Advertisements

Pinguinul

Origine

Pinguinul Adelie (lat. Pygoscelis adeliae) este o pasare carenata aseriforma marina din familia spheniscidae, ordinul sphenisciformes, cu aripile scurte improprii pentru zbor servind ca inotatoare, ciocul proeminent si picioarele palmate (degetele anterioare sunt unite printr-o membrana inotatoare) situate la extremitatea posterioara a trunchiului.

Denumirea „Adelie” provine de la numele sotiei exploratorului francez Dumont d’Urville (1790-1842), deoarece dupa spusele sale aceasta era la fel de gratioasa precum acest pinguin. Populatia totala este de 2-2,6 milioane de perechi. Este cel mai mic si cel mai studiat.

Se intalnesc in zona rece a emisferei sudice formata din Antartica si insulele apropiate acesteia.

Advertisements

Hrana Pinguin

Consuma pesti mici si cefalopode, iar mai rar lichieni sau insecte. Unele rase de pinguini se hranesc noaptea.

Aspect Pinguin

Sunt considerate pasari elegante si amuzante. Au penaj desi nu pot sa zboare. Nu se cunoaste durata de viata a acestor pinguini datorita zonei extrem de reci in care traiesc si care a impiedicat cercetarea lor amanuntita.

Totusi se aproximeaza ca fiind in jur de 20 de ani. Pinguinul adelie este micut fata de pinguinul regal. Prezinta cunoscutul frac „pufos”, un strat de pene scurte care alaturi de stratul de grasime protejeazaa corpul de ger.

Ei stocheaza mari cantitati de energie sub forma de tesut adipos si pot trai mult timp fara sa se hraneasca.

Capul este de culoare neagra, iar in jurul ochiului are un cerc alb, semn distinctiv pentru aceasta specie. Se deosebesc de rudele lor si prin penele de la baza cozii. Aceasta este mai lunga decat la ceilalti pinguini.

Vazul si limbajul sunt bine dezvoltate. Labutele sunt de culoare rozalie si ii ajuta la inot. Sunt foarte buni inotatori, rapizi, si se pot scufunda pana la 20 (sau chiar 50) de metri adancime. Cantaresc 4-5 kg si au o lungime de 60-70 cm.

Comportament Pinguin

Sunt animale sociabile. Traiesc in comunitati de mii de exemplare. Pinguinii adelie isi apara nu doar cuiburile ci si colonia. Aceasta specie se deplaseaza repede pe gheata alunecand pe burta si folosindu-si aripile si picioarele pentru a atinge o viteza mai mare.

Isi pastreaza partenerii in fiecare an, deci cuplurile raman neschimbate, cu alte cuvinte ei sunt monogami.

Traiesc in mediul antarctic, caracterizat prin gheata si oaze antarctice. Iarna temperatura poate fi in medie -10grC sau poate sa scada sub -40grC. Polul Sud este si „polul frigului” deoarece temperatura poate ajunge la -90oC.

Advertisements

Precipitatiile sunt 100-200 mm/an, atmosfera fiind saraca in vapori de apa. De asemeni apar ciclonii. Singurele forme de viata sunt bacteriile, iar pe fasiile fara gheata se intalnesc plante primitive (muschi). Insa oceanul este bogat in resurse, fitoplanctonul si zooplanctonul sunt abundente, cel din urma fiind hrana pentru pinguini, foci, balene.

Adelie isi petrec majoritatea timpului in apropierea oceanului, in locuri stancoase, prielnice pentru construirea cuiburilor.

Cel mai mare pericol este reprezentat de leoparzii de mare care se hranesc cu orice specie de pinguini, dar mai ales cu cei Adelie. Acestia se ascund sub terasele de gheata si insfaca pinguinii din apropiere sau pe cei care se pregatesc sa sara in apa.

Reproducere Pinguin

Sezonul de imperechere este in septembrie cand acestia formeaza colonii. Ajung la maturitatea sexuala la 8 ani. Ei isi construiesc cuiburile sub forma unor mici adancituri inconjurate de pietricele.

Sunt foarte apropiate unul de altul si se gasesc in zone cu vegetatie polara bogata, uneori in vecinatatea asezarilor omenesti deoarece majoritatea teritoriului pe care traiesc este acoperit de gheata. Femela depune 2 oua.

Primul ou este mai mare decat al doilea. Acestea fie sunt maronii, fie verzui. Dupa 30-45 de zile puii ies din oua. Cel care iese primul este hranit mai intai, acest lucru ducand la o diferenta de greutate intre cei doi nou nascuti.

Aceasta diferenta ramane pana ce primul pui se duce in ocean sa se hraneasca. Atunci celui mai mic femela ii da o cantitate mai mare de hrana. Fiecare mama isi recunoaste puiul dupa strigat.

Oualele sunt clocite atat de mascul cat si de femela. In aceasta perioada adultii nu se hranesc. Masculul poate produce lapte pentru pui care provine din esofag (numit si „lapte de urgenta”). Cu acesta ii poate alapta 2 saptamani.

Poze Pinguin

Stiati ca ..
  • Pingiunii depun oua.
  • Femelele pinguin au penele mai pufoase.
  • Exista cel putin 18 specii de pinguini
  • Pinguinii fac parte din familia pasarilor desi nu pot zbura, ei doar innoata.
  • In lume traiesc peste 100 de mil de pinguini.
  • Dusmanii naturali ai pinguinilor sunt focile si balenale ucigase.
  • Pinguinii nu traiesc la Polu Nord.
  • Pinguinii se imperecheaza pe viata, nu-si schimba niciodata partenerul.
  • Majoritatea pinguinilor pot innota aproximativ 15 mile pe ora.
  • Pinguinii traiesc doar in emisfera sudica , deci nu veti vedea niciodata un pinguin si un urs polar traind in aceeasi zona.
Comentarii
Toate comentariile
Comentarii