Origine
Rechinul Doica (Ginglymostoma cirratum) Ginglymostomatidae, ordinul Orectolobiformes. Traieste in Oceanul Atlantic (din Statele Unite pana in Brazilia) si Oceanul Pacific (din california pana in Peru). Cel mai des inoata in apele tropicale si subtropicale printre stanci, recifi de corali si pe langa tarmurile nisipoase.
Mai este numit rechinul dadaca, rechinul pisica sau rechinul infirmiera. Poate fi intalnit in literatura straina sau de specialitate si sub denumirile: Nurse shark, Cat-shark sau Ginglymostoma cirratum.
Numele de rechin doica sau infirmiera nu are origini exacte. Denumirea in latina inseamna „rechin cu gura flexibila”.
Din fericire aceasta specie de rechin nu este comercializata atat de mult ca alte specii mai populare. Cei care vor sa detina o specie de rechin evita aceasta specie datorita marimii sale (trebuie sa ii aloce un spatiu mare de miscare).
Chiar daca nu este inca in pericol de disparitie numarul populatiei de rechin doica este in scadere datorita cresterii lente si a capturarii unui numar din ce in ce mai mare de indivizi. O populatie care a scazut foarte mult fost inregistrata in oceanul Atlantic.
Hrana Rechinul Doica
Rechinul doica se hraneste cu creveti, homari, crabi, pisici de mare, caracatite, serpi de mare sau calamri.
Este un peste care iese la vanatoare noaptea, in timp ce ziua se odihneste. Profita de pestii care in mod normal sunt prea rapizi pentru a-i prinde ca noaptea sunt in inactivi, in stare somnolenta sau adormiti. Gura mica le limiteaza marimea prazii.
Gatul lung si puternic le permite sa suga practic un flux mare de apa cand se apropie de prada.
In afara de peste, care reprezinta cea mai mare parte din dieta sa, rechinul doica se mai hraneste si cu alge sau corali.
Aspect Rechinul Doica
Rechinul doica are lungimea aproximativa de 4 metri si greutatea medie de 300 kg. Poate atinge lungimi de 4.3 metri si greutate de 330kg. Nu este un rechin mare si inspaimantator ci mai degraba un peste relativ domol si aparent inofensiv.
Cele mai citite articole
Corpul lung si flexibil este propulsat destul de repede de coada puternica. Are culoarea galben-maroniu inchis pe spate, iar pe burta este maroniu albicios. Coada lunga reprezinta un sfert din intregul corp. Capul este mare si rotund. Gura mica este prevazuta cu dinti mici si proeminente carnoase care au rol senzorial.
Comportament Rechinul Doica
Rechinul doica se scufunda pana la adancimea ed 130 de metri. Este intalnit frecvent la adancimi mici de catre scafandri. Nu este un peste agil care sa-si consume energia in cautare de hrana sau din alte motive.
Are un comportament conervator. Isi petrece mare parte din timp pe fundul apei incet sau odihnindu-se printre stanci in grupuri de pana la 40 de indivizi.
Este un peste social care tolereaza foarte bine alte exemplare din specia sa. Ziua pot fi vazuti mai mult indivizi unul peste celalalt in locurile bune de odihna. fata de alti rechini care trebuie sa inoate permanent pentru a respira, rechinul doica poate respira si cand se sta sau se odihneste.
Ca si alti rechini sau alte animale de prada noaptea iese la vanatoare. Daca ziua se odihnesc in grup, noaptea este solitar si vaneaza pe cont propriu.
S-au inregistrat foarte putine atacuri asupra oamenilor pentru ca nu este un peste agresiv. Pana si acele atacuri au avut ca victime scafandri care au tras pestele de coada.
Reproducere Rechinul Doica
Rechinul doica este una din putinele specii de rechini care practica ritualul de imperechere. Masculul inoata in jurul femelei, ii prinde aripioarele pectorale in gura si o rostogoleste.
De multe ori o femela este curtata de mai multi masculi. Desi le accepta jocurile de multe ori prefera sa nu intre in jocul lor pentru ca ii cauzeaza rani. Asa ca se duce in ape mai mici pentru a-si ingropa aripioarele in nisip.
Sezonul de imperechere are loc din iunie pana in iulie. Este un peste ovovipar (ouale se dezvolta si eclozeaza in interiorul corpului). Femela da nastere la pui vii dezvoltati complet. Perioada de gestatie este de aproximativ 6 luni.
Dupa perioada de gestatie femela da nastere la 20-30 de pui. Puii la nastere au marimea de 30 de cm si prezinta pete care dispar in timp.
Rechinul doica creste greu si atinge maturitatea la varsta de 10-15 ani masculii si 15-20 de ani femelele.
Poze Rechinul Doica
Stiati ca ..
- Poate sa respire in timp ce se odihneste.
- Coada rechinului doica este un sfert din lungimea corpului.
- Rechinul doica este un peste docil care nu ataca omul.