Origine
Rechinul ciocan (Sphyrna zygaena) face parte din familia Sphyrnidae, ordinul Carcharhiniformes. Poate fi intalnit in apele tropicale si subtropicale, mai exact in apele temperate din intreaga lume.
Poate fi intalnit in literatura straina sau de specialitate sub denumirile: rechinul ciocan, rechinul cu cap de ciocan sau the smooth hammerhead.
Prima specie de rechin ciocan a fost descrisa de Carl Linnaeus in anul 1758, iar cea mai noua specie a fost descoperita in 2013. La momentul la care a aparut articolul sunt noua specii de rechini ciocan.
Unele specii au intrat in vizorul autoritatilor pentru ca numarul lor scade si in curand vor fi declarate in pericol de disparitie. Si astazi pescarii prind rechini ciocan in plasele lor si carnea este vanduta in magazine.
Unele parti sunt cautate in scopuri alimentare. Pentru a nu incuraja comertul nu voi face aceste parti publice. Rechinii, alaturi de alte animale marine, sunt sanitari ai oceanelor.
Hrana Rechinul Ciocan
Rechinul ciocan se hraneste cu pisici de mare, diferite specii de alti rechini mai mici, pesti, serpi, crustacee, etc.
Prada favorita a rechinului ciocan este vulturul de mare (este o specie asemanatoare pisicii de mare).
Dupa ce isi ucide prada o fixeaza cumva pe fundul oceanului si incepe sa o consume.
Aspect Rechinul Ciocan
Rechinul ciocan are o lungime de 4-5 metri si greutatea de 200 – 400kg. Gura este inzestrata cu aproximatic 60 de dinti. Corpul are culoarea gri inchis sau gri-maroniu pe spate, iar burta si partile inferioare sunt albicioase. In lateral se pot vedea cele 5 branhii pozitionate simetric de o parte si de cealalta a corpului.
Rechinul ciocan poate fi identificat cu usurinta dupa forma capului in ca un ciocan. Ochii sunt pozitionati la extremitate oferindu-i atat un mare un avantaj cat si un mare dezavantaj. Avantajul este ca are vederea foarte buna, chiar binoculara si poate vedea la 360 de grade.
Acesti rechini vad in lateral, dedesubt si deasupra si pot chiar estima adancimea destul de bine. Dezavantajul este ca ochii sunt expusi pradatorilor si isi poate pierde vederea destul de usor. Nimeni nu stie de ce a evoluat asa rechinul ciocan. Biologii emit ipoteze ca astfel identifica mai bine prada sau il ajuta sa pluteasca mai bine.
In lume exista aproximativ 10 specii de rechin ciocan. Cea mai cmuna specie de rechin ciocan este Rechinul lucios cu cap-de-ciocan. Anumite parti ale rechinului ciocan erau considerate o delicatese culinara. No sa le facem publice si o sa va spunem doar ca in multe tari este interzis pescuitul acestui peste.
Specii de rechin ciocan:
Sphyrna corona S. – Scalloped bonnethead
Sphyrna gilberti – Carolina hammerhead
Sphyrna lewini – Scalloped hammerhead
Sphyrna media – Scoophead
Sphyrna mokarran – Great hammerhead
Sphyrna tiburo – Bonnethead
Sphyrna tudes – Smalleye hammerhead
Sphyrna zygaena – Smooth hammerhead
Comportament Rechinul Ciocan
Rechinul ciocan se scufunda pana la adancinu de 400 de metri. Este vazut des la suprafata, inotatoarea dorsala poate fi vazuta cu usurinta.
Este o specie migratoare care se deplaseaza in bancuri pentru a se apara mai usor de atacurile altor rechini sau ale pradatorilor. Are putini pradatori naturali. Bancurile sunt formate din 50 pana la 500 de indivizi.
Asta dovedeste ca sunt sociabili. Grupul urmeaza de obicei un drum aproape ca o rutina si se stabilesc in locuri in care hrana este cat mai accesibila.
Are un temperament imprevizibil si este considerat agresiv daca intri in teritoriul lui. Multi considera bizar acest peste atat datorita formei cat si datorita comportamentului.
Reproducere Rechinul Ciocan
Rechinul ciocan, la fel ca si marele rechin alb naste pui vii. Este o specie vivipara in care puii se dezvolta in interiorul femelei.
Femela da nastere la 15-40 de pui dupa o gestatie de 10-11 luni.
Maturitatea sexuala este atinsa dupa ce depaseste lungimea de 2 metri.
Speranta de viata a rechinului ciocan este de peste 20 de ani.
Poze Rechinul Ciocan
Stiati ca ..
- Are vederea binoculara datorita pozitionarii ochilor, poate vedea 360 de grade si poate estima adancimea apei.
- Rechinul ciocan migreaza in bancuri pentru a se apara mai usor de atacurile altor rechini.
- Ultima specie de rechin ciocan a fost descoperita in 2013.
- Are 5 branhii pozitionate lateral simetric.
Tigrul