Lamantinul

Lamantinul

Origine

Lamantinul este un mamifer mare acvatic cunoscut si sub numele de vaca de mare. Acest nume de vaca de mare ii este atribuit lui si morsei datorita corpurilor lor impresionante.

Exista 3 specii mari de lamantini: Lamantinii Amazonieni, Lamantinii din India de vest si Lamantinii din Africa de vest.

Numele ii este atribuit de oamenii din caraibe, acesta inseamna piept. Se crede ca lamantinii au evoluat din animale terestre cu patru picioare existente cu 60 de milioane de ani in urma, cele mai apropiate rude in viata fiind elefantii si hidrele.

Lamantinii pot fi vazuti in raurile din Marea caraibelor, golful Mexic, africa de vest sau in bazinul Amazonului. Le plac apele mai calde, de aceea se aduna in apele de mica adancime. Lamantinii rezista pana la temperaturi de -15 grade.

Sursa lor de caldura pe timp de iarna sunt raurile.

Hrana Lamantin

Sunt animale ierbivore si mananca peste 60 de specii de plante diferite, cum ar fi frunzele de mangrove, iarburi pitici si diverse tipuri de alge pe care le rup cu ajutorul buzelor.

Un adult mananca de obicei 10% din greutatea corpului pe zi. Se spune ca au fost vazuti mancand cantitati mici de peste, pesti prinsi in plase.

Aspect Lamantin

Lamantinii au o masa medie cuprinsa intre 400 si 550kg si o lungime de 3-3,5m. Femelele sunt mai mari si au o greutate corporala mai mare decat cea a masculilor.

Au buza superioara flexibila care actioneaza in multe feluri ca o mica mana: aduna hrana cu ea, interactioneaza social si comunica cu alti lamantini.

Cele mai citite articole

Ochii sunt mici si forma corpului similara cu a unui cartof. Se crede ca lamantinii disting culorile. Adultii nu au incisivi sau canini, doar un set de dinti undeva intre molari si premolari.

O caracteristica unica la mamifere este faptul ca dintii lamantinului sunt in permanenta schimbare, acestia cred practiv in continuu, unii noi inlocuind dintii care cad.

La un moment dat lamantinul are doar sase dinti pe fiecare parte a maxilarului. Coada are o forma ovala. Ca si caii au un stomac simplu, dar mare in care digera greu plantele. Intestinele lor sunt lungi.

Comportament Lamantin

In medie lamantinii inoata cu o viteza de 5-8 km/h. Cu toate acestea ei pot sa inoate cu viteze de 30km/h dar pe distante scurte. Lamantinii sunt capabili sa invete diverse semne sociale complexe si avansate pe termen lung.

Emit o gama larga de sunete folosite in comunicare in special intre mame si pui. Adultii comunica mult prin contacte si miros mai ales in timpul perioadei de imperechere.

Lamantinii au putini pradatori naturali. Din pradatori se cunosc rechinii, crocodilii si aligatorii. Toate trei speciile sunt pe cale de disparitie.

Reproducere Lamantin

De obicei femelele lamantin dau nastere unui pui o data la doi ani.

Gestatia dureaza 12 luni.

Dupa nastere puiul va sta langa mama 12-18 luni.

In general lamantinii tind sa fie animale solitare.

Poze Lamantin

Stiati ca ..
  • Isi petrec aproape intrega zi miscandu-se alene prin apa si „pascand” vegetatie.
  • Lamantinul este considerata o specie vulnerabila.

Cele mai citite articole