare mare de hrana. In plus mai este si lacom. Este considerat un macropredator.
Hrana rechiunlui tigru este formata din pesti, alte specii de rechini, calamari, foci, serpi de mare, delfini, reptile, mamifere marine, animale nevertebrate, cefalopode, broaste testoase, crustacee, etc.
La fel ca si alti rechini este un peste sanitar al marilor si oceanelor. Acesta consuma hoituri, resturi menajere sau animale bolnave pe care le prinde cu usurinta.
Are cel mai mare meniu dintre toate speciile de rechinipentru ca acesta consuma cea mai mare diversitate de hrana. S-au gasit in stomacul lui fel de fel de obiecte si are reputatia de „mancator de gunoaie”.
Aspect Rechinul Tigru
Rechinul tigru are lungimea de 5 metri si greutatea de aproape o tona (1000kg). Femela este mai mare decat masculul. Cea mai mare femela capturata a fost in Australia. Aceasta avea 5.5m si o greutate de 1524kg. Greutatea s-a dovedit asa mare pentru ca femela era gravida. Se spune ca s-au vazut si exemplare mai mari, dr in prezent daca nu au fost dovedite, nu au putut fi confirmate.
Corpul este lung si fusiform, pestele se deplaseaza ca o torpila prin apa propulsat de muschii puternici.
Are culoarea maronie sau maroniu-cenusie pe spate, pe partea dorsala, iar pe burta este albicios. Pe lateral si pe spate prezinta dungi de culoare inchisa, ca ale tigrului.
Cele mai citite articole
Aceste dungi asemanatoare cu ale tigrului se pot vedea cel mai bine la exemplarele tinere. Cu cat inainteaza in varsta aceste dungi se pot observa din ce in ce mai putin, iar la unii rechini pot disparea.
Capul este mare in comparatie cu corpul. Botul se termina cu gura prevazuta cu dinti ascutiti triunghiulari. Inotatoarea codala este perfect adaptata pentru a propulsa corpul mare al rechinului prin apa. Celelalte inotatori in ajuta la deplasare si directie. Inotatoarele pectorale au dimensiuni mai mari in timp ce inotatoarele ventrale au dimensiuni mai mici.
Rechinul tigru poate atinge viteza de 32km/h. Cel mai mare pradator ai rechinului, poate singurul, este omul.
Comportament Rechinul Tigru
Rechinul tigru este considerat printre cei mai periculosi rechini. Probabil si din cauza marimii. Multi locuitori de pe litoralul marilor unde inoata rechinul tigru le este frica de acest peste mare.
Este clasificat ca vicecampion la atacurile asupra oamenilor din cauza ca umbla prin ape putin adanci unde umbla si omul. Se intalneste mult mai des cu oamenii decat alte specii de rechin. Daca nu ar frecventa apele putin adanci si nu s-ar intalni cu omul asa des nu ar fi considerat asa periculos.
Cel mai mari distante le parcurge in lunile de vara cand apa este calda. In lunile reci sta mai mult in zona ecuatoriala. Prefera sa vaneze noaptea. Este un peste solitar. Pana de curand s-a crezut ca rechinul tigru coboara la adancimi de 900 de metri, dar studii recente au confirmat ca nu depasesc 350 de metri adancime.
In Hawaii a fost observat la adancimi de numai 3 metri. De obicei este observat, in acea zona, la adancimi de 6-12 metri.
Rechinii in general se deplaseaza incet prin apa, iar habitatul din care fac parte ii ajuta sa se camufleze si sa fie mai greu de identificat de catre prada. Cel mai bine se camufleaza daca au in spate un colorit inchis. Odata ca s-au apropiat de prada ataca sub forma de ambuscada si isi surprind prada. Este uimitor sa vezi cum un peste de aproape o tona poate fi propulsat in apa cu o viteza asa mare. Nu mai spun sa il vezi venind spre tine ca o torpila ..
Bastinasii Hawaiani cred ca rechinul tigru este sacru. Ei spun ca ochii pestelui au puteri speciale.
Reproducere Rechinul Tigru
Reproducerea rechinului tigru este diferita fata de alte specii de rechin. Acesta are o reproducere ovovipara. Maturitatea sexuala este atinsa dupa ce masculii depasesc 2.3 – 3 metri si femelele2.6 – 3.5 metri lungime.
Imperecherea are loc o data la trei ani. Masculul se foloseste de dinti pentru a tine femela in timpul copulatiei. In emisfera nordica imperecherea are loc in lunile martie – mai. Nasterea are loc anul urmator in aprilie – iunie. Perioada de gestatie depaseste 12 luni. Puii cresc in corpul mamei pana la varsta de 16 luni cand sunt complet dezvoltati.
In emisfera sudica perioada de imperechere are loc in lunile noiembrie – ianuarie.
Dupa perioada de imperechere femela retine ouale in oviduct si embrionii se dezvolta in interiorul ei. Poate secreta si lapte uterin ca supliment de hrana pentru embrioni. Poate da nastere la 20-80 de pui.
Speranta de viata nu este cunoscuta cu exactitate, dar se presupune ca rechinul tigru traieste 30-40 de ani.
Poze Rechinul Tigru
Stiati ca ..
- Este situat pe locul 2 la atacurile asupra oamenilor.
- Dungile care ii da denumirea de rechin tigru se vad cel mai bine la tineri, iar la adult pot disparea la maturitate.
- Rechinul este considerat „Gentlemenul oceanelor”
- Rechinul tigru are cel mai mare meniu. Mananca cele mai multe tipuri de hrana.