Merlucius

Origine 

Merluciul (Merluccius merluccius) este un peste care apartine genului Merluccius. Traieste in ape cu adancimi medii de200 de metri.

Este intalnit in marea Meditareneana, marea Nordica si pe coasta de est a oceanului Atlantic intre Islanda si Mauritania.

Distributia pestelui merlucius

Merluciul european mai este numit si merluciul herring, probabil pentru ca se hraneste cu o mare cantitate de hering din oceanul Atlantic.

Este cunoscut in literatura straina sub denumirea de European hake, unde hake=merluciu.

Hrana merluciu

Merluciul se hraneste cu pesti mai mici, cu zooplancton si calmari.

Este un peste foarte lacom. Din cauza consumului mare de heringi si sardele a fost numit merluciul hering. Prefera apele cu adancimi de 200 – 300 de metri atat pentru vietuire cat si pentru hrana.

Daca nu gaseste hrana pe fundul marilor incepe sa urce in altitudine pana gaseste hrana preferata.

Puii si tinerii se hranesc cu crustacee si pe masura ce cresc meniul se diversifica la cefalopode.

Adultii isi arata manifestarile carnivore devorand puiet din aceeasi specie.

Aspect merluciu

Are un corp alungit si zvelt cu solzi mici care se desprind usor.

Merluciul european poate ajunge la lungimea de 1,5 metri si greutatea de 15 kg. Cea mai mare specie de merluciu poate ajunge la greutatea de 30 de kg.

Dimorfismul sexual (diferenta dintre mascul si femela) nu se observa cu ochiul liber deoarece sunt aproape la fel ca aspect.

Familia Merlucciidae contine 12 specii de merluciu:

  • Argentine hake (Merluccius hubbsi) –  Argentina
  • Benguela hake (Merluccius poli)- Africa de Sud
  • Deep-water hake (Merluccius paradoxus) – Sudul Atlanticului
  • European hake (Merluccius merluccius)- Marea Neagra si Marea Mediterana
  • Gayi hake (Merluccius gayi) – Nordul Pacificului
  • North Pacific hake (Merluccius productus)- Nordul Pacificului
  • Offshore hake (Merluccius albidus)- Statele Unite
  • Panama hake (Merluccius angustimanus)- Marea Mediterana
  • Senegalese hake (Merluccius senegalensis) – Nordul Africii
  • Shallow-water hake (Merluccius capensis)- Sudul Atlanticului
  • Silver hake (Merluccius bilinearis)- Nord-vestul Atlanticului
  • Southern hake (Merluccius australis)- Chile

Comportament merluciu

Acest peste este un pradator nocturn. Ziua se odihneste in nisipul de pe fundul marilor si ale oceanului sau in mâl printre plante la adancimi cuprinse intre 30 si 400 de metri.

Surprinzator a fost vazut si la adancimi de pana la 1000 de metri.

Merlucius in alimentatie

Cea mai mare cerere de peste merluciu este in Europa. Spania este cea mai mare consumatoare de peste merluciu cu aproape 6kg/persoana.

Se poate comercializa inghetat, file, proaspat, afumat sau sarat.

Reproducere merluciu

Dupa depunere, icrele de merluciu se ridica la suprafata unde se transforma in larve. Pe masura ce cresc migreaza la ape din ce in ce mai adanci.

Poze merluciu