Dragon frunza

Dragon frunza

Origine

Dragonul de mare de tip frunza din specia Phycodurus eques este inrudit cu calul de mare (amandoi fac parte din familia Syngnathidae) si reprezinta un excelent peste de camuflaj, profitand de artificiile ornamentale ce-i acopera corpul pentru a se confunda cu peisajul si a scapa de pradatori.

Seamana cu calul de mare, avand botul alungit si corpul osos.

Asa cum sugereaza numele, de-a lungul corpului exista un numar de terminatii in forma de frunze, care face ca pestele sa semene cu algele marine din habitatul sau.

Sunt endemici din sudul Australiei si populeaza recifele stancoase si structurile colonizate de alge. Pot fi intalniti in apele de coasta mai putin adanci, putand ajunge pana la cel putin 30 m adancime.

Hrana Dragon frunza

Dragonii de mare de tip frunza se hranesc cu organisme mici, cum ar fi planctonul si crustaceele marine din ordinul Mysida, absorbindu-le cu ajutorul botului lor in forma de tub.

Caracteristici Dragon frunza

Dragonul de mare prezinta un colorit care variaza de la maro-galbui la verde, diferentele intre indivizi fiind determinate de varsta, dieta sau locatie.

Cele mai citite articole

Inotatoarele pectorale sunt localizate pe gat, iar cele dorsale sunt dispuse de-a lungul spatelui.

Ochii sunt pozitionati deasupra botului lung, iar de-a lungul partilor laterale ale corpului prezinta o serie de tepi defensivi.

Reproducere Dragon frunza

Dragonii de mare de tip frunza pot fi vazuti singuri sau in pereche, deplasandu-se cu miscarile lente.

La fel ca si caii de mare dragonii masculi sunt cei care poarta ouale aflate in curs de dezvoltare.

Sezonul de imperechere incepe in luna octombrie si se termina in martie, iar masculii dezvolta un „buzunar” special pentru pui (punga ventrala), aflat in partea inferioara a cozii, constituit dintr-un tesut puternic vascularizat format din mai multe „cupe”, fiecare dintre acestea gazduind cate un ou.

Femelele tranfera in jur de 120 de oua in acest buzunar care se inchide ulterior transferului, ele fiind fertilizate si purtate de catre mascul in jur de o luna. Atunci cand masculul este gata sa „nasca”, se contracta si se contorsioneaza pana cand arunca puii afara din buzunar.

Acestia au aproximativ 20 mm lungime si sunt foarte vulnerabili, constituid o prada usoara. Se dezvolta cu rapiditate, ajungand la dimensiunile unui adult dupa 2 ani.

Poze Dragon frunza

Stiati ca ..
  • Are tipi care sa-l apere de pradatori ?

Cele mai citite articole