Calut de mare auriu

Calut de mare auriu

Origine

Hippocampus kuda sau calutul de mare auriu este cel mai cunoscut si cel mai popular membru al familiei Syngnathidae, genul Syngnathiformes.

Este un peste de apa sarata originar din Oceanul Indian si Oceanul Pacific.

In Antichitate, grecii si romanii considerau ca aceste mici vietati marine sunt un simbol al puterii, fiind asociate zeului marii Poseidon/Neptun.

In mitologia europeana se considera ca acesti caluti de mare calauzeau sufletele celor care isi pierdeau viata pe mare, ajutandu-le sa ajunga in lumea de dincolo si protejandu-le pana in momentul in care isi gaseau pacea.

Ii puteti gasi in literatura internationala cu urmatoarele denumiri: common seahorse, estuary seahorse sau yellow seahorse si, bineinteles, dupa denumirea stiintifica Hippocampus kuda.

Hrana Calut de mare auriu

Alimentatia calutilor de mare poate reprezenta o problema, deoarece acesti pesti au gura foarte mica si mananca doar mici animale marine precum creveti sau chiar pui de guppy.

Cei mai multi dintre acvaristii care detin astfel de pesti cresc si creveti, deoarece calutii de mare trebuie sa manance de cel putin 4 ori pe zi.

Calutii Kuda sunt solicitanti, in ce priveste intretinerea. Adesea sunt pasnici in raport cu ceilalti pesti din acvariu. Sunt o specie de caluti carnivora. Prefera o gama variata de nevertebrate.

Se hranesc cu diferite varietati de creveti, in special mysid si cei de iarba, tantari si larve.

Caracteristici si descriere Calut de mare auriu

Cele mai citite articole

Dupa cum spune si numele, calutul de mare auriu are aspectul unui cal miniatural. Mai bine spus, capul sau seamana cu cel al unui calut, avand un bot alungit.

Ochii sunt pozitionati normal si se misca independent unul de celalalt. Trunchiul acestui peste este usor curbat, iar coada este lunga si prehensila.

In ceea ce priveste coloritul, acesta poate fi cat se poate de variat, in nuante aurii de la bej pana la galben. Exista si exemplare negre care au mici pete deschise la culoare.

Toti calutii de mare au capacitatea de a-si schimba coloritul in functie de mediul in care traiesc. Corpul nu este acoperit de solzi, ci prezinta anumite formatiuni osoase foarte puternice.

Dimensiunile pe care Hippocampus kuda le poate atinge variaza intre 7 si 17 cm; calutul de mare inoata in pozitie verticala, inclinandu-si corpul in functie de directia pe care doreste sa o urmeze. Diferenta dintre femela si mascul este vizibila, cel din urma prezentand la baza abdomenului un saculet incubator.

Numarul acvaristilor care se incumeta sa gazduiasca in acvariul lor asemenea vietati marine nu este mare. Nu sunt foarte greu de intretinut, insa acvariul trebuie sa fie amenajat dupa anumite reguli stricte.

Daca in mediul natural calutii de mare isi petrec cea mai mare parte a timpului in jurul recifelor de corali, jucandu-se si agatandu-se de acestea cu ajutorul cozilor prehensile, si acvariul trebuie sa fie amenajat pentru a imita pe cat posibil mediul natural.

Mai mult decat atat, calutul de mare auriu inoata foarte rar si prefera un mediu linistit.

Reproducere Calut de mare auriu

Reproducerea nu este nici ea prea usoara. Dupa cum am spus si anterior, masculul detine pe abdomen un saculet in care femela depune ouale dupa ce masculul o „curteaza”.

Dupa 4-5 saptamani de la fertilizarea oualor, masculul va da nastere la zeci de pui.

Acestia sunt foarte greu de crescut la inceput, deoarece trebuie hraniti cu bucatele minuscule de mancare.

Poze Calut de mare auriu

Stiati ca ..
  • Calutii de mare masculi pot naste.
  • Calutii de mare sunt singurii pesti care pot inota in pozitie verticala
  • Calutul de mare nu are inamici naturali, cu exceptia crabului cu buzunare, deoarece este osos si nedigerabil.
  • Inversarea rolurilor duce la lupte intre femele petru a atrage atentia masculilor.

Cele mai citite articole