1000x250 ro

Pisica de mare

Pisica de mare

Origine

Pisicile de mare sunt pesti cartilaginosi inrudite cu rechinii. Acestea se gasesc in apele mai calde din zonele temperate si in zonele tropicale si subtropicale.In nord se pot intalni pana in sudul Scandinaviei. Se numesc pisici de mare deoarece caracterul lor seamana oarecum cu cel al pisicilor obisnute, detin o ac sau mai bine zis o teapa din os cu venin.

Hrana Pisica de mare

Organismul plat le permite sa se ascunda in mod eficient in mediul acvatic. Nu face decat sa se miste putin cat sa ridice de la sol un strat de nisip dupa care se lipeste repede de pamant, lasand nisipul sa cada si sa o acopere in intregime.

Doar ochii si coada raman la vedere. Pentru ca ochii sunt deasupra pisicile de mare nu pot vedea prada, ele se folosesc de miros si de receptorii similari cu cei ai rechinului.

Pisicile de mare se hranesc cu moluste, crustacee pe care le scoate din nisip si pesti mici.

1000x250 ro

Unele specii au falci puternice care le permit sa sparga sau sa zdrobeasca carcase osoase pe cand alte specii au falcile adaptate pentru supt. De obicei prefera sa se hraneasca in zonele cu recife de corali unde impart teritoriul cu rechinii.

Aspect Pisica de mare

Forma lor variaza de la dreptunghiulara la rotunjita, iar corpul lor este cu pete sau marmorat.

Exista mai mult de 80 de specii de pisici de mare, lungimea lor variind de la 1,5 la 4m, iar latimea de la 30cm la 4m. Unele dintre ele sunt de apa dulce, dar majoritatea sunt de apa sarata.

Cele mai citite articole

Greutatea corporala este de la 750g pana la 340 kg. Tepii veninosi ai pisicii sunt dispusi pe coada sa lunga ce seamana cu un bici.

Lungimea tepilor difera, la unele specii putand atinge lungimea de 40cm. Acesti tepi prezinta in interior o renura ventrala, iar in interior exista un tesut responsabil cu producerea veninului.

Comportament Pisica de mare

Pisica de mare nu ataca omul desi este un animal agresiv. Pentru a evita si a speria aceste animale din zonele mai putin adanci este de ajuns sa aruncati pietre in apa inainte de a intra in zona respectiva.

Acul nu este foarte periculos,decat daca atinge o zona vitala (cum a fost cazul lui Steve Irwin cand a fost intepat de o pisica de mare Barb in timpul unui documentar in inima). In urma unei posibile leziuni puteti avea traumatisme locale, crampe musculare datorita veninului, posibil infectie si evident dureri.

La unele specii de obicei acul se rupe in rana si pentru indepartarea acestuia este nevoie de interventie chirurgicala.

Reproducere Pisica de mare

Sezonul de imperechere incepe iarna.

Cand masculul curteaza o femela, o urmareste indeaproape muscand din discul ei pectoral, apoi se imperecheaza.

Pisica de mare naste 5 pana la 13 pui vii.

Aceasta dezvolta embrionii in interior fara placenta, iar dupa nastere aceasta secreta lapte uterin.

Poze Pisica de mare

Stiati ca ..
  • Din tepii pisicii oamenii faceau varfuri de lance, iar pielea o foloseau pentru fabricarea tobelor.
  • Din cauza acului cu venin din varful cozii daca din intamplare o pisica de mare se prinde in navoadele pescarilor acestia ii taie coada inainte de ai da din nou drumul in apa.
  • Uleiul obtinut din ficatul pisicii de mare vindeca pneumonia.
  • In adancul marilor pe fundul lor in asa numitele „gropi de pisice de mare” se aduna sute de exemplare de pisici de mare.

Cele mai citite articole