Advertisements

Leul de mare

Origine

Leii de mare sunt pinipede caracterizate de urechile iesite in afara, abilitatea de a merge in patru labe si parul scurt de pe corp. Ei fac parte din familia Otariidae.

Sunt sase specii din care una pe cale de disparitie (leul de mare japonez). Teritoriul lor se intinde de la zonele subarctice pana la zonele tropicale. Sunt gasiti in toate marile si oceanele atat in emisfera nordica cat si in cea sudica.

Pana nu de mult leii de mare ai fost grupati intr-o subfamilie numita Otariinae pentru a le distinge de foci.

Advertisements

Hrana Leu de mare

Leii de mare au o dieta variata. Ei se hranesc cu fructe de mare, calmari, pesti, uneori chiar si cu scoici. Frecvent se hranesc cu somon, merluciu, hamsii, hering si alti pesti.

Mananca atat in apropierea tarmului cat si in larg pe fundul apei. Consumul de produse consumate de aceste animale masculine in gradinile zoologice creste odata cu varsta, apoi se stabilizeaza in jurul valorii de 4000kg pana la varsta de 10 ani.

Femelele mai delicate se incadreaza undeva la jumatate.

Leii de mare se hranesc singuri sau in grupuri mici sau mari in functie de cantitatea de hrana disponibila. Ei se aliaza cu delfini sau pasari cand dau peste bancuri mari de pesti. In zonele unde se gaseste somon, in special la gurile raurilor, leii de mare isi pandeste prada.

Aspect Leu de mare

Leii de mare au lungimi cuprinse intre 2-3m si greutatea de peste 800 kg. Au bot asemanator cu al cainelui. Masculilor le cresc o creasta osoasa deasupra capului cand acestia ajung la maturitatea sexuala.

Aceasta creasta osoasa le da numele de lei de mare. Pe spate se poate vedea coama. Femelele sunt mai deschise la culoare, iar puii se nasc inchisi la culoare, dar se deschid cand dupa cateva luni.

Cand sunt uscati se poate vedea pielea de culoare violeta. Durata de viata a unui leu de mare este de 17 ani in salbaticie si mai mult in captivitate.

Sunt capabili sa stea sub apa 15 minute. Narile se lipesc de piele si astfel nasul se inchide cand acestia sunt sub apa.

Comportament Leu de mare

Leii de mare prefera plajele cu nisip, ei stau de obicei in jurul lor pe o raza de 10 mile. In zilele calde stau aproape de mal si pot fi vazut pe balize. In afara sezonului de reproducere se aduna in oirturi si chei.

Pradatorii leilor de mare sunt balenele ucigase si rechinii albi. Le place somonul atat de mult incat un leu de mare a inotat 320 km departare de mare pe sirul unui rau.

In 2004 un alt leu de mare a fost vazut pe marginea unui drum la peste 500m de un rau si 100km de mare. Se pare ca sunt indrazneti si le place sa calatoreasca.

Pot sari de la inaltimi de 30 pana la 100m si fac scufundari intre 200-300m. Sunt cunoscuri pentru latratul lor ca de caine. Sunt animale foarte inteligente si pot fi invatati diverse tricuri: sa prinda bile, sa faca diverse sarituri, sa danseze, etc.

Unele asociatii au protestat ca circarii si dresorii sa foloseasca animalele drept clovni si au spus ca este nefiresc.

Advertisements

Pe de alta parte oamenii au sustinut ca aceasta formare a leilor de mare le-a permis sa vada cat de inteligente sunt. Leii de mare pot inota pana la 40m pe distante scurte.

Reproducere Leul de mare

Leii de mare sunt foarte sociali in perioada mai-iunie. Cand se stabileste teritoriul masculii incearca sa-si creasca sansele de reproducere ramanand cat mai mult in colonie.

In acest timp isi vor folosi grasimea ca pe un rezervor de energie. Dimensiunea isi spune cuvantul atat in asteptare cat si in castigarea luptelor.

Masculul cel mai mare poate scota mai multa energie si poate astepta mai mult. Un leu de mare poate retine teritoriul sau pentru aproximativ 29 de zile.

Femelele nu devin receptive in primele 3 saptamani dupa ce se nasc puii, asa ca masculii in isi stabilesc teritoriile pana de nu nasc femelele.

Cele mai multe lupte au loc in perioada asta, apoi incep ritualurile: vocalize, miscari ale capului, priviri strategice, etc. In final se poate intampla ca un mascul sa aiba parte de 16 femele.

Sunt galagiosi in timpul sezonului de imperechere, masculii scotand sunete puternice si latrand pana se stabilesc teritoriile. Prin acest latrat comunica si intre indivizi, puii la varste fragede scot un fel de behait la inceput.

Femelele au un ciclu de reproducere de 12 luni si 9 luni de gestatie cu o intarziere de 3 luni a implantarii da nastere pana la mijlocul lunii iunie.

Puii se nasc cu ochii deschizi si pot comunica cu mama lor inca de la nastere. Vor sta langa mama pana la 6 luni in care vor creste rapid datorita continutului ridicat de grasimi din lapte.

Dupa aproximativ doua luni puii invata sa vaneze si sa inoate corect alaturi de mama lor.

Poze Leu de mare

Stiati ca ..
  • Leul de mare se hraneste si cu caracatite.
  • Leul de mare de Galapagos este o subspecie a leului de mare de California.
Comentarii
Toate comentariile
Comentarii