Advertisements

Urangutan

Origine

Urangutanii, alaturi de alte maimute sunt printre cele mai inteligente primate. Nativi in Indonezia si Malaezia, se gasesc in prezent doar in padurile tropicale, desi fosile au fost gasite in Vietnam sau China.

Exista doar doua specii de urangutani in prezent, ambele pe cale de disparitie.

Cuvantul Urangutan inseamna om al padurii (Orang inseamna om si utan inseamna padure). Poate fi tradus ca „omul padurii”.

Advertisements

Cele doua specii ale urangutanului sunt:

Pongo pygmaeus
Pongo abelii

Hrana Urangutan

Fructele constituie 60% pana la 90% din hrana urangutanului, preferatele acestuia fiind cele cu pulpa dulce si cele coapte. Acestea sunt consumate in cantitate asa mare deoarece sunt usor de procurat si digerat.

Ei mananca cel putin 317 tipuri diferite de alimente printre care se gasesc si frunzele, mugurii, scoarta de copac, insecte, miere, oua de pasare, etc.

Dieta urangutanilor variaza de la o luna la alta. Ei au fost vazuti ca adauga uneori alimentiei pamant sau pietricele pentru a accelera digestia, pentru a-i oferi minerale argiloase sau pentru a se trata de diaree.

Utilizeaza anumite plante ca balsam antiinflamator.

Aspect Urangutan

Urangutanii au o inaltimke de 1.2 – 1.5m si au o greutate cuprinsa intre 30 si 80 kg. Masculii pot depasi 100kg.

„Mainile” urangutanilor sunt similare cu cele ale oamenilor, acestia au 4 degete lungi si un deget opozabil. Picioarele au patru degete lungi si unul opozabil.

Ei pot apuca lucrurile cu oricare din cele patru membre. Au o deschidere a bratelor de 2m. Corpul este mare, voluminos, gatul este gros, bratele sunt lungi si puternice.

Nu are coada. Corpul este acoperit pe majoritatea suprafetei cu par lung de culoare brun-rosu. Capul este mare, pe fata se pot vedea lambouri care se maresc odata cu inaintarea in varsta.

Advertisements

Comportament Urangutan

Ca si alte maimute, urangutanii fac parte dintre maimutele cele mai inteligente. Acestia au fost observati abia in 1960 ca foloseau diferite obiecte.

Dovada a venit in 1996 cand, in cautarea hranei au faurit o unealta cu care au scobit in interiorul copacilor dupa insecte.

In comunicare folosesc frunze pentru amplificarea sunetelor, crezand dupa parerea unbor cercetatori ca vor sa pacaleasca ascultatorul sau sa il faca sa creada ca sunt mai mari.

Reproducere Urangutan

Femelele ating maturitatea dupa aproximativ 12 ani. In medie urangutanii pot trai 35 de ani in salbticie si aproximativ 60 in captivitate.

Sunt mai solitare decat alte maimute, masculii si femelele se intalnesc doar pentru imperechere. Femelele stau cu puii sase sau sapte ani de la nastere.

Dimorfismul sexual: femelele pot creste pana la 127 cm atingand greutatea de 45 kg in timp ce masculii adulti ajung la inaltmea de 175 cm si peste 118 kg.

Bratele urangutanului sunt de doua ori mai lung decat picioarele lui, acesta putand sari cu usirinta peste ele (peste picioare) daca-si impreuneaza palmele.

Fata de oameni au o flexibilitate mai mare a corpului deoarece au un ligament lipsa in zona soldului. Masculul va incerca sa se imerecheze prematur cu o femela si va reusi daca aceasca este imatura si nu se poate apara.

Poze Urangutan

Stiati ca ..

  • Urangutanul este cel mai mare mamifer arboricol din lume?
  • Femelele de urangutani impart un spatiu de aproximativ 12 km, in timp ce masculii locuiesc in spatiul lor, care se intinde pe o suprafata aproximativa de 5 km.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii