Rechinul alb

Marele Rechin Alb

Origine

Marele rechin alb (Carcharodon carcharias) face parte din familia Lamnidae, ordinul Lamniformes. Apartine unei familii de pesti inotatori foarte rapizi si este cunoscut drept cel mai mare carnivor de pe pamant dupa balena. Este un peste cu un teritoriu mare care traieste in oceanele Atlantic, Indian si Pacific. Acesta poate fi intalnit de la tropice pana la cercurile polare in apele adanci.

Se numara printre cele mai faimoase si cunoscute specii de rechini. Poate fi intalnit in literatura straina sau de specialitate sub denumirile: rechinul alb, marele alb, marele rechin alb, moartea alba, cainele de mare alb(Australia), cainele de mare albastru(Africa), The great white shark, the great white, white pointer, white shark sau white death.

In momentul de fata numarul rechinilor este in scadere si specia este vulnerabila sa fie pe cale de disparitie. In Brazilia, Namibia, Africa de sud, California si Australia s-au dat legi pentru protejarea acestei specii de rechin. Un dinte de rechin alb se vindea cu 1000 de dolari in Australia, iar un set complet de dinti 20.000 de dolari.

Marea majoritate a rechinilor mor in plasele de pescuit ale navelor comerciale. Alte milioane de rechini sunt vanate anual pentru a satisface snobilor. Nici un rechin alb nu traieste in captivitate mai mult de una-doua saptamani.

Un studiu in anul 2014 estima populatia de rechini albi din coasta Californiei la 2400 de exemplare. Rechinul alb este cunoscut ca „gentlemenul oceanelor” !

Hrana Rechin alb

Marele rechin alb este un pradator de temut atat pentru om cat si pentru prada sa. Se hraneste cu o cantitate mare de hrana pentru ca este lacom. Hrana este formata din o larga varietate de pesti, alti rechini, pasari de mare, broaste testoase, mamifere (foci, lei de mare, vidre, etc.).

Metoda preferata de atac este din spate. Vine cu viteza si musca prada provocandu-i rani mortale. In cele din urma aceasta moare din cauza pierderii unei cantitati prea mare de sange. Hrana este sfasiata si inghitita pe bucati. O masa de marimea unui leu de mare sau o foca poate sa ii tina de foame o luna de zile.

Aspect Rechin alb

Marele rechin alb ajunge la maturitate la lungimea de 6,5 metri si greutatea de aproape 2500 kg. Unul din motivele pentru care este cunoscut este marimea ea impresionanta. Stramosii acestui peste erau de trei ori mai mari ajungand la lungimi de peste 8 metri, greutatea de 3300kg si dinti de 16cm. Gura se termina cu mai multe randuri de dinti. Cand ramane fara un dinte pentru ca ii cade sau il pierde cand musca dintr-o barca altul ii ia locul. Ochii sunt negri.

Are cinci branhii laterale prin care respira. Corpul are culoarea gri inchis pe partea dorsala(adica pe spate), iar burta este alba. In gura are in jur de 3000 de dinti aranjati pe mai multe randuri. Acesta foloseste randurile din fata cand ataca. Ultimele doua randuri le inlocuiesc pe celelalte cu timpul cand cad, se strica sau se tocesc. Un rechin schimba intr-o viata pana la 26.000 de dinti. Asta din cauza ca nu sunt prinsi de o placa osoasa sau in alveole, ci sunt prinsi intr-o membrana fibroasa.

Ca multe specii de pesti nici rechinii nu au sangele cald. Acestia au o retea bogata de vase de sange, numita retea mirabila, situata in muschi cu ajutorul careia creste temperatura corpului cu 10 grade peste temperatura mediului in care se afla. Ochii nu sunt foarte bine dezvoltati, sunt folositi mai mult ziua. Are capacitatea de a-si roti globul ocular si este in general curior.

Desi prefera sa umble cel mai mult ziua este intalnit uneori si noaptea. Ochii sunt protejati de o membrana foarte groasa. Se pot observa in jurul ochilor zgarieturi, dar nu si pe globul ocular. Animalul poate vedea si in afara apei. Se spune ca uneori scoate capul pentru a se observa imprejurimile.

In schimb mirosul este foarte bine dezvoltat. Rechinii pot simti sangele de la mare departare. Se spune ca un rechin poate simti o picatura de sange de la 7km (daca este favorizat de curenti). Datorita simturilor foarte dezvoltate este numit „nas care inoata” sau „urechi care inoata”. Are un „sistem de ascultate” care detecteaza vibratiile. Cu ajutorul ampulelor lui Lorenzini (canale mici aflate in vecinatatea nasului) pot detecta campurile electrice emise de bataile de inima. Se spune ca rechinii au aceste organe asa sensibili incat ei stiu unde este nordul si sudul.

Se spune ca datorita inotatoarelor triunghiulare curbate in spate si a corpului fusiform acesti monstri marini aluneca in apa ca niste torpile. Coada simetrica (spre deosebire de alte specii de rechini care au coada asimetrica) este o raritate intre rechini. „Bunurile cele mai de pret” ale rechinului sunt uriasul cap conic si gura plina de dinti.

Comportament Rechin alb

Cele mai citite articole

Marele rechin alb poate fi identificat cu usurinta dupa petele albe, marime si forma dintilor. Rechinul se foloseste de dintii de pe falca inferioara pentru a tine prada si de dintii de pe falca suprioara (in forma triunghiulara) pentru a sfasia prada. Un rechin peste 6 metri poate musca cu o forta de 10.000 de newtoni.

Este un peste activ diurn. Este considerat de om unul din cei mai periculosi rechini datorita marimii sale, comportamentului agresiv, faptului ca inoata in ape mai putin adanci in cautare de hrana si a armei sale (dintii).

Desi este considerat unul din cei mai periculosi rechini nu este deloc asa. Multi scufundatori au afirmat ca este un peste curios dar predictibil. Cei care au avut ocazia sa traiasca si sa vada sau sa studieze un rechin mare alb pe viu spun ca este un gentleman al oceanelor.Acest peste inspira respect, nu teama, dar lumea nu stie asta.

Rechinul alb a devenit popular in celebrul film al lui Steven Spielberg Falci (Jaws) care a aparut in anul 1975. De atunci s-a tot incercat studierea lui. Este un rechin agil, inteligent si puternic. Un exemplar etichetat a fost urmarit pe o distanta de 19.000 de km. Suprafata acperita este mai mica, dar si asa este foarte mare. Rechinul a coborat pana la adancimea de 900 de metri. Asta inseamna ca are capacitatea de a inota in ape variate din punct de vedere al temperaturii.

Viteza medie de deplasare a unui rechin este de 30km/h, dar cand urmareste o prada poate ajunge la 60km/h. Este un efort mare si un consum de energie urias daca te gandesti ca acest animal are peste 2000 de kg. Sa speram ca si comportamentul oamenilor o sa fie pozitiv in viitor si oamenii de stiinta or sa poara studia comportamentul unic si fascinant al acestui peste fabulos.

Turismul prin scufundari in cusca este frecventat in Africa de sud, Australia de sud si California. Aceste practici de a observa rechinii incep sa capete popularitate.

Rechinul este un sanitar al marilor. Acesta curata oceanele de vietatile aflate pe moarte sau bolnave. O populatie de rechini inseamna oceane si mari curate.

Reproducere Rechin alb

Se cunosc putine despre perioada de imperechere a rechinilor. Nu rezista in captivitate, iar studierea lui in mediul natural este dificila. Sezonul de imperechere pare a fi in primavara-vara. Se spune ca rechinul mare alb se reproduce de doua ori in viata.

Spre deosebire de multe alte specii de pesti care depun icre la rechini fecundatia este interna. Rechinii masculi au doua organe copulatoare numite pterigopode care le folosesc pentru a transfera sperma in corpul femelei. Aceste organe sunt folosite pe rand pentru ca femela are un singur organ genital.

In urma perioadei de gestatie femela da nastere la 9-11 pui. Rechinii albi sunt ovovipari, adica nasc puii vii. Micutul isi intra in atributii de la nastere. Acesta vine pe lume cu o pereche de dinti care il ajuta sa se hraneasca.

Lungimea puilor la nastere este de aproximativ 1.4 metri. Dupa nastere nu mai au nici un contact cu mama lor. Se presupune ca rechinul ar avea cea mai lunga perioada de gestatie dintre toate vietuitoarele terei.

Cecetatorii Universitatii New South din Australia au stidiat puii de rechini mai mici de 3 metri si au observat ca acestia evita sa atace pesti mari sau foci din cauza falcilor si a dintilor prea slabi pentru prazi asa mari.

Se pare ca specia are o crestere corporala mult mai rapida decat intarirea naturala a cartilagiilor. Din acest motiv tinerii trebuie sa se multumeasca cu pesti sau prazi mai mici in primii 15 ani din viata. Maturitatea sexuala este atinsa la varsta de 15 ani.

In urma unei analize s-a constata ca varsta maxima pe care o poate atinge marele rechin alb este de 72 de ani. S-a incercat si evaluarea varstei dupa inelele vertebrelor dar aceasta metoda nu este foarte exacta din cauza ca rechinii au perioade de stagnare a dezvoltarii. Speranta de viata este de 40-70 de ani.

Poze Rechin alb

Stiati ca ..
  • Marele rechin alb are peste 3.000 de dinti. Intr-o viata schimba peste 25.000 de dinti.
  • Poate mirosi sangele de la peste 5 km.
  • Are o greutate de 2-3 mii de kg si inoata cu o viteza de 60km/h.
  • In ciuda renumelui dat de oameni este „un gentlemen al oceanelor”.

Cele mai citite articole