Origine
Balena-alba sau beluga (Delphinapterus leucas) este o specie de balena raspandita in Oceanul Arctic si marile adicente. In trecut era vanata pentru grasime, piele si carne.
Balena alba traieste in apele arctice si sub-arctice, de-a lungul coastelor din Canada, Alaska, Groenlanda, Norvegia si Rusia. Aproximativ 500 de exemplare se gasesc in apele fluviului Saint Lawrence.
Habitatul balenelor Beluga include canale, golfuri si stratul superficial al marilor arctice, care este incalzit de soare. in timpul verii pot fi gasite, de asemenea, la gurile de rau, unde se hranesc, socializeaza si se reproduc. Aceste ape au, de obicei, 8o – 10oC.
Hrana Balena alba
Se hraneste cu peste, cefalopode si crustacee. Traieste in grupuri care numara 5-10 indivizi.
Un adult consuma cca 25 kg de hrana pe zi – poate chiar mai mult.
Caracteristici Balena alba
Numele de „balena alba” vine de la culoarea pe care o dobandeste la varsta de 4-5 ani, cand beluga devine alba sau crem. Puii sunt albastru-inchis sau gri la nastere. Are partea anterioara a capului rotunjita, iar gura este prevazuta cu dinti. Nu are inotatoare dorsala.
Balena alba masoara de la trei pana la cinci metri lungime si are o greutate medie de 1,6 tone. 50% din greutatea lor este grasime, semnificativ mai mult decat la balenele non-arctice, al caror corp este doar 20% grasime.
Cele mai citite articole
Stratul este de 10 centimetri grosime. Masculii sunt putin mai mari decat femelele. Acestea au o greutate medie de 1350 kilograme, iar masculii 1500 kilograme.
Era vanata pentru grasime, piele si carne. Dusmanii naturali sunt balenele ucigase si ursii polari – care ataca in special puii. Omul a vanat balena alba timp de sute de ani, dar azi – se presupune – mai e vanata doar de cateva triburi arctice.
Oamenii de stiinta afirma ca zona Insulelor Solovetsky, in Marea Alba, unde balenele albe se aduna in fiecare an, este singurul loc din lume unde pot fi observate de la o distanta foarte mica incat sa se vada spatele lor stralucind in apele intunecate, cand se joaca in grupuri mici.
Reproducere Balena alba
Durata de viata a femelelor este de 32 de ani, iar a masculilor cam de 40 de ani.
Belugile tind sa „colegializeze” de la sfarsitul lui februarie pana la inceputul lui aprilie.
Gestatia dureaza 14-15 luni si femela fata un singur pui (cazurile de gemeni sunt foarte-foarte rare); in primele 10 secunde de viata puiul inoata spre suprafata, ajutat de mama, pentru prima sa respiratie. Are 4-5 metri lungime si 45-64 kg greutate.
Puii sunt alaptati pana pe la varsta de 12-24 luni. Legatura intre mama si pui este foarte puternica.
In primul an de viata culoarea pielii variaza de la albastru la rosu-maroniu, in al doilea an de viata spre gri-albastru pana pe la varsta de 6 ani cand melanina dispare treptat si pielea devine alba sau crem. Ajung la maturitate pe la 7-9 ani.
Poze Balena alba
Stiati ca ..
- Exista vreo 80 de specii de balene, impartite in balene cu dinti si balene cu colti.
- Balena alba are cele mai mari testicule din lume, acestea sunt interne?
- O balena alba a reusit sa uimeasca lumea oamenilor de stiinta, dupa ce acestia au ajuns la concluzia ca a incercat sa comunice cu fiintele umane, modificandu-si vocea.
Comentarii