Origine
Racul european, racul nobil si racul cu degete mari sunt cele mai comune specii din Europa si un aliment traitional.
Ca si alte specii acesti raci traiesc numai in raurile si lacurile cu apa dulce.
Pot fi intalniti in Franta, toata Europa centrala, peninsula Balcanica, insulele Britanice, Scandinavia si vestul Uniunii Sovietice.
Hrana Rac
Racii sunt omnivori ca si crevetii si homarii. Asta inseamna ca mananca aproape orice.
Racul se hraneste cu moluste, insecte acvatice, plante si viermi, etc.
Apuca hrana cu clestii. Cantitatea de hrana consumata depinde de cat de des naparlesc. Cand naparlesc ei isi mananca carcasa pentru a le da calciu.
Aspect Rac
Corpul racului este format din cefalotorace si din abdomen. La nivelul cefalotoracelui se gasesc 2 perechi de antene , cu ajutorul carora racul simte mirosul si pipaie, 2 ochi compusi, formati din sute de celule vizuale. Ochii sunt situati in varful unor prelungiri, care se misca in toate directiile.
Gura este prevazuta cu falci puternice. Pe partea dorsala a cefalotoracelui se prind 5 perechi de picioare articulate : prima pereche se termina cu clesti mari si puternici,servind la prinderea hranei, perechile 2 si 3 au clesti mici, iar ultimile 2 perechi se termina cu gheare.
De cefalotorace sunt prinse cele cinci perechi de picioare, primele trei perechi terminandu-se cu cate un cleste; cel de la prima pereche este cel mai puternic. Abdomenul racului este alcatuit din 7 segmente.
Primele 5 poarta pe partea ventrala, cate o pereche de picioruse. Segmentul 6 prezinta lateral, cate doua piese latite care, formeaza impreuna cu segmentul 7 inotatoarea codala. Racul merge inainte pe fundul apei, folosindu-se de picioare.
Atunci cand este in primejdie, impinge apa inainte, ajutandu-se de paletele inotatoarei codale si misca brusc abdomenul spre partea anterioara.
Cele mai citite articole
Astfel, el inoata inapoi. Racul respira prin branhii. Ele se afla la baza picioarelor si au forma de pana. Branhiile sunt scaldate permanent de un curent de apa, care circula dinapoi inainte, asigurandu-se schimbul de gaze la nivelul lor.
Specii de raci:
Cambarellus montezumae
Cambarellus patzcuarensis
Procambarus acanthophorus
Procambarus allenii
Procambarus clarkii
Procambarus cubensis
Procambarus enoplosternum
Procambarus sp. marble
Procambarus pubescens
Procambarus spiculifer
Procambarus toltecae
Procambarus vasquezae
Procambarus versutus
Comportament Rac
Racii se ascund cub pietre sau busteni. ei sunt cem mai activi pe timp de noapte.
Racii adulti (mai mari de un an) sunt mult mai activi fata de racii tineti.
De obicei ei se misca incet si prudent, dar daca se sperie inoata inapoi rapid fluturand coada pentru a scapa de pericol.
Pradatorii salbatici ai racilor sunt aligatorii, broastele testoase, vidrele, unele pasari, s.a.
Reproducere Rac
Ca majoritatea animalelor racii sunt fie masculi, fie femele, dar in cele mai multe cazuri sunt masculi.
In procesul de imperechere masculii pun sperma, care este de forma unui ghem mic de lana, in partea inferioara a abdomenului femelei. Aceasta isi onduleaza coada si dupa ce trece oule prin sperma le tine lipite de coada timp de patru saptamani.
Racii care traiesc in zone cu ape mai reci aceasta perioada creste. Din motivul ascesta si altele exista variatii privind si perioada de gestatie.
In general reproducerea are loc in primavara. Racii tropicali se reproduc tot anul deoarece temperatura mediului este mult mai stabila.
Spre deosebire de racii de apa sarata racii de apa dulce au oule mai mari. Acestia devin adulti dupa 3-4 ani.
Poze Rac
Stiati ca ..
- Pe masura ce cresc racii naparlesc de mai multe ori ?
- Caracatita poate sparge scutul racilor cu ajutorul maxilelor puternice.
Comentarii