Pestele trompeta

Pestele trompeta

<<<< Inapoi la animale marine
Pestii trompeta fac parte din ordinul Syngnathiformes, familia Aulostomidae si genul Aulostomus.

Pot fi intalniti in apele tropicale din toata lumea in zone cu recifi de corali, zone cu substrat pietros sau nisipos.

Sunt inruditi cu calutii de mare.

Inoata in ape cu adancimi de 0.5 – 30 de metri.




Hrana peste trompeta

Toti membrii genului pot deschide gura la capacitate maxima astfel incat pot inghiti prada de marimea corpului.

Sunt pesti carnivori care se hranesc folosind metoda ambuscadei. Se ascund printre recifurile de corali si cand prada este in apropiere sare asupra ei cu gura deschisa.

Pentru ca nu au dinti se foloseste de aspiratia puternica pentru a prinde hrana.

Este in pradator feroce, dar dimensiunile mici ale gurii ii limiteaza la insecte si organisme mici pe care le gaseste la suprafata apei si la adancimi mici.

Aspect peste trompeta

Ajunge pana la lungimea de 1 metru. Corpul lui este lung, subtire, rigid si are forma unei sulite. Corpul lor nu este flexibil, nu se pot ondula din cauza structurii osoase interconectate.

Inotatoarea dorsala si cele codale sunt situate mult mai in spate fata de ceilalti pesti.

Sunt pesti relativ mari pentru mediul in care traiesc.

O particularitate atipica la ei este botul lung si rotund aproape lipsit de falci.

Pestele trompeta are 3 subspecii:

  • Aulostomus chinensis (Chinese trumpetfish)
  • Aulostomus maculatus Valenciennes (Common trumpetfish)
  • Aulostomus strigosus Wheeler (Atlantic trumpetfish)

Comportament peste trompeta

Deseori este vazut inotand vertical printre corali. Sunt zone unde populatia este destul de mare si pot fi vazuti cu usurinta. Unii spun ca chiar ca sunt din abundenta in locurile, precum zone de recif sau lagune, unde gasesc hrana suficienta.

Se presupune ca le plac valurile.

Reproducere peste trompeta

Ca si alte specii de pesti si pestele trompeta face curte prin ritualuri elaborate de dans in perioada de imperechere.

Dupa perioada de imperechere femelele depun oua incepand cu luna martie pana in luna iunie. Oualele sunt preluate de mascul, fertilizate si incubate pana cand eclozeaza.

Apoi puii iau contact pentru prima data cu lumea exterioara.

Poze peste trompeta