Origine
Rechinul Albastru (Prionace glauca) face parte din familia Carcharhinidae, ordinul Carcharhiniformes. Poate fi intalnit in aproape toate marile si oceanele. Are cea mai mare arie de raspandire dintre toate speciile de rechini.
Rechinul albastru este una din cele mai comune specii de rechini. Populatia de rechin albasttru este cea mai densa in zonele temperate si tropicale.
Rechinul albastru poate fi intalnit in literatura de specialitate sau in limba straina si sub denumirile: Karharias (greaca), Blue shark (engleza), Prionace glauca (latina).
In prezent este o specie de peste pe cale de disparitie datorita percuitului comercial excesiv si a capturarii accidentale. Capturile de rechin se ridica la 31.000 de tone anual din care mare parte sunt reprezentate de rechin albastru cu peste 75% din cantitate.
Se estimeaza ca 10-20 de milioane de rechini albastru sunt omorati anual datorita pescuitului. Rechinul albastru nu se poate reproduce in captivitate pentru ca nu poate fi crescut in captivitate. Nici un exemplar nu a rezistat mai mult de cateva luni, recordul este de 7 luni.
Hrana Rechinul Albastru
Hrana rechinului albastru consta in diverse specii de pesti mici, caracatite, creveti,pui de foca, crabi sau calamari, dar nu refuza nici prazile mai mari, pasarile sau mamiferele.
Rechinul albastru se hraneste aproape tot timpul, insa cea mai mare activitate o are noaptea.
Au fost observati hranindu-se in grupuri incoltind bancurile cu pesti pentru a se putea hrani mai usor. Dintii triunghiulari face ca prada sa nu scape.
Aspect Rechinul Albastru
Rechinul albastru are lungimea de 4 metri si greutatea de 150-200 kg. Poate fi observat cu usurinta de la departare dupa corpul sau zvelt cu un colorit deosebit. Culoarea albastra este cea care ii da numele.
Spatele(partea dorsala), la fel ca toti rechinii, are cea mai inchisa nuanta de albastru indigo, pe partile laterale culoarea scade in intensitate, iar abdomenul este un albastru deschis albicios.
Cele mai citite articole
Caracteristic rechinului albastru este, in afara de culoare, botul lung conic si ochii mari. Inotatoarea caudala care este mai mare ii ofera o propulsie sporita in apa. Pielea femelei este de aproximativ trei ori mai groasa decat cea a masculului.
La nevoie se pot deplasa foarte repede. Cel mai mare exemplar a avut lungimea de 6.1 metri. Cel mai greu exemplar a cantarit 391 kg.
Comportament Rechinul Albastru
Rechinul albastru este indragit pentru frumusetea si forma lui si pentru usurinta si eleganta cu care se deplaseaza in apa. Are un comportament social unic. Formeaza bancuri de rechini dupa marime sau sex. Aceaste comportamente unice nu au putut fi explicate pana in prezent.
Poate fi intalnit de la suprafata pana la adancimi de 350 de metri. In zonele temperate se apropie de mal unde poat fi vazut de scafandri.
Prefera apele cu temperaturi de 7 pana la 16 grade celsius, dar tolereaza temperaturi pana la 21 de grade celsius.
Este o specie migratoare si pelagica ce poate fi observata si in largul oceanelor la suprafata apei. Uneori mai iese deasupra apei prin salturi mici. Desi mai inoata relativ incet uneori acesta are capacitatea de a face miscari foarte rapide, mai ales daca ii este foame sau este provocat.
Calatoreste periodic in oceanul Atlantic. Si-a creat un circuit, in sensul acelor de ceasornic, incepand din marea Caraibe, de-a lungul coastei Americii pana la tarmul Africii si inapoi la marea Caraibe.
Indivizii mici si cei tineri au ca pradatori specii de rechini mai mari cum ar fi marele rechin alb sau rechinul tigru. Rechinul albastru nu ataca omul decat foarte rar. In peste 400 de ani, mai exact din 1580 si pana in 2013 au fost inregistrate 13 atacuri.
Reproducere Rechinul Albastru
Rechinul albastru este o specie vivipara de rechini(care da nastere la pui vii dezvoltati complet). Perioada de gestatie poate dura pana la 12 luni. In timpul reproducerii masculul musca femela si ii lasa o cicatrice.
Femela poate da nastere la peste 100 de pui, dar media este de 25-35 de pui per nastere. Tinerii ajung la maturitate la varsta de 5-6 ani.
Speranta de viata a rechinului albastru este de 20 de ani.
Poze Rechinul Albastru
Stiati ca ..
- Femela are pielea de trei ori mai groasa decat masculul.
- Rechinul albastru este indragit pentru frumusetea si forma lui si pentru usurinta si eleganta cu care se deplaseaza in apa.
- Inoata relativ incet, dar are capacitatea de a inota si a face miscari foarte rapide, mai ales daca ii este foame sau este provocat.