Morsa

Morsa

Origine

Morsa este un mamifer marin mare care poate fi intalnit in Oceanul Arctic si in marile din emisfera nordica.

Morsa este singura specie din familia Odobenidae si genul Odobenus. Sunt trei specii de morse: morsa Atlantic (intalnita in oceanul Atlantic), morsa Pacific (intalnita in oceanul Pacific) si Rosmarus Laptev (intalnita in marea Laptev). Morsa a avut un rol important in timpul popoarelor indigene.

Aceasta a fost vanata pentru carne, grasime, piele, colti si oase. In secolul 19 si inceputul decolului 20 morsa a fost obiectul exploatarilor comerciale pentru grasime si fildes atat de intensiv incat numarul lor a scazut foarte repede si foarte mult.

Populatia lor la nivel mondial si-a mai revenit dar masacrul istoric ramane.

Denumirea animalului a variat avand de-a lungul timpului diferite combinatii intre: balena, cal, mal si gigant. In cele din urma s-a ajuns la un nume comun, acesta insemnand „Balena cal”. Coincidenta din latina a cuvantului (mors inseamna moarte) i-a dat un aer de creatura ucigasa.

Analizele indica faptul ca morsele au stramosi care au trait acum 15-20 milioane de ani in urma.

Hrana Morsa

Morsele prefera furaje de pe fundul marii din jurul platformelor de gheata.

Nu coboara la adancimi mari, cel mult 80m. Pot ramane sub apa jumatate de ora. Morsa are o dieta diversa, hranindu-se cu mai mult de 60 de genuri de organisme marine care includ: creveti, crabi, viermi, corali moi, castraveti de mare, diverse moluste, etc.

Prefera molustele si in special scoicile. Mustatile sensibile ajuta la identificarea prazii. In afara de numarul mare de organisme consumat de morsa aceasta ajuta, cand isi cauta hrana pe fundul marii, la eliberarea nutrientilor in coloana de apa.

Aspect Morsa

Masculii din Pacific cantaresc aproximativ 2000kg, in timp ce restul morselor ating greutati intre 800 si 1800kg. Femelele cantaresc doua treimi din greutatea masculilor.

Forma corpului este asemanatoare cu cea a leilor de mare. Morsele desi au membrele inferioare din spate ca unul singur pot sa mearga in patru labe. Nu au urechi externe.

Caracteristica cea mai proeminenta a morsei sunt coltii lungi. Acestia sunt caninii alungiti prezenti la ambele sexe si pot atinge o lungime de un metru.

Coltii cantaresc peste 5kg. La masculi coltii sunt mai ceva mai lungi si mai grosi. De obicei masculii cu cei mai puternici colti domina grupurile.

Coltii mai sunt folositi si ca o a treia mana cand ies din apa pe gheata. Initial s-a crezut ca morsele isi folosesc coltii pentru scoaterea pradei de pe fundul marii, dar se pare ca ei sunt folositi pentru sapat.

Morsele au un numar maxim de dinti de 38. In general acestea au 50 din ei. In jurul coltilor morsa are mustati caracteristice. Este vorba de 13-15 randuri de mustati de lungimi pana la 30 cm lungime. In afara mustati, pe corp nu are prea multe fire de par asa ca nu se poate vorbi de o blana.

Putem spune ca este cheala. Pielea are grosimea de 9-10 cm in jurul gatului si a umerilor. Stratul de dedesubt are o grosime de 15cm. Culoarea tinerilor este maro, dar cu timpul inaintarii in varsta se deschide devenind maro deschis.

Morsele batrane se deschid atat de mult incat tind sa devina roz. Morsa are un sac de aer sub gat. Masculii au un penis osos care poate ajunge la 63cm lungime, intrecand orice animal terestru.

Comportament Morsa

Incepand cu sfarsitul verii morsele se aduna formand aglomerari masive de zeci de mii de indivizi pe plaje sau stanci. Migratia se face pe distante lungi si uneori se poate sfarsi dramatic.

Cateva sute de mii de morse Pacific migreaza din marea Bering in marea Chucki prin stramtoarea Bering. La recensamantul din 1990 erau aproximativ 200.000 de morse Pacific.

Morsele Atlantic aproape ca au disparut de pe fata pamantului. Este dificil de obtinut o estimare, dar se crede ca populatia lor este sub 20.000 de exemplare.

Datorita dimensiunilor mari morsa are doar doi pradatori naturali: orca si ursul polar. Cu toate astea ursul polar vaneaza mai degraba indivizi raniti, pui, sau tineri. O morsa adulta ranita este un adversar pe masura ursului polar. Atacurile directe sunt rare.

Morsa joaca un rol important in religia si folclorul popoarelor arctice. Pielea si oasele sunt utilizate in ceremonii animalele apar frecvent in legende. Intr-una din ele o morsa recupereaza soarele si luna de la un duh rau reusind s-o seduca pe fata acestuia.

Tatal nervos arunca fata de pe o stanca inalta si ea la atingerea primelor picaturi de apa se transforma intr-o morsa.

Reproducere Morsa

Morsele traiesc aproximativ 20-30 de ani in salbaticie. Masculii ating maturitatea sexuala la 7 ani, dar nu se imperecheaza pana nu la 15 ani.

Femelele „deschid” sezonul de imperechere la sfarsitul verii si il „inchid” in februarie. Masculii sunt fertili doar in luna februarie. Cert este ca imperecherea are loc din ianuarie pana in martie.

Masculii se apropie de grupurile in calduri si imperecherea are loc in apa. Perioada de gestatie dureaza 15-16 luni Puii sunt nascuti in timpul migratie de primagara, in general din aprilie pana in iunie. La nastere cantaresc 45-75kg.

Sunt capabili sa inoate dupa nastere.

Poze Morsa

Stiati ca ..
  • Stiati ca morsele reprezinta una din cele trei familii de mamifere denumite generic „foci”?
  • Multi cunosc doar doua specii de morsa din cele trei: cele care traiesc in Pacific si Atlantic
  • In grecia antica era cunoscuta drept „cea care merge cu dintii”
Comentarii
Toate comentariile

Comentarii